22 Ocak 2009 Perşembe

BEŞİKTAŞ-COLA TURKA VE M.UNITED-AIG


Devlet içinde devlet misali Beşiktaş Kulübü'nün içindeki kulüpçülük de bazı çıkar ilişkileri çerçevesinde takıma zarar vermeye devam ediyor. Cola Turka ile forma reklamı için yapılan anlaşmanın neler getirdiğini anlatmıştık. Beşiktaş'ın bu anlaşma doğrultusunda kasasına yıllık 1.3 milyon dolar gibi bir para girerken Delgado'nun sözleşmesine de sahip olma hakkını elde etmişlerdi. Bu işten kazançlı çıkanın kulüp yerine sponsor firmanın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Serbest Piyasa Kurulu'nun bu anlaşma ile ilgili bir inceleme başlattığını da belirtelim. Bu zararlı anlaşma neticesinde Beşiktaş kulübünün önemli bir kaynağına 2013'e kadar ipotek koydurmuş da oldular. Rakiplerinin karşısında Beşiktaş'ı önümüzdeki yıllarda daha da zayıf düşürecek bir anlaşma bu. Bir zamanlar parmak ısırtan altyapısından artık futbolcunun çıkmadığı Beşiktaş'ta transfer zamanı başkanları söylenildiği üzere yine cepten mi yiyecek göreceğiz! Çünkü Galatasaray'ın Avea'nın ardından Türk Telekom'la yaptığı anlaşma sarı kırmızılılara yıllık 13.5 milyon dolarlık bir kaynak sağlayacakki bu onların elindeki kartların daha güçlü olacağını gösteriyor.

Bir sponsorluk haberi de İngiltere'den verelim. Ekonomik krizden en çok etkilenen şirketlerden biri de bir dönem adını Galatasaray'la fazlasıyla andığımız AIG firması geliyor. Amerikan sigorta devi malum dünyanın en zengin kulübü M. United'ın sponsorlarından biri. Aralarındaki anlaşma yıllık 14 milyon paund yani yaklaşık 32 milyon TL değerinde. Ancak 2. Büyük Buhran'ın götürdüklerinden sonra 2010'da biten anlaşmanın AIG tarafından yenilenmeyeceği açıklandı. Fakat bu M. United için çok da önemli değil. Kapıda kuyruk oluşturan, kulübe para akıtmak için bekleyen birçok firma var. Bunlardan biri Hint finans şirketi Sahara, diğeri ise Suudi Telecom. Malezya ve Güney Kore'den de bazı şirketlerin kapıyı çalmak için fırsat kolladıkları söyleniyor.

İşte bir tarafta mevcut ekonomik buhranda bir sponsorun 3 yıllığına Türkiye sınırları içinde karlı bir şekilde kapattığı "Beşiktaş-Cola Turka" anlaşması, diğer taraftaysa yine bu ekonomik buhranda bir dünya kulübünün daha karlı çıkmak üzere beklediği "M.United-?" anlaşması.

2 yorum:

Mucoid dedi ki...

Beşiktaş delgado'nun haklarını geri aldı diye biliyordum ama ? yanlışsam düzeltin lütfen..

Adsız dedi ki...

manchester united'ın forma reklamı önümüzdeki sezon isviçreli saat firması hublot olacak...