25 Haziran 2009 Perşembe

BİR AMERİKAN RÜYASI

Özlemişiz mücadelesi, pozisyonları bol maç izlemeyi. İspanya'nın özellikle 2. yarıda hemen hemen her atağında ya gol pozisyonuna girmesi ya da kaleye attığı bir şut, bunlara karşılık ABD'nin atletik futbolcularıyla hızlı bir şekilde ileri çıkarak her an bir tehlike yaratabilme ihtimali, Ömer ağabeyin Amerikan sempatizanlığını doruklara çıkarmasına rağmen zevkli bir 90 dakika geçirmemizi sağladı. Amerika özellikle kendi cezasahasını çok iyi savundu, cansiperane mücadele ettiler. İspanya'nın beraberlik golü için bastırdığı, üstüste pozisyonlar yakaladığı bir anda kendi kendime "Amerika Pearl Harbour'dan bu yana böyle saldırı görmedi" dedim. Sol taraftan Riera ve Capdevilla, sağdan Ramos, ortadan Torres, Villa, Xavi ve Xabi Alonso kamikazeleri akın akın Amerika'nın üs kurduğu ceza sahasına saldırıyor ancak o zamanın aksine bu kez komutan Bob Bradley önderliğinde hazırlıklı olan Amerikalılar karşı atak için aylarca bekleyip insanlık tarihinin en kara günlerinden birini değil, kısa süre içinde Altidore, Donovan, Dempsey jetleri ile karşılık verip, Ramos kamikazesinin adeta kendi gemisini vurmasıyla futbolun güzel gecelerinden birini yaşatıyor biz insanoğluna. Amerika'nın aldığı galibiyette Bob Bradley'in İspanya'yı çok iyi analiz, takımını da çok iyi motive etmesinin payı büyük. Buna biraz da Amerikan şansı eklenince İspanya üstüste 16. galibiyeti alarak Brezilya'nın rekorunu kırma fırsatını tepmiş oldu. Maçın adamları savunmanın göbeğinde oynayan Oguchi Onyewu ile Jay DeMerit'tir. Fenerbahçe ile adı anılan Onyewu güçlü fiziği ile ceza sahasında iyi mücadele etti, toplar kesti. Ama Onyewu böyle ekip olarak inanmış bir takım ve böyle sürpriz bir maçın adamı olabilir ancak. Fenerbahçe'nin Süper Lig'de hiçbir maçta ABD gibi oynamayacağını düşünürsek genç futbolcunun kesicilik yanında topu oyuna sokma, uzun alanda geriye doğru yapacağı koşular ve diğer özellikleri de gözönünde bulundurulmalı.

Peki İspanya'da Iniesta olsaydı sonuç farklı olur muydu? Olabilirdi. Çünkü tüm yük Xavi'nin üzerindeydi. Ceza sahası ve önünde çok kalabalık olan Amerikan savunmasına karşı alışık olduğumuz derin ara toplarını atamadı, sürekli yana oynamak zorunda kaldı. Iniesta'nın dar alanda kolay adam geçebilme yeteneğine ihtiyaç duydular. İspanya yapacağını yaptı bana göre. Kötü oynayıp kaybetmediler. Son vuruşlardaki beceriksizlik ve şanssızlık olmasaydı daha farklı bir sonuç çıkabilirdi. Amerikalı forvet Jozy Altidore'u da artık Villarreal bu sezon oynatır heralde. Geçen sezon Xerez'e daha çok forma şansı bulması için kiralık olarak vermişlerdi. Nihat da dönünce Beşiktaş'a Altidore'un önü açıldı iyice.

Dünya'nın 1 numarası bu yenilgiyle knock-out oldu. 35 maç yenilmeme, 15 maç üstüste kazanma serileri sona erdi. Aşağıda aldıkları 15 galibiyet var. 2 kez bizi yendiler zaten.
26-06-2008 Rusia-España 0-3
29-06-2008 Alemania-España 0-1
20-08-2008 Dinamarca-España 0-3 (debut de Del Bosque)
06-09-2008 España-Bosnia 1-0
10-09-2008 España-Armenia 4-0
11-10-2008 Estonia-España 0-3
15-10-2008 Bélgica-España 1-2
19-11-2008 España-Chile 3-0
11-02-2009 España-Inglaterra 2-0
28-03-2009 España-Turquía 1-0
01-04-2009 Turquía-España 1-2
09-06-2009 Azerbaiyán-España 0-6
14-06-2009 Nueva Zelanda-España 0-5
17-06-2009 España-Irak 1-0

5 yorum:

mustafa taha dedi ki...

Onyewu Standart Liege de buna benzer seviyede top oynuyor. Hani Birleşik Devletler takım olarak çok iyi oynadı fakat Onyewu kişisel olarak da iyi bir stoper...

natgeo dedi ki...

iyi güzel yazmışınız ama onyewu denen adamın kestiği bir topu bile oyuna sokmadığını sadece ceza sahası dışına salladığını görmediniz mi? adam kestiği hangi topu oyuna soktu. adam sadece gelene vuruyor. topu oyuna sokmak diye bir derdi, bence yeteneği yok. ayrıca bu ömer üründül ne sevimsiz bir adam umarım bu iş için para almıyordur. alıyorsa benden giden vergiler haram olsun.

venezia dedi ki...

yahu bi de bu bazı spor organlarında onyewu haberlerine mal bulmuş mağribi gibi yaklaşmaları acayip eğlendiriyor beni :) adamı öyle bi tanıtıyorlar ki sanırsın bu adam avrupa ve dünya futbol piyasasına yeni çıkıyor,yahu adam gelmiş 27 yaşına :) düzenli olarak fm oynayan ve avrupa ile dünya futbolunu 'yakınen' takip eden kesim onyewu'nun profilini az çok biliyor zaten,daha ne alemi var 'tereciye tere satma'nın a sevgili türk spor basını!

ben yine adım gibi eminim ki birçok spor servisinin bir çok ismi onyewu'yu dış basında fenerbahçe ile adı anılmaya başlanınca duymuştur.
transfere gelince ise ; fenerbahçeye gelmesi durumunda ben büyük katkıları olacağı görüşünü benimseyenlerdenim..

KaMeSa dedi ki...

Amerikanin mevut spor dallarinda geride kaldigi 1-2 spor dalindan biri futbol...Ama bundada liderligi ele gecirmek icin var gucuyle calisiyorlar...Gym lerle kusatilmis, neredeyse market sayisi ile esit sayida spor salonu olan bir ulkede Ispanyayi anca guclu bir kondisyonla gecebilirdi,oyle de oldu...

Ayberk dedi ki...

O kadar mac kaybetme, devleri yen, sonra git ABD'ye kaybet. 2 misli uzucu olmali. :)