22 Ekim 2009 Perşembe

BARCELONA FUTBOL AKADEMİSİ "LA MASIA DE CAN PLANES"

Bugünlerde Türk futbolunun özellikle milli takımlar düzeyindeki durumu ortada. Başarılı jenerasyonlar nasıl yetiştireceğiz, neler yapılmalı soruları soruluyor. Fatih Terim de 15-16 yıldır hem direkt hem de dolaylı yoldan içinde olmasına rağmen -en nihayetinde başarısız olduğunu kabul etmiş olmalı ki- veda toplantısında Türk futbolunun gelişmesi için yapılması gerekenlerin -geç kalınmış olsa da- reçetesini sunmuştu. İşte hem kulüplere hem de milli takıma model olabilecek en güzel örneklerden birini de biz sunalım.


*Sesli izleyin

Bir tarafta Nou Camp Stadı, hemen yanında La Masia de Can Planes yani Barcelona futbol akademisi.

Katalan kulübü için belki Nou Camp kadar önemli olan "La Masia de Can Planes" 18. Yüzyıl Katalan mimarisinin örneklerini taşıyor. Bu tarihi bina 1979'dan beri Barcelona futbol kulübüne hizmet veriyor. Geçtiğimiz salı günü de 30. yılını kutladı.

Barcelona teknik direktörü Guardiola, 1984'de 13 yaşındayken Masia'nın kapısından içeri adım atmış. Yine şu anki takımdan Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Pique, Krkic, kaleci Valdes, genç forvet Pedro ve şu an Arsenal'de oynayan Fabregas da Masia'nın koridorlarının ve odalarının havasını solumuş yıllarca.

Geçen 30 yılda İspanya'nın birçok yerinden, Brezilya'dan, Arjantin'den, Macaristan'dan, Gürcistan'dan, Kamerun'dan ve Senegal'den 450 civarında genç futbolcu ailelerini ve evlerini bırakarak Masia'da eğitim almış. Bunların 40'tan fazlası Barça'nın a takımında forma şansı bulurken birçoğu da başta İspanya olmak üzere dünyanın önemli liglerinde top koşturmuş.

Masia'nın içinde öğrencilerin konaklamaları için 60 residans var. Futbolcuların yanı sıra basketbol ve hokey oyuncuları da Masia'da sıkı bir eğitimden geçiyor. Sabah 7'de kalkan çocuklar sınıflara giderek öğlen 1'e kadar ders görüyor. Kısa bir öğle yemeği ve dinlenmenin ardından 1.5 saat kadar yine ders çalışıyorlar. Akşam 6 gibi bu kez futbol antrenmanları başlıyor ve yaklaşık 2.5 saat süren antrenmandan sonra akşam 9:15'de yenilen yemeğin ardından öğrenciler en geç 11:30'da yataklarında oluyor.

İşte Barcelona futbol akademisi Masia'da hayat böyle geçiyor. Geçen yıl mücadele ettiği tüm kupaları kazanan Barcelona takımının başarısındaki altın anahtar olan Masia'da daha hangi yıldızların yetişeceğini gelecek yıllarda öğreneceğiz.

1 yorum:

bizdemessiyokmu dedi ki...

O akademide yer alan türk oyuncu olmuşmudur diye düşünen mutlaka olmuştur. Evet var Rıjkaard döneminde Beşiktaşın gelecekteki en büyük yeneteklerinden birisi olarak gösterilen Mami 1 haftalığınada olsa oraya gitmiş daha sonra türk basınında çıkan spekülasyonlardan dolayı katalanlar transferden vazgeçmişti minik mami'de ümrani'yenin yolunu tutmuştu yine. Mami ile ilgili yazıyı okumak isteyen arkadaşlar http://bizdemessiyokmu.blogspot.com/search/label/Mami okuyabilirler...