5 Mayıs 2009 Salı

4 YILDA 30'A KATLADI

Yanlış hatırlamıyorsam Ribery Galatasaray'a 2005'in Ocak ayında 2.5 milyon euro'ya gelmişti. Ardından Marsilya 5 kuruş ödemeden aldığı Ribery'i 2007'de Bayern Münih'e 25 milyon euro'ya satmıştı. Galatasaray'ın Ribery'i elinde tutamayarak ya da satamayarak neler kaçırdığı bu transferin ardından ortaya çıkmıştı. Fransız futbolcu değerini 2.5 yılda 10'a katlamıştı. Ve bugün Guardian gazetesi bombayı patlattı. M.United'ın Ribery için Bayern Münih'e 70 milyon euro teklif ettiğini yazdı. Dünya'nın en önemli haber ajansları da bu haberi flaş olarak üyelerine geçti. Ribery geçtiğimiz hafta "Bayern Münih şampiyonlar ligine katılamazsa takımdan ayrılabilirim" diyerek yolunu da yapmıştı. Alman kulübü bu teklifi kabul ederse M.United kulübü ödeyeceği bedelle transfer rekoru kıracak. Şu anki rekor Real Madrid'e ait. 2001'de Zidane için 66 milyon euro ödemişlerdi. Bu transfer gerçekleşirse Galatasaray'ın elinden kaçırdığı balık daha da büyüyecek. Ribery'nin bonservis bedeli 4 yılda yaklaşık 30'a katlanmış olacak. Bunu söylerken tabiiki Ribery'nin Galatasaray'da 4 yıl daha oynadığını ve iyi bir performans ortaya koyarak hem kendini hem de takımını parlattığını farzediyorum. Heralde bu bedel Galatasaray'a ödenmiş olsaydı borçların yarısı ödenirdi. 4 yıl önce 200.000 euro'sunu alamadığı gerekçesiyle kaçan ve şu anda Bayern'den yıllık 8 milyon euro alan Ribery'nin yaşadığı sendromla ilgili düşüncelerimi bundan 5 ay önce yazmıştım, linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Gelelim Ribery transferinin diğer tarafına. M.United bu transfer ücretinin büyük kısmını mevcut futbolcularından birinin sayesinde karşılayacak. Evet Cristiano Ronaldo. Portekizli futbolcu her ne kadar her fırsatta takımında mutlu olduğu söylese de sezon sonunda Florentino Perez tarafından Real Madrid'e transfer edilecek. Perez 14 Mayıs'ta resmi adaylığını ve transfer edeceği isimleri açıklayacak. Muslukları açan Perez'in Ronaldo'nun yanısıra bir başka yıldızı daha alacağı yoğun şekilde konuşuluyor. Rekor ücretle M.City'e gitmeyi Başkan adayı Perez ile yaptığı konuşmaların ardından reddeden Kaka'nın babası oğlunun İspanyol takımına transfer olacağını söylüyor. Galacticos'un yaratıcısı olan Perez'in bu transferleri yapacağına ben şahsen inanıyorum. Eğer başkan olmak istiyorsa da yapmak zorunda. Çünkü eğer sirke gidiyorsanız mutlaka palyaço görmek istersiniz, Real Madrid taraftarları da seneye Santiego Bernabeu'ya gidecekse Ronaldo ya da Kaka gibi isimleri, bu sezon yaşanan hayalkırıklıklarının ardından mutlaka görmek isteyecek. Bu arada bir başka aday da Perez'i sıkıştırıyor. O koltuğa oturmayı çok isteyen Eduardo Garcia AS gazetesine Drogba ile anlaştığını ve başkan seçilmesi halinde ertesi gün Fildişi Sahilli'nin eflatun beyazlı formayı giyeceğini açıkladı. Bu yaz akşamları gökyüzüne çok fazla bakmayın derim ben, ordan oraya kayan yıldızlar başınızı bir hayli döndürebilir.


RIBERY SENDROMU - 1
RIBERY SENDROMU - 2
RIBERY SENDROMU - 3

5 yorum:

Fart Maul dedi ki...

Ben GS'de (veya Türkiye'deki herhangi bir kulüpte) oynamaya devam etmesi halinde değerini katlamak bir yana aynı değerde kalacağına bile ihtimal vermiyorum.Ribery üzerinde, sahip olduğumuz futbol kültürü (daha doğrusu kültürsüzlüğü) nedeniyle, hiç bir katma değer yaratamayacağımıza inanıyorum..Şansı varmış (ve menajeri de bu şansı iyi değerlendirmiş) ki hemencecik Avrupa'ya dönüverdi..Ayrıntılı yazmadığımın farkındayım , ama anladınız siz onu işte!..

Adsız dedi ki...

ozhan baskana selamlar!! yazıklar olsun!!

ozdemirmusta dedi ki...

Zamanında football mundial'de gelecek vaadeden topçularda da cıkmıştı bu delikanlı..

KaMeSa dedi ki...

Bir zamanlar alisamiyen de FerraRibery ler vardi, simdi dogan gorunumlu sahinlerle dolu o stad...

Redman dedi ki...

Elbet kacan balik buyuk olur. O gunku Galatasaray yonetiminin Ribery transferinde buyuk hatasi oldugu da tartismasiz. Ancak Ribery Galatasaray'da 4 sezon Hagi gibi oynasaydi dahi 70 Milyon Euro'ya satilabilir miydi, hic sanmiyorum. Turkiye Ligi'nde gosterilen basarinin Avrupa'da oyle bir piyasa yaratma sansi yok cunku. Bir baska degisle Turkiye'den herhangi bir futbolcuya 70 Milyon Euro odendigini daha bir 10-15 sene goremeyebiliriz.

Ayrica Galatasaray'in Ribery'yi elinden kacirarak 70 Milyon Euro zarar ettigini soyluyorsak, benzer bir mantikla Marsilya'nin da Ribery'yi iki sezon once satarak bu isten 40 Milyon Euro zarar ettigini, ya da Sporting Lizbon'un Cristiano Ronaldo'yu zamaninda 20 Milyon Euro'ya satarak 70-80 Milyon Euro zarar ettigini soylememiz lazim ki bu da yanlis olur diye dusunuyorum.

Kaldi ki Ribery bedavaya kacirilmayip Galatasaray'da kalsaydi mevcut maddi durum sebebiyle, bu sezona kalmadan, en azindan iki sezon once satilmis olurdu kanimca.