28 Ocak 2009 Çarşamba

GOURCUFF: YENİ ZIDANE MI?

Bazen tek bir gol bile "işte yeni bir özel yetenek ortaya çıkıyor" sözlerini beraberinde getirmiştir. David Beckham'ın 1996 Ağustos'unda Wimbledon'a ortasahadan attığı golü hatırlayın ya da Bordeaux'nun Chaban Dalmes Stadı'nda geçtiğimiz günlerde Fransız futbolseverlerin ayakta alkışladığı bir başka golü.


Cristiano Ronaldo gibi bir film yıldızını andıran, Fabregas gibi pas yeteneği yüksek, Roy Keane gibi çok güçlü Yoann Gourcuff PSG'nin ceza sahasının ön çizgisi üzerinde topla buluştu. PSG'nin defans oyuncuları bir anda etrafını sardı. O tek ayağının üzerinde döndü topu bir ayağından diğerine aldı, 4 defans oyuncusunun arasında slalom yaptı ve kaleye akıl dolu bir şut atarak ağları havalandırdı.

Attığı gol çok da önemli değildi. Çünkü Bordeaux 2-0 öndeydi ve maçı da 4-0 kazandılar. Ama vuruşundaki kalite birçok Fransız futbol yazarının hayranlığını kazandı ve eski futbolcular da yeni Mesih'in geldiğini söylemeye başladılar.

Ertesi gün "Le successeur" (varis) başlığı L'equipe'in manşetini süslemişti. Futbola çok az yer ayıran Le Figaro ise koskoca bir resmini sayfasına koyarak üstüne de "le phénonème Gourcuff" (fenomen Gourcuff) yazmıştı.

Peki kimin varisi? Tabiki Zinedine Zidane'ın. Yeni nesil Fransız futbolcular arasında parlayan, yıldızlaşan Benzema ve Nasri gibi futbolcular da "yeni Zidane" etiketinin üzerlerine yapıştırılmasından kurtulamamıştı. Çünkü onlar da Zidane gibi Kuzey Afrika kökenliydi.


21 yaşındaki Yoann Gourcuff ise Fransa'nın büyük şehirlerinin fakir semtlerinden çıkan efsane futbolcuların aksine Brittany'de bir köyde büyüdü. Babası şu an Fransa 1. lig takımlarından Lorient'i çalıştıran eski futbolculardan Christian Gourcuff'tu.

Başka bir açıdan bakıldığındaysa genç Gourcuff diğerlerine oranla Zidane'a daha çok benziyor. O da Zidane gibi 185 cm boyunda. Topu kontrol edişi, bileğini çok iyi kullanmasıyla şu anki hocası Laurent Blanc'a göre de esrarengiz şekilde Zidane'a benziyor. Genç Zidane gibi Gourcuff da adını tüm dünyaya Bordeaux ile duyuruyor. O da Zidane gibi kimi zaman 2. golcü kimi zaman da hücuma dönük ortasaha oyuncusu olarak oynuyor. Fransa milli takımının ve Bordeaux'nun eski futbolcusu aynı zamanda Zidane'nın en yakın arkadaşlarından Christophe Dugarry'e göre de Gourcuff Zizou kadar hatta daha bile fazla becerikli.

"8 numaranın ( hücuma dönük ortasaha) hayalgücünden ve 10 numaranın (2. golcü) yetenek ve tekniğinin yanısıra 6 numaranın (defansif ortasaha) gücüne de sahip" diyor şu an tv yorumculuğu yapan Dugarry. Bordeaux'daki soğuk gecede attığı harika golle içini ısıttığını ve ayağa kalkıp bağırarak alkışladığını da söylüyor Dugarry.

Gourcuff son 4 ayda Fransa milli takımıyla 6 maça çıktı. Ekim ayında Romanya'ya yaklaşık 30 metreden harika bir gol de attı. Ancak gözler yurtdışında daha çok Lyon'lu Benzema'nın üzerindeydi. Gourcuff son dönemde eski performansının altında kalan Fransa milli takımını Ribery ve Benzema ile birlikte tekrar ayağa kaldırabilir.

Gourcuff Avrupa'nın büyük kulüplerinin mesela Arsenal'in önümüzdeki sezon transfer listesinin ilk sırasında yer alabilir mi? Büyük ihtimalle evet. Arsene Wenger O'nun için 2 kez girişimde bulunmuştu zaten. İlki 15 yaşında, 2.'si 19 yaşındayken.

Gourcuff'un durumu biraz karışık aslında. Gourcuff'un bonservisi Avrupa'nın en büyük kulüplerinden birinde, Milan'da. Babası Rennes'nin teknik direktörlüğünden kovulunca O da ayrılmıştı. Şansını 2006'da Milan'da denemeye karar verdi. Serie A'daki ilk sezonunda 20 maç oynasa da ardından Kaka, Ronaldinho, Seedorf ve Pirlo'lu bir takımda forma şansı bulmak O'nun için zorlaştı. İlk teknik direktörlük deneyimini 2007-2008 sezonunda Bordeaux'da yaşayan uyanık Blanc, sezon başında Gourcuff'u kiralık olarak kadrosuna kattı. Marsilya, Barcelona, Inter, M.United ve Fransa milli takımının eski defans oyuncusu Blanc, Gourcuff'un ekseninde takımı adeta yeniden inşa etti. Sezona pek iyi başlamasalar da üstüste 7 şampiyonluk yaşayan Lyon'un saltanatına bu sezon son verme konusunda çok iddialılar. 21 hafta sonunda Lyon'un 1 paun ardından 2. sıradalar.


Gourcuff'un bu şekilde parlaması acaba Milan'ın Kaka'nın M.City'e gitmesine izin vermesinde yatan sebep mi? Belki de. Bu noktada aslında karışıklıktan da öte bir durum sözkonusu. Milan Gourcuff'u Bordeaux'ya kiralamakla kalmamış, Fransız kulübüne sezon sonunda 15 milyon € ödemesi halinde bonservisini verme opsiyonu da tanımıştı. Bu bir Fransız kulübü için yüksek bir rakam olarak nitelendirilebilir ama Bordeaux'nun bu parayı ödemek için hazırlık yaptığı da konuşuluyor. Gourcuff da Bordeaux'da çok mutlu olduğunu ve sözleşme imzalayıp önümüzdeki sezon da forma giymek istediğini söylüyor. Ancak Milan'ın asbaşkanı Adriano Galliani attığı harika golün ardından Gourcuff'un kendi futbolcuları olduğunu hatırlatma gereği duydu. Galliani "Biz O'nu diğer kulüplerden önce keşfettik tıpkı Kaka ve Pato'yu keşfettiğimiz gibi. Bordeaux'nun opsiyonunu kullanmaması için dua ediyoruz. Yani önümüzdeki sezon ya Bordeaux'da ya da Milan'da oynayacak" diye konuşuyor.

Peki ama Bordeaux neden bu anlaşmayı yapmaktan vazgeçsinki? O'nu önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek bir rakamla başka bir kulübe satıp büyük bir kar elde edebilirler. Gerçekte tartışma çok daha önceye dayanıyor. Gourcuff'un gelişimi, Benzema ve Nasri'ye oranla çok daha yavaş oldu ancak yetenekliydi ve gelecekte çok konuşulacağı da belliydi. Dugarry de "Yeteneğini daha fazla ortaya koymalı. Sadece 6 ay değil Zidane gibi 16 yıl boyunca adından sözettirmeli" diyor.


Gourcuff'un attığı harika gol O'nda daha fazla sihirin olduğunun bir göstergesi. Eğer futbolu bıraktığında Zidane gibi anılmak istiyorsa tercihlerini iyi yapıp, potansiyelini daha fazla ortaya çıkarmak zorunda.

*Independent

4 yorum:

Alfredo dedi ki...

"Arsene Wenger O'nun için 2 kez girişimde bulunmuştu zaten. İlki 15 yaşında, 2.'si 19 yaşındayken."

"Biz O'nu diğer kulüplerden önce keşfettik tıpkı Kaka ve Pato'yu keşfettiğimiz gibi"

galliani babaya sevgilerle :D

Tuner dedi ki...

14 Kasım 2008'de yazmışım http://atanalirspor.blogspot.com/2008/11/milano-mu-bordeaux-mu.html

=)

Ventisei26 dedi ki...

Attığı golü nerden izleyebiliriz ?

josemarcelosalas dedi ki...

Her zaman söylediğim bişey; yeni Zidane bu çocuktur kardeşim, gerisi boş. Tip olarak, stil olarak, Bordeaux'da parlayışı vs...