28 Ekim 2008 Salı

MAZİDE BİR YOLCULUK

1950'li yılların başında Milan'da forma giyen aralarından birinin halen Milan forması ile Serie A'da en fazla gol atan futbolcu unvanına sahip olduğu 3 İsveçli'den bahsetmek istiyorum. GRE-NO-Lİ. Yani Gunnan Gren, Gunnar Nordahl ve Nils Liedholm'dan. Onlar Inter'in Brehme-Völler-Matthaus, Milan'ın Van Basten-Gullit-Rijkaard gibi üçlemelerinin ilk versiyonu.


Bir İtfaiyeci, bir profesör ve bir baron'un hikayesi.



Önce profesör lakablı Gunnar Gren'den bahsedelim. Kendisine hayatı boyunca aynı zamanda kalecilikte yapan filozof Fransız Albert Camus'yu örnek alan Gren 71 yaşında ölmeden az önce bile yatağında kitap okuyormuş. 1958 Dünya Kupası yarı finalinde İsveç formasıyla uzun mesafecen attığı gol Youtube'da onun için hazırlanan videonun en ilgi çeken sahnelerinden biri. 90'lı yıllarda yaptığı bir ropörtajda o zamanki takım arkadaşı Liedholm onun için 50'lerin Maradonası demişti. 1949 yılında Milan'da forma giymeye başlamış ve Gre-No-li'nin bir parçası olmuş ancak İtalyan takımında çok fazla verimli olduğu söylenmiyor.


Gunnar Nordahl ise Milan formasıyla Serie A'da en çok gol atan futbolcu unvanına sahip. Milan formasıyla 257 maçta 210 gol atmış. Aynı zamanda Serie A tarihinin de en fazla gol atan 2. futbolcusu. Roma formasını giydiği 2 sezonda 34 maçta 15 gol atmış, yani toplamda 291 maçta 225 kez ağları havalandırmış. Milan'da 2 lakabı varmış. Biri İsveç'teki eski mesleğine ithafen İtfaiyeci, diğeri ise güçlü fiziği ve azminen dolayı "Boğa". Nordahl Gre-No-Li içinde Milan'a ilk katılan isim, 1949 Ocak'ında İtalyan ekibinin formasını giymeye başlamış.


Baron lakaplı Nils Liedholm içinse Berlusconi "Onu çıplak gözle izlemiştim. Maç içinde tek bir yanlış bile yapmıyordu" demişti. Liedholm kusursuz futbolu ve mükemmel pas yüzdesi ile Milan'da 1949-1961 yılları arasında 12 yıl forma giydi. Nordahl'ın attığı 210 golün çoğunda onun payı vardı. Futbolu bıraktıktan sonra Milan, Roma, Fiorentina ve Verona gibi takımlarda teknik direktörlük de yaptı. 1984 yılında Roma'yı Şampiyon Kulüpler Kupası'nda finale taşısa da Liverpool'a penaltılarla kaybettiler.

1 yorum:

pclion dedi ki...

Ali abi, gerçekten güzel bir derleme olmuş. Kolay kolay bulunmuyor böyle yazılar...