29 Kasım 2008 Cumartesi

FUTBOLDA SONUÇ VE GOL, EKONOMİK KRİZ VE SEYİRCİ


Futbolda sonuç önemli midir, değil midir? Tabiki önemlidir ancak daha çok yönetimler için. Bu işe milyonları yatıran kulüp yönetimlerinin önem verdiği tek şey galibiyet ve kupadır. Taraftar ise sonucun yanında takımının sahaya iyi bir futbol koymasını görmek ister. İngiltere ligi bu anlamda taraftar ve kulüp yönetimlerini tatmin eden yegane ligdir. Futbolseverler için herzaman mükemmel statlar, kalabalık tribünler ve etkileyici futboluyla ilk sırada gelir. Spor yayınlarına önem veren tv töneticileri için de en önemli malzemedir. Ancak son dönemde İngiliz kulüpleri özellikle Avrupa sahnesinde güzel futboldan çok sonuç odaklı bir anlayışla oynuyor. İngiltere'nin 4 büyük kulübü olarak adlandırılan takımlar geçtiğimiz hafta yerel liglerinde oynadığı maçları gol atamadan tamamladı. Ardından şampiyonlar liginde çıktıkları maçlarda da bu 4 takım sadece 3 gol atabildi. Sahasında oynayan 2 takım 1-0'lık sonuçla kazanırken, deplasmanda oynayanlar ise sahadan beraberlikle ayrıldı. Maçları bir satranç mücadelesini andırması bakımından Liverpool'un sonuç odaklı takımlar arasında ilk sıraya yerleştiriyorum. Rafael Benitez'in verdiği taktikler özlenen, sevilen, beğenilen Liverpool'un futbol kalbimizdeki yerine yaklaşmasına engel oluyor. Hele Liverpool sahasında 1-0 öne geçtiyse artık o maçtan seyir zevki adına hiçbir şey beklemeyin.


Sonuç odaklı takımlar herşeyden önce gol yememeyi düşünen bir anlaşıyla oynayınca gol ortalamasında da kaçınılmaz bir düşüş oluyor. Bu sezon gol ortalamaları Premier Lig'de 2.64, La Liga'da ise 2.81. İngiltere'de gol ortalaması düştüğü gibi (Chelsea'yi bu noktada ayrı tutuyorum), statların doluluk oranı da düşüyor. Premier Lig'de statlara gelen seyirci sayısında bir düşüş olduğu ortada. Avrupa'da stadına en çok taraftar çeken takımların başında gelen Manchester United bu sezon kapasitesi olan 76,180 rakamına hiç ulaşamamış. Bunda ekonomik krizin ana sebep olduğu ve futbolseverleri vurduğu bir gerçek. 90 dakikalık bir şovu izlemek için masraf yapmak, taraftarlar için artık yavaş yavaş lüks olmaya başladı. Krizin İngiliz seyircileri etkilemesi bunun da takımların performansına yansıması arasında bir bağlantı kurmak yanlış olabilir. Çünkü İtalya ve İspanya'da da seyirci ortalamaları her geçen gün düşüyor. Bir futbolsever olarak günü tv başında geçirmek istiyorsanız, "görsellik" bakımından bu sezon tercihinizi İngiltere'den çok İspanya'dan yana kullandığınızı düşünüyorum. Barcelona'nın bol gollü galibiyetleri, Real Madrid'in evinde kazanırken bile büyük sıkıntılar yaşadığı, Villarreal'in ilk yenilgisini daha geçen hafta aldığı, Valencia, Sevilla ve Atletico Madrid'in şampiyonluk yarışında olduğu bir lig bana bu sezon daha cazip geliyor.

Not: Ekonomik kriz sizi de etkiliyorsa (ki hepimizi etkiliyor) çikolata yemeyi tercih edin. Para ile çikolata beynin aynı bölgelerini canlandırıyormuş.

Hiç yorum yok: