19 Aralık 2008 Cuma

SÜLALEMİZİN GURURLARINDAN BİRİ

Kendisi yakın akrabalarımdan. Ondan yaşça küçük olmama rağmen gurur duyduğum insan, Bülent Uzuner ve onun başarı hikayesi. Aynı zamanda futbolu çok seven, Bremen'in Weser Stadı'nda kombinesi olan ve Werder Bremen yöneticileriyle çok yakın dostlukları olan biri. 2 ay önce Bremen'e gitme ve Mesut Özil başta olmak üzere Bremen'li oyuncularla röportaj yapma planım vardı, herşeyi Bülent ağabey ayarlayacaktı. Ama şartlar uygun olmadı ne yazıkki. Eski Alman milli futbolcu Marco Bode ile de kankalar. İkili okula yeni başlayan çocuklara kitap dağıtarak sosyal faaliyetlerde bulunuyorlar. Aşağıda bu ay CNBC-E Business dergisinde çıkan röportajından bir bölüm var.


Üniversite yıllarında ilk bilgisayarını aldı. Küçük programlar yazdı, sattı. Sonra bir danışmanlık firmasında çalışmaya başladı. Basamakları hızla tırmanırken, profesyonel kariyerini noktalamaya, kendi işini kurmaya karar verdi. Ve şirketi BTC’yi 11 yılda 130 milyon euro cirolu danışmanlık devine dönüştürmeyi başardı.
1961 yılında Anadolu’nun dört bir yanından gelen bir avuç insanın Sirkeci Garı’nda başlayan yolculuğunun üzerinden neredeyse yarım asır geçti. O gün tahta bavullarına 2–3 parça eşyanın yanı sıra büyük umutlarını da sığdıran genç insanların istikameti Federal Almanya’ydı. 1961 yılında “Para kazanıp, ülkemize döneceğiz” sözleri dillerinden dökülen 6 bin 800 Türk vatandaşının sayısı önce yüz binlere bugün milyonlara ulaştı. Planlar değişti. Yıllar geçtikçe acı vatandan dönüş hep ertelendi. Bugün de artık rafa kalktı. Zira Türkler, Almanya’da artık çok başarılı işlere imza atar hale geldiler... Bülent Uzuner de onlardan biri.
Üç sene önce Şansölye Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde yüzlerce başarılı Türk iş adamı arasından Kemal Şahin ile yanına almayı tercih ettiği iki isimden biri Bülent Uzuner. Sıfırdan yarattığı BTC (Business Technology Consulting-İş Teknolojisi Danışmanlığı) bugün bin 350 çalışanı, 130 milyon euro geliri olan bir şirket. Almanya’nın 11 noktasının yanı sıra İsviçre, Polonya ve Türkiye’de de ofisleri var. Onlarca ülkede ise proje yürütüyor.
1964 Artvin Hopa doğumlu Bülent Uzuner. “Yani Laz’ım” diyor gülerek... İlkokul birinci sınıfı Hopa’da okumuş. 7.5 yaşında annesi ve kardeşiyle Almanya’ya babasının yanına gitmiş. Klasik ikinci nesil olduğunu söylüyor. Dil sorunu nedeniyle birinci sınıfı tekrar okumak zorunda kalmış. O dönemde Almanya’da okullarda fazla Türk olmadığını anlatıyor. Hatta onun sınıfında sadece bir tane Türk kızı varmış. Bu nedenle Almancayı da çok çabuk öğrenmiş. Arkasından da, “Nasıl yaptığımı bilmiyorum ama üçüncü ve dördüncü sınıfta birinci olma başarısını gösterdim. Kendimi övmek için söylemiyorum fakat Almanya’da bu önemli. Almanya’da dördüncü sınıftan sonra okullar üçe ayrılıyor. Liseye, ortaokula ve daha alt kademe bir okula ayrılıyor. Böylece dördüncü sınıftan sonra hemen liseye girme şansım oldu” diyor. Ailece Bremen’de yaşıyorlarmış ve üniversiteyi de bu şehirde okumuş. İktisat bölümünü çok iyi dereceyle bitirmiş. Onun nedenini de şu sözlerle anlatıyor: “O zaman devletten burs alınıyordu. İyi dereceyle bitirenlerden devlet bursu geri almıyordu. Onun için ilk 30’a girmiştim. Dolayısıyla bursumu geri ödememe şansım oldu.”
Öğrencilik yıllarında da bilgisayarla tanışmış. Harçlıklarını biriktirip ilk bilgisayarını 1988’de 2 bin marka satın almış. Ardından da bir İranlı arkadaşıyla küçük programlar yazıp satarak, ufak ufak iş hayatına atılmış. 2–3 bin mark civarında fiyatlarla depolama, stok tutma sistemleri gibi programlar satmışlar lojistik şirketlerine... Sattıkları programlarla birlikte, kurulum, süreç yönetimi ve uygulama gibi hizmetleri de sundukları için “danışmanlık” mesleğiyle tanışmış Uzuner. Okul bitince danışman olmak istemiş. Çünkü stajı sırasında çalıştığı şirketlerde her gün aynı işleri yapmak sıkmış onu. “Danışmanlıkta ise şirketlere gidip hep sorun çözüyorsunuz. Onun için benim de hoşuma gidiyordu” diyor. Frankfurt’ta dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından KPMG’de işe başlamış ve 2.5 yıl çalışmış. Ardından da CSC’de (Computer Science Corporation) işe girmiş.

Özgür Taşpınar
CNBC-E Business

Yazının tamamı Aralık sayısında.

Hiç yorum yok: