22 Şubat 2009 Pazar

ERNEST DAVIES (THE ELMIRA EXPRESS)

Evde hasta yatıyorum dün akşamdan beri. Tüm gece uyumakta zorluk çektim. Sabah 7'de artık dayanamayıp kalktım yataktan. Salona geçip kaç gündür izlemek istediğim filmi koydum dvd player'a ve uzandım koltuğa.

---Spoiler içerir---

Filmin adı The Express. Amerikan futbolunda gelmiş geçmiş en iyi siyahi kolej oyuncularından biri olan Ernest Davies'in gerçek yaşam hikayesinden bahsediyor. Davies 1 yıl boyunca kolej futbolunda en iyi performansı ortaya koyanlara verilen Heisman Ödülü'nü kazanan ilk Afro-Amerikan futbolcu olarak tarihe geçen biri. Ve hayat hikayesi son derece acıklı.

Babasının O daha çok ufakken bir kaza sonucu hayatını kaybetmesinin ardından annesi başka bir şehre taşınır. Davies 12 yaşına kadar büyükbabası ve büyükannesinin yanında Pittsburgh'da yaşar. Sonra bir gün bir başkasıyla evlenmiş olan annesi çıkagelir ve O'nu alarak Newyork Elmira'ya götürür. Buraya taşınır taşınmaz kendindeki cevherin farkında olan Davies amerikan futbolu oynamaya başlar ve küçükler liginde 2 yıl üstüste Allstar seçilir.

Elmira Lisesi yıllarında futbol sahalarında olan yeteneği ve başarısı artık herkes tarafından görülmeye başlar. Kolej futbolunun en iyi koşucularından biridir. Topu aldığında O'nu durdurmak çok zordur, bir boğa gibi güçlü, tazı gibi hızlıdır. O dönemde Amerika'da zencilere olan kötü yaklaşımlar da üst düzeydedir. Bu yüzden birçok üniversite zenci oyunculara burs teklifinde bulunmaz. Ama Davies'e 50 civarında burs teklifi gelir. O da tercihini Syracuse Üniversitesi'nden yana kullanır.

Bir sophomore olarak ilk yılı olan 1959'da Syracuse'a NCAA Ulusal Şampiyonluğu kazandırır. Teksas'ta oynanan ki ABD'deki en ırkçı eyaletlerin başında gelir, Cotton Bowl maçındaTeksas Üniversitesi'ni 23-14 yenmeyi başarırlar. Maç öncesi antrenmanda sakatlanan Davies buna rağmen maça çıkar ve maç içinde Teksas'lı oyuncular çok sert fauller yapar, sakatlığının olduğu bacağına yumruk bile atarlar. Maçın 3. çeyreğinde oynayamayan Davies son çeyrekte sahaya tekrar döner ve takımının maçı kazanmasına başrolü oynar. Ernie Davies 1960'da Cotton Bowl ve 1961'de Liberty Bowl'da en değerli oyuncu seçilir.

Davies üniversitedeki altın yıllarının ardından 1962 yılında NFL draftına ilk sıradan girer ve bunu başaran ilk Afro-Amerikan sporcu olur. Washington Redskins tarafından draft edilir ancak Cleveland Browns tarafından trade edilir. Davies Cleveland ile 3 yıllık profesyonel sözleşme imzalar. En büyük hayali O'ndan önce Syracuse Üniversitesi'nde oynayan siyahi futbolcu Jim Brown'la aynı takımda oynamaktır. Davies, Brown'un ayrılmasından sonra Syracuse Üniversitesi'nde O'nun 44 numarasını giymiştir.

Ancak henüz 22 yaşında olan Davies hastadır ve burnundan sık sık kan gelmektedir. 1962 Kolej All-Star maçına hazırlanırken sahada yığılır kalır. Yapılan muayenelerin ve testlerin ardından lösemi olduğu anlaşılır. O ne kadar oynamaya devam etmek istese de Cleveland yönetimi buna izin vermez. Kolej futbol tarihinin en iyi koşucularından Ernie Davies, bir profesyonel futbolcu olarak hiçbir zaman oynayamaz. 1962 yılında sezon öncesi maçında 1 kez de olsa Cleveland Browns forması giyer ve sahaya çıkar. Tribünlerdeki binlerce insan gözyaşlarıyla O'nu ayakta alkışlar.

1962 yazında lösemi tedavisine başlayan Davies 18 Mayıs 1963'de 23 yaşında hayata gözlerini yumar. Amerikan Kongresi ve o dönem başkan olan John F. Kennedy 10 bin kişinin katıldığı cenaze törenine taziye mesajı yollar. Kennedy "Sen Amerikan gençliğine kişiliğin ve sporculuğunla örnek oldun. Senin ışığında yetişen tüm gençlerin ülkelerine faydalı birer insan olacağına inanıyorum" der.

Gelelim filmle ilgili önemli bir ayrıntıya. Teksas'ta Cotton Bowl'u kazandıkları maçın ardından Syracuse Üniversitesi takımı onuruna bir yemek verilecektir. Ama takımdaki 3 siyahi oyuncunun bu yemeğe katılmasını yetkililer istemez. Filmde bu gelişme üzerine tüm takım bu yemeği boykot ederek hep birlikte siyahi şarkıcıların olduğu başka bir partiye katılır ve Davies en değerli oyuncu ödülü bu partide alır. Ancak Davies'in hem Syracuse hem de Cleveland Browns'dan takım arkadaşı olan John Brown olayı şöyle anlatıyor: "Biz 3 siyahi oyuncu da dahil olmak üzere tüm oyuncular Teksas'lı yetkililerin düzenlediği o davete katıldı. Ancak biz 3 kişiyi odada başka bir tarafa oturttular. Herkes yemeklerini yedi, Davies'e en değerli oyuncu ödülü verildi ardından biz 3'ümüz bu partiden ayrılmak istedik. Bunun üzerine diğer oyuncular da bizimle gelmek istedi ancak Syracuse Üniversitesi'nin yetkilileri buna izin vermedi" diyor. Houston Chronicle gazetesinin yaptığı röportajda John Brown'a filmin gerçeği anlatıp anlatmadığı sorulduğunda Brown'un yanıtı kısa olur; "Hayır anlatmıyor"

Syracuse Üniversitesi'nde O'ndan sonra 44 numarayı bir başka siyahi sporcu Floyd Little giymiştir ve ardından forma emekliye ayrılmıştır. Cleveland Browns'da ise sadece 1 kez giyme fırsatını bulduğu 45 numaralı forma ölümünün ardından bir daha kimse tarafından giyilmemiştir. O'nun anısına yapılan heykeli Ernie Davies Ortaokulu'nun önünde bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: