8 Ocak 2010 Cuma

CHELSEA AKADEMİSİ'NDEN DANS ŞOV

Ülkede bu kadar genç nüfus varken neden futbolcu yetiştiremiyoruz? Bu altyapılar ne iş yapıyor diye soruyoruz kendimize. Bunun kuşkusuz birçok sebebi var. Bunlardan biri de takım içindeki ilişkiler. Ağabeylerin gençlere olan yaklaşımları, onlarla kurdukları diyalog ve onların kendilerine güvenmelerine yardımcı olmaları son derece önemli. Chelsea'nin ağabeylerinin akademideki kardeşleriyle olan ilişkilerinin nasıl olduğuna dair güzel bir örnek var videoda. Mübarek futbol değil dans akademisi sanki.


Moonwalker yapan Anton Rogers, duvardan o inanılmaz taklayı atan Billy Knott, aynı hareketi beceremeyen ve beni gülmektan yaransa masör Billy McCulloch.

TÜRKİYE VE FRANSA

Size Türkiye ve Fransa'dan çıkan iki ilginç karardan bahsedeceğim. İlki Türkiye'den. Tahkim Kurulu dün Galatasaray'ın Cemal Nalga skandalı nedeniyle verilen -5 puanlık cezasını hukuki dayanağı olmadığı gerekçesiyle kaldırdı. Yine Yiğit Şardan'ın 6 aylık cezasını da iptal etti. Dünkü gelişmelere ben de birçokları gibi hatta bazı Galatasaraylı yöneticiler kadar şaşırdım. Bu gelişme karşısında en ağır ifadelerden birini "Sahtekarlığın cezası silindi" diyerek spor yazarı Kaan Kural kullandı. Kendisine katılırsınız katılmazsınız her görüşe saygı duyarım ancak benim de gözümde an itibariyle bu kurullar daha da tartışılır hale gelmiştir.

Peki şimdi eleştiriyoruz değil mi bu kararı?! Böyle bir karar nasıl verildi diye tartışıyoruz dünden beri. Ya Fransa'dan çıkan şu karara ne demeli? -Geçtik 2. örneğe- 2008 Singapur Grand Prix'inde Fernando Alonso'nun yarışı kazanması için Nelson Pique Jr'a kaza yapma emrini veren ve bu sayede güvenlik aracının piste girmesini sağlayan Renault takımı ile patronu Flavio Briatore ikinci konumuz. Nelson Pique Jr'ın Renault ile yollarının ayrılmasının ardından yaptığı itiraflar sonrasında ortaya çıkmıştı skandal. Takım telsizinden yapılan konuşmalar dinlendiğinde Briatore'nin pilotunu kaza yapma konusunda zorladığı anlaşılmıştı. Bunun üzerine FIA (Uluslararası Motorsporları Federasyonu), Briatore'nin Formula 1 organizasyonlarında ve takımlarında ömür boyu görev almasını yasaklamıştı. İtalyan milyoner de doğal olarak bu kararı bozdurmak için adalete(!) başvurdu. Ve hukukuyla övünen Avrupa'nın en önemli ülkelerinden Fransa'nın bir mahkemesi ne karar verdi geçen gün biliyor musunuz? "Briatore'ye verilen ceza yasal değildir. Bu yasak kaldırılmıştır ve Briatore'ye 15.000 euro tazminat ödenecektir." Evet, bir Fransız mahkemesinin verdiği kararla Briatore tüm haklarına -şimdilik- yeniden kavuştu. Üstüne üstlük de köpeciklerine mama parası verilmesine hükmetti mahkeme. Komik değil mi? Belki de saçma? En az bizim kuruldan çıkan karar kadar -hatta daha fazla- şaşkınlık verici.

Bakınız amacım kesinlikle orada oluyor bu yüzden burada da olması normal demek değil. Varolan sistem, varolan düzen kafalarımızı daha da karıştırmaktan öteye gidemiyor, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi, tıpkı tüm dünyada olduğu gibi...

FAUBERT: BEN KİMİM, BURASI NERESİ?

Geçen sezon ara transfer döneminin son günlerinde West Ham'dan kiralık olarak gelmişti Real Madrid'e. Yukarıdaki fotoğrafı koyduğumda altına Di Stefano'nun "Kim bu adam ya" der gibi baktığını yazmıştım. Gerçekten de kim bu adam olarak kaldı Real Madrid için. Real'in bedeni uymadı kendisine. Yaklaşık 6 ayda sadece 50 dakika forma giyme şansı buldu. Sahadaki performansından çok saha dışında yaptıklarıyla konuşuldu İspanya'da. Antrenmana gelmediği bir günün ardından "Bugün izinliyiz diye biliyordum" deyince dumura uğratmıştı hepimizi. Ardından Villarreal maçında yedek kulübesinde uyurken(!) çekilmiş pozları takıldı objektiflere. Sezon sonunda Real Madrid'in 3 yıllık kontrat imzalama opsiyonu olsa da doğal olarak bıraktılar Fransız'ı. O da takımı West Ham'a geri döndü.

AS'a dökmüş içini Faubert; "Benim için güzel bir tecrübeydi. Ama beni üzen tek şey yeteri kadar fırsat vermemeleriydi. Beni fizik olarak güçlü bulduklarını söylediler ama bunu göstermeme izin vermediler. 6 ayda Zidane bile sadece 50 dakika oynasa yeteneklerini gösteremezdi. İspanyol medyası da çok sertti ama İngiltere'den alışığım onlar daha da acımasız çünkü. İspanyollar benim adımı lekelemeye çalıştı. Sözümona yedek kulübesinde çekilmiş bir fotoğrafımı koydular ve "Faubert uyuyor" diye manşet attılar. Oysa ki sadece 1-2 saniyeliğine gözlerimi kapatmıştım." diyor.

Her futbolcu gibi Faubert de Dünya Kupası'nda oynamak istiyor. Fransa ile Güney Afrika'ya gitmesi çok zor. Eşi Cezayirli olduğu için Cezayir futbol federasyonu temas kurmuş kendisiyle. Kabul edecek gibi gözüküyor ama sorgulaması gereken bazı şeyler mutlaka vardır bu durumla ilgili. Anlayacağınız tam anlamıyla kavram karmaşası yaşıyor: Real Madridli miyim West Hamlı mı? Fransa mı yoksa Cezayir mi? Hakkında hayırlısı Faubert ne diyelim!

CASILLAS

"Günün birinde Real Madrid'i bırakırsam ABD'ye giderim."

Üzüldüm bak şimdi ben de Türkiye'ye gelirsin diye bekliyordum.

7 Ocak 2010 Perşembe

ÖNCE GOL SONRA POZ

Goran Pandev yazın Lazio'dan ayrılmak istediğini açıklayınca Başkan Lotito ile papaz olmuştu. Lotito da -Kayserispor yönetimi gibi- futbolcusunun ayrılmak istemesine sinirlendi ve kadro dışı bıraktı. Yaklaşık 4 ay boyunca forma giymedi Pandev. Bu süre içersinde kendisini isteyen ve 13 milyon euro gibi iyi bir rakam teklif eden Zenit'e Lotito sırf kıllığına hayır dedi. Ama 23 Aralık'ta federasyon Lazio kulübüne, dolayısıyla da Lotito'ya "Napıyorsunuz kardeşim, böyle saçmalık olur mu? Bırakın futbolcuyu, bundan böyle serbesttir" deyince gıkını çıkaramayan Lotito "Ah ulan neden Zenit'e vermedim ah ulan" diye diye başını duvarlara vurdu.

Pazartesi günü Inter'le 5 yıllık sözleşme imzalayan Pandev dün de Chievo deplasmanında yeni formasıyla ilk maçına çıktı ve Inter onun golüyle 1-0 kazandı. Mourinho ve Inter bu transferden dolayı bir hayli mutlu. O kadar ki mutluluktan çok önemli bir şeyi yapmayı unuttular. "Ya kardeşim biz bu adamla sözleşme imzaladık, sahaya da sürdük ama adamı basının karşısına geçirip poz vermedik yahuu" dediler ve bugün 27 numaralı formasıyla geleneği yerine getirdiler. Var mıdır bunun başka bir örneği, önce gol atan sonra basına tanıtılan? Soru zor oldu biliyorum.

Not: Maçın görüntülerini izleme fırsatım olmadı. Livescore'dan ilk yarısını canlı olarak takip etmiştim, orada Pandev diye yazınca aklımda da öyle kalmış. Bu yazıyı "önce oynat sonra poz verdir" şeklinde de okuyabilirsiniz. Uyarı için teşekkürler.

SOL AÇIK ARAYANLARA DUYURULUR

Türkiye'de sol açık arayan takımlara duyurulur. Endonezyalı Hendri Mulyadi'yi Türkiye'ye getirip mutlaka denemeye alsınlar. Sol kanatta topla birlikte çok hızlı. Topu ayağına aldığında futbolcu, polis falan dinlemez, herkesi takar peşine ve sürükler. Son vuruşları biraz etkisiz o kadar. Özellikle kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonlarda biraz fazla heyecan yapıyor. Ama bunu zamanla yeneceğine inanıyorum. Menajerliğini ben yapıyorum. Şu anda nezarethanede, ama 2 güne çıkar. İsteyen yöneticiler benimle irtibat kurabilir.

6 Ocak 2010 Çarşamba

BARCELONA ÇÖZÜLDÜ

Şampiyon sersemledi demiş Marca. Ligde haftasonunda Villarreal ile 1-1 berabere kaldılar hatta yenilgiden kurtuldular; Messi yoktu dendi. Dün akşam da Kral Kupası'nda Sevilla'ya 2-1 yenildiler; bu kez Messi de vardı. Katalan medyası suçu aynı ifadelerle hakem Perez Burull'a atıyor. Guardiola ise suçlu benim diyor. Ekonominin en önemli kurallarından biridir, zirveye çıktığınız anda düşüş başlamıştır. Yine aynı şekilde dibe vurduğunuzda yükselmeye başlarsınız. Hayat da böyle. Barcelona da bu süreçten birini yaşıyor. Fena mı oluyor, olmuyor aslında, puan kaybettiklerini görmek, karşılarında direnen takımların olması güzel. Bunu şimdilik ufak bir iş kazası olarak değerlendirilebiliriz. Sonuçta karşılaştıkları iki takım da La Liga'nın kalburüstü takımlarıydı. Ama bu puan kayıpları devam ederse bu durumun yavaş yavaş doygunluk olarak açıklanacağına da şahit olabiliriz. Ancak şimdilik erken. Guardiola takımı alıp sağlam bir 30 bin bakımına sokar, yağ ve hava filtrelerini değiştirirse birşeyciği kalmaz.

5 Ocak 2010 Salı

GUARDIOLA'YA TÜRKİYE'DEN TAKIM ELBİSE

Bugün gurur duyduğum sizin de duyabileceğiniz birşey öğrendim. Guardiola'nın giyim tarzı hoşunuza gidiyor mu bilmiyorum ama ben beğenirim. Artık daha da beğeniyorum. Çünkü Guardiola bazı takım elbiselerini Türkiye'den alıyor. Bir Türk tekstil firması tarafından ona özel dikilen takım elbiseler her ay kargoyla Barcelona'daki evine yollanıyor. Örneğin Dünya Kulüpler Kupası Finali'nde giydiği yukarıdaki takım elbisesi de bu firmadan. Firmanın genel merkezinde çalışan yakın bir arkadaşım bana bundan bahsettiğinde inanmadım. Ama Guardiola'ya gönderilen takım elbiselerin onun adına kesilmiş olan faturalarını gösterdiğinde "vay anasını" çıktı ağzımdan. Rica ettim blogda yayınlamak için ama hem özel müşterileri olduğundan hem de başına iş açabileceğinden bunu yapamayacağını söyledi. Ama bana ceketi prova yapılırken çekilmiş aşağıdaki fotoğrafı verdi. Hem reklam olmaması hem de arkadaşımın başına iş açmamak için yayınlamıyorum ben de firmanın adını. Kendileri zaten Guardiola ile anlaşabilirlerse çok yakında başlayacak yeni reklam kampanyalarında billboardlarda onun resmini kullanacaklar. Ne diyelim Türkiye, Barcelona'yı fethediyor. THY'dan sonra bir Türk markası daha Nou Camp'ın kapısından giriyor.

KİM BU?


"Lalas görünümlü Breitner" diyen MaSSaRo'yu verdiği cevaptan dolayı kutluyorum ama sadece komik olduğu için. Platini diyenlere selam olsun!

ATLETICO'NUN İLK TRANSFERİ

Bir Ali Turan hadisesi de Arsenal ile Atletico Madrid arasında yaşanıyor. Kayserispor'un Galatasaray'ı ayartmakla(!) suçlamasından yola çıkarsak eğer Atletico'nun da Arsene Wenger'in bebelerinden birini ayarttığını söyleyebiliriz. Sözleşmesi sezon sonunda sona erecek olan 19 yaşındaki Fran Merida ile 5 yıllık sözleşme imzaladılar. Barcelona altyapısından yetişip Fabregas'ı takip ederek Arsenal'e transfer olan İspanyol, Wenger'in güvenerek 17 yaşında sahaya sürdüğü isimlerden biriydi. Geçtiğimiz eylül ayında Arsenal sözleşmesini 5 yıl daha uzatmayı teklif etti hatta Sevilla da ciddi bir teklif yaptı ancak kabul etmedi. Kasım başında tekrar sözleşme imzalama konusunda baskı yaptılar, yakında imza atacak dediler. Ama o rotayı çoktan Atletico'ya çevirmişti. İmzayı atmadı ve kurallar gereği 1 Ocak itibariyle her kulüple görüşme hakkına sahip oldu. O da İspanyol ekibiyle 5 yıllık sözleşme imzaladı. Sezon sonunda Madrid'in yolunu tutacak. Atletico adına iyi bir transfer. Yaratıcı bir orta saha oyuncusuna yıllardır ihtiyaç duyuyorlardı.

Wenger kuşkusuz büyük bir şok yaşıyordur. Çünkü onu yeni Fabregas'ı olarak görüyordu. Bundan sonra Wenger ve Arsenal yönetimi sezon sonuna kadar nasıl bir tutum sergileyecek merakla bekliyorum. Arsenal onu sırf kıllığına başka bir takıma vermeye kalkar mı ya da takımla antrenma çıkmasına bile izin verilir mi bekleyip görelim. Bakalım orada profesyonellik anlayışı nasıl işleyecek, ardından Ali Turan meselesi ile arasında bir kıyaslama yapma imkanı buluruz.

3 Ocak 2010 Pazar

UYUMLU İKİLİ

Son dönemin en uyumlu(!) çifti diyebilirim. Bir tarafta eski Dünya Ağırsiklet Boks Şampiyonlarından, şu anda da birkaç önemli ünvana sahip olan Vladimir Klitschko, diğer tarafta ise Heroes dizisiyle ünlenen Hayden Panettiere. Hayır dış görünüşleri bakımından pek uyumlu değiller, birinin boyu 200, diğerininse 150 cm civarı. Peki neden uyumlular? Adam önüne geleni yıkan, yumrukları balyoz gibi olan bir boksör; kızsa adamdan 100 tane yumruk yese bile hiçbir şey olmamış gibi kalkıp yürüyebilecek bir süper kahraman da ondan. Daha ne olacak?!