4 Mayıs 2009 Pazartesi

BEŞİKTAŞ 1 - 2 FENERBAHÇE

Bu maçın öncesinde Habertürk'ün anchorman'lerinden Zafer Arapkirli'den bir yazı istemiştim. Yıllarca İngiltere'de yaşayan, futbolu hem İngiltere'de hem de Türkiye'de yakından takip eden Zafer ağabey, Beşiktaş-Fenerbahçe maçını İnönü Stadı'nda izledi ve blog için "sert" bir derbi değerlendirme yazısı kaleme aldı.



HERKES KENDİ HATALARIYLA YÜZLEŞSİN


Maçın öncesine bakıyoruz..
Necip Türk Spor basını başta olmak üzere herkes ne diyordu?
“Beşiktaş maçı bağlamış.. Fener’le anlaşmışlar.. lig bizim kupa sizin olsun demişler.. Yıldırım ve Demirören papermoon’da yemek yemişler..”
Neymiş ?
Yalanmış..
Zaten, “lig bizim kupa sizin olsun” ne demek ? Böyle bir hesap olabilir miydi ?
Olamazdı. Neden ?
Çünkü Beşiktaş, “Kupa sizin” diyebilse de, “Lig bizim” nasıl diyecekti ? Yani, iddia edildiği gibi “Fener Beşiktaş’a yatsa”ydı, şampiyonluk garanti miydi ?
Değildi.. Daha 4 hafta ve kazanılacak kaybedilecek tam 12 puan var ortada..
Neymiş ?
Doğru değilmiş..
Yanlış yaptınız..
Peki, maçla ilgili tahminleriniz neydi ?
“Beşiktaş favori abi.. Bu kadro ile Fener bir şey yapamaz.. Hem Alex’siz maç kazanamıyor…”du, değil mi ?
Neymiş ? Değilmiş..
Orada da yanlış yaptınız..
Maça gelelim :
Fenerbahçe’nin ilk golünün öncesinde Gökhan Zan’a yapılan faul, başka bir anda ve sahanın başka bir yerinde yapılsa hakem efendi çalar mıydı ? Çalardı.. Niye çalmadı ?
Orada da hakem yanlış yaptı.. Top Guiza’ya gitti gol oldu..
Maçın en önemli hatalarından biri..
İkinci gole gelelim :
Ali Bilgin, gol pası öncesinde topu alırken ofsayt mıydı ?
Bariz ofsayt..
Maçın en önemli ikinci hatası..
Demek ki , hakem de yanlış yapmış.. Hem de skoru tayin edecek iki tane büyük yanlış yapmış..
Ernst’in düşürülmesi penaltı mı ? Buz gibi penaltı..
Bunu çalsa, çalabilse, skor farklı olur mu ? Bal gibi olur..
Demek ki hakem üçüncü vahim hatasını yapmış..
Bir maçta bu kadar derin ve vahim hatalar, skoru belirledi mi ? Belirledi.. Peki hakem iyi mi yönetmiş maçı ? Hayır …
Şimdi , necip Türk basınına bakıyorum..
Yok efendim “Beşiktaş, ayağına gelen fırsatı tepmiş…”
Yok efendim “Fener’in ölüsü bile Beşiktaş'ı mat etmiş…”
Yok efendim “Mustafa hoca yanlış tertip çıkarmış..”
Yok efendim “Delgado, Tello, Toraman ile bu takım zaten şampiyon olamazmış..”
Yok efendim “Sivas bu işi götürürmüş artık…”
Söylediklerinizin hepsi, “Skor yazarlığı”nın tarihi ve ibret verici örnekleri…
Yukarıda sıraladığım ciddi, vahim ve bana göre “şaibeli” hatalar olmasa, skor farklı çıksa. Yani, iki hatalı hakem kararı ile Fener’in golleri gelmeyip, Holosko’nun muhteşem golü yazsa tabelada ne olacaktı ? Hüsran.
Sizin için de (bugün – nedense - zil takıp oynayan Fenerli ve GS’li medyaya diyorum) hüsran, Sivas için de hüsran.
O halde, Denizli’yi ve Beşiktaşlı futbolcuları eleştirirken önce kendinize bir bakın..
Bir lafım da Sergen Yalçın’a..
“Bu Beşiktaş seneye de bir iş yapamaz…” diyorsun..
Hafta içinde televizyonda seni “Beşiktaş favori” diye konuşurken ve neredeyse şampiyon ilan ederken gördüm.. Ne oldu ?
Sen de mi skor tabelasına aldandın?
Yazıklar olsun...
Ama ne olursa olsun. Beşiktaş liderin 1 puan ensesindedir. Bu aşamada kovalayan değil kaçan daha streslidir. Beşiktaş nihayet bir derbi kaybetmiştir. Sivas’ın da Beşiktaş’ın da daha alabileceği veya yitirebileceği 12’şer puan vardır.
Kimse, doğmamış çocuğa, şimdiden don biçmesin.
Durun bakalım. Ama dururken bir yandan da aynaya bakıp kendi hatalarınızla yüzleşin.
Beşiktaş da hatalarıyla yüzleşsin tabii.


Zafer Arapkirli

17 yorum:

Ghetto Ultras Tribune Group dedi ki...

Üzgünüm zafer bey ancak;
1-Eğer siz İngiltere'de yaşıyor ve ilk gol öncesinde faul var diyorsanız bence kuzeyin havaları ısınmış.Kusura bakmayın ancak o pozisyona faul çalmak mantık hatası olurdu:Ülkemiz (ki faulü pek severiz) hakem hocaları dahi faul yok derken beni şaşırttınız.
2.Bal gibi offsayt dediğiniz pozisyonda yayıncı kuruluşun çizgisine zoom yapılarak hafif bir kol ve ayak içerde gibi ve net değil nasıl BAL gibi ben anlamadım.
3-Aynı maçı izlediysek bırakın hakem hatalarını %61 topla oynama yüzdesine sahip takımdan.Bu ülkenin en yetenekli defans ve winger (anladınız siz) oyuncusundan bahsedelim.
4-Üslubunuz sert değil bana hoşnutsuz geldi.

bjkmad dedi ki...

TSL'de hiç bir hakemin layıkıyla işini yaptığını düşünmüyorum.hatta hemen hepsinin görev adamı olduğunu düşünüyorum.sürekli maçları stadda izleyen biri olrak söylüyorum.adam 2 metre önündeki pozisyonu görüyor ama vermiyor.cibilliyeti bozuk çünkü.haysiyet denen bişi yok.
evet hakem bana göre de çok bariz şekilde sonuca etki etmiştir.yazıya tamamiyle katılıyorum.
ama yeneceksin kardeşim,hakemi de yeneceksin.ilk yarı futbol adına ne yaptın.ayakta durabilen bir tek adam yok.2 tane üst üste pas yapamadı takım.denizli sivok'u orta sahaya çekerek ernst'i gene yanlız bıraktı.ve oyun hakimiyeti tamamen fenere geçti.sivok stoper,cisse-ernst ortasahasını niye bozarzın.istatikler ortada.sadece 1 maç berabere kalmış diğer tüm maçları almış,o da trabzon maçı.o maç da bu sezon ki en iyi maç,beraberlik tamamen şansızlık.o zaman denizli'nin iyi niyetin de şüphe etmekte haksız değiliz.bunun adı sabotaj'dır başka bişi değil.

Unknown dedi ki...

Zafer Arapkirli bence haber sunmaya devam etsin.

stalker dedi ki...

önceden radikal futbol'da yazıyordu, güzel de yazardı. ama beşiktaş mevzu bahis olunca biraz şiraze kaymış gibi. staddan çıkıp özetleri izlemeden yazdıysa normaldir. sadece penaltı pozisyonunda hakem çok zorladı sabırları. zan'a semih'in yaptığı şarj nizami. büyük tkaımlarda oynayan stoperler normalde rakibi böyle ekarte ederler. bizde tersi oldu. ofsayt pozisyonu ise çetrefilli. gözden kaçması normaldir.

mrt309 dedi ki...

Fenerbahçe bileğinin hakkıyla yenmiş mi?
Yenmiş..
Daha iyi oynamış mı?
Oynamış..
Ama malubiyeti sindiremeyince hakemi hatalı görmek Türkiye gerçeği. Söyleyecek fazla birşey yok.

tofi dedi ki...

komik biri , sadece haber susa iyi olucak. ve şu derbi öncesi anketleri bıraksak artık, 58% yine yanıldı, ne bjk cok kuvvetliydi, ne de fener cok eksik, olay kafada bitiyo, bu iki takım birbirini her zaman yener, rahat olan, ayağa pas yapan hakkıyla kazandı

beckham07 dedi ki...

tamamı yanlış bir yazı...

pseudomondo dedi ki...

bu nasıl bir gözlemdir, gökhan zan gibi dengesi bozuk, düz, o fiziğine rağmen üflesen yıkılan adam bir tarafta, 3 cm ofsayt var bunu hakem nasıl görmez diyenler bir tarafta...
ernst'in ooo yastık var yerde dur düşüvereyim üstüne atlayışı da cabası...
yapmayın lütfen son dakikalarda emre semih oyunda kalsa bjk o zaman fena dağılırdı... fenerbahçe buz gibi bal gibi top oynadı sayın zafer (demirören) arapkirli

efess dedi ki...

tarafsız bir gözle bakayım ben de..Guiza'nın golüne bakalım önce.Şöyle bie golü,herhangi bir Türk takımı avrupa kupalarında yese,hemen derler ki; "suç Gökhanda diil,böyle pozisyonlara hemen faul çalan hakemlerimizde..bakın Avrupa'da hiç çalıyorlar mı?"
pek tartışılacak bi pozisyon diil diye düşünüyorum.bi kaç sene önce Anelka'nın attıgı golde İbrahim Üzülmezin ikili mücadeleye dayanamayıp düştükden sonraki itirazları geldi gözümün önüne.onda da nizamiydi burda da.
Semih'in golündeki ofsaytı tartışmak ,abesle iştigalden başka bişi diil.dünyanın her yerinde,bu tip pozisyonlardan yüzlerce defa yaşanıyor.3 santim 5 santim muhabbeti yapanların gerçekten konuşacak başka şeyleri yok mu merak ediyorum.o golden önceki pas trafiğine de şapka çıkarıyorum açıkcası.gayet leziz bir goldü.
belki Selçuk'un Ernst'e kontrolsüz girişi tartışıabilir ama bu maçı hakeme bağlamak tek kelimeyle insafsızlıkdır.bu maçın en son konuşulacak adamı hakemdir.

venezia dedi ki...

sayın arapkirli sanırım koyu bir beşiktaş taraftarı.analiz yazısında bunu epeyce belli etmiş kusura bakmasın ama bi analiz böyle olmaz,objektiflik birincil şarttır..!!

organic soap dedi ki...

Yapacağım bütün yorumları efess kardeşim yazmış. Eline sağlık.

Zafer Arapkirli bence maçı İnönü'de izlediğinden, stadın etkisinde kalmış. Eğer etkide kalmamışsa, yorumculuk yapmasın. Çünkü İngiliz futbolunu yakından bilen birinin Gökhan Zan'a yapılan harekete faul demesi büyük bir ironi.

memduh95 dedi ki...

Yazıları duyguların esiri olmadan ve formayı çıkarıp yazabilenler ("takım tutmayanlar" değil.)iyi yazar oluyor zaten. Telaşa mahal yok. Kendisine muhabirlikte başarılar.

ACY dedi ki...

'efess' in yaptigi yorumlar anelkanin mudahelesiyle yerde kalan oyuncunun i.uzulmez yerine koray avci olmasi disinda tamamen haklidir kanimca =) ilk golde faul verilmesi cok insafsiz ve ancak basketbolda pota alti mucadelesinde verilebilecek bir faul gbi geldi bana. bunun disinda ernst'in penaltisini disinda hatali bir karar oldugunu dusunmuyorum. oyunu gokhan gonullu yasin cakmakli tandem ikilisinin uzerine yikamayan bir besiktasin hakemlerde sucu aramasi kalan 4 hafta icin vahimdir, trabzon kendini cok salmasin hersey mumkun bu sucu hakemde yada 25 derecede mac oynatan federasyona laf atan (-10 derecede buz pistinde oynamaya alisinca normal tabi) kafa ile..

wjker1982 dedi ki...

Ben de Besiktasliyim ve Zafer Bey e sempatim artti;

ama yaniliyor maalesef,bu futbolla sampiyonlugu haketmiyoruz maalesef.

Hakem hatalarina katiliyorum ancak

Sampiyon olacak takim 100. yildaki gibi olacak,en azindan Inonude catir catir oynayacak kapaticak karsi takimi .Yensin yenmesin.

Inonudeki Trabzon maci mesela,yenemedik ama oyle oynasinlar abi,saldirsinlar gol kacirsinlar yenilelim,ama boyle uyuz uyuz,surrsuz(ridvan Dilmen in favori lafi)top oynamasinlar

Ayberk dedi ki...

Yazinin altinda onion tv etiketi gormeyi diledim okurken. Yoktu. Uzuldum. Turk futbolu icin. Besiktas icin. Turk medyasi icin. Ama en cok da bu yazinin yazari icin...

Adsız dedi ki...

Zafer Arapkirli Londra'dan bildiriyor. Bildirmeye de devam etsin mümkünse. Bu şekilde ağlak ağlak doldurucaksa sağı solu, ülkemize alalım kendisini. Yok "Buz gibi, bal gibi ofsayt, ananas gibi penaltı" dicekse bu pozisyonlara bi zahmet arada skysport'u ya da maç veren diğer kanalları açsın...

Hadi Zafercim, hadi canım, hadi güzelim...

Tutku dedi ki...

Fenerbahçenin sahanın her yerinde Beşiktaş'ı sürklase ettiğini görmezden gelip tüm sonucu hakeme bağladığınızdan Beşiktaşlı olduğunuzu tahmin ediyorum. Lakin atladığınız çok kısım var. İkinci golde Ali Bilgin "bariz" ofsayt demişsiniz ki hiç de öyle değil. Ha ofsayt verilse verilir lakin öyle bariz bir durum yok. Semih'in pozisyonu Premier League veya La Liga'da olsa hakemler aynen devam derdi. Semih'in aşırı yüklenme durumu yok.

Emre ile Semih oyundan alınmasa veya Fenerbahçe son 10 dakikada son paslarda biraz daha dikkatli olsa 2 golden daha fazlası da gelirdi.

Sonucu hakeme değil, ileri gittiğinde geri dönemeyen, geri çekildiğinde neredeyse stoperlerin pozisyonlarını bozan orta sahasına, ve o orta sahasına hücum organizasyonlarında hiç yardım etmeyen santraforuna "borçlu" Beşiktaş.

Hakemin FB galibiyetine katkısı varsa bu Beşiktaş'ın katkısından daha azdır. Hem o maç sonunda oynatılan 5 dakika duraklama hangi duraklayan dakikalar için oynatıldı ki? Oyuncu değişiklikleri dışında herhangi bir durum olmadı. Bir de Uğur Boral'ın sakatlığı yarım dakika kadar durdurmuştur oyunu. Sedye bile girmeden kalktı zaten. 5 dakika duraklama 6 dakika oynatıldı onu da belirtelim tabii ki.