8 Mayıs 2009 Cuma

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA İZLEMEYİ ÖZLEYECEĞİM 11 FUTBOLCU - BÖLÜM 1

Futbolda yavaş yavaş kariyerlerinin sonuna gelen futbolcularla ilgili bir çalışma yaptım. Sahalara veda ettikten sonra izlemeyi özleyeceğim futbolculardan bir 11 oluşturdum. Bu kadroyu kurarken de yaşları 35 ve üstünde olan, kariyerlerinde gerek kulüp gerekse milli takımlarında kupalar kaldırmış futbolcuları seçtim. 4-4-2 olarak dizmeye karar verdiğim takımımdan ilk olarak kale ve savunmadaki 5 ismi sizlerle paylaşıyorum. İkinci bölümde ise orta saha ve forvet hattını kuracağım. Bu efsaneler hakkında kuşkusuz söylenecek çok şey var ancak fazla uzatmak istemedim.

Kalede Edvin Van der Sar:


Herşeyden önce Juventus kalesini koruyan ilk yabancı kalecidir kendileri. Ajax futbol akademisinin Dünya'ya sunduğu en iyi kalecilerden biridir gözümde. 39 yaşına gelmesine rağmen afacan yüz ifadesini halen kaybetmemiştir. 130 kezle Hollanda milli takımının formasını en fazla giyen futbolcudur aynı zamanda. En büyük başarılarından biri, çok az futbolcuya nasip olmuş şampiyonlar ligi şampiyonluğunu iki farklı takımda kazanmasıdır, 1995'de Ajax'la, 2008'de M.United'la. 27 Mayıs'ta bu kupayı üstüste ikinci kez kaldırma onuruna erişebilir. Oysaki 1996 yılında da bunu başarmaya çok yaklaşmıştı. Ancak 1-1'in sonunda penaltılara giden maçta Juventus'lu futbolcuların vuruşlarında gollere engel olamayınca kaybetmişlerdi. 9 sezon Ajax forması, 2 sezon Juventus (kaleyi Buffon'a kaptırdı), 4 sezon Fulham forması giydi. M.United'a transfer olduktan sonra adeta yeniden doğru ve son 4 sezondur da İngiliz ekibinin kalesini başarıyla koruyor. 2010 Dünya Kupası'nda oynar mı bekleyip göreceğiz.

Sağ bek Javier Zanetti:

Gerçek bir profesyonel, istikrar abidesi, görev adamı. 36 yaşına geldi. Her maç öncesi saçlarını fön çektirerek sahaya çıktığını düşündüğüm adam. 1995 yılından bu yana Inter forması giyiyor ve emekliliğine çok yaklaştı. Sağ bek ve sağ açıkta vazifesini çok iyi yaptı. Gün geldi orta sahada oyun kurdu, gün geldi sağ kanatta dinamo gibi çalışıp hem savunmaya hem forvete destek verdi. İtalya'da traktör diye anılan Zanetti 600 kezden fazla Inter forması giydi ve İtalyan olmayan futbolcular arasında en fazla forma giyen oyuncu ünvanına erişti. Inter ile 3 kez Serie A şampiyonluğu, 1 Uefa Kupası, 2 İtalya Kupası, 3 İtalya Süper Kupası kazandı. Futbolu bıraktıktan sonra Inter ve Arjantin'de eşiyle birlikte engelli çocuklar için açtıkları vakıf adına çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Herşeyden önce yeni yetişen futbolculara profesyonelliği de öğretmeli diye düşünüyorum.

Savunmanın ortasında Fabio Cannavaro:

O'nunla ilgili söylenecek ilk şey heralde Fifa Dünya'da Yılın Futbolcusu ödülünü bir defans oyuncusu olarak ilk kez O'nun almasıdır. 36 yaşına geldi. 1992 yılında Napoli'de futbol kariyerine başlamıştı. Biraz daha zorlasa Maradona ile aynı takımda Serie A'da forma giyebilirdi. Son dönemde O'nunla ilgili hatırladığım iki üzücü şey var. Biri Euro 2008'in başlamasına kısa bir süre kala antrenmanda sakatlanıp evine dönmesi, diğeri ise geçen hafta Barcelona'dan 6 yedikleri maçta düştükleri güç durum. Bende kulüpten çok bir milli takım futbolcusu havası yaratmıştır. Real Madrid'le yaşadığı iki lig şampiyonluğu dışında kulüp takımında lig şampiyonluğu yaşamayan Cannavaro'nun en büyük başarısı da 2006 yılında Dünya Kupası'nı kaptan olarak kaldırmasıydı. Güzel bir eşe ve 3 çocuğa sahip olan Cannavaro'nun bundan birkaç yıl önce bir dergiye verdiği röportajda kadınlarla ilgili açıklamalarını hiç unutmam; "Asyalı kadınlara bayılıyorum, özellikle Hint ve Çinli kadınlara. Birer Tanrıça gibi yürüyorlar" demişti. Neyseki eşiyle halen mutlu bir evliliğe sahipler. Sezon sonunda tekrar İtalya'ya, Juventus'a döneceği konuşuluyor.

Savunmanın ortasında Paolo Maldini:

O'nunla ilgili ne söylesek az. Yakışıklılığıyla kadınların, futbolculuğuyla erkeklerin kalbinde taht kuran bir isim. Dünya futbolunun yetiştirdiği en büyük savunma oyuncularından biri. 41'ine merdiven dayadı. 24 yıllık profesyonel futbolculuk yaşamında O'nun için iki takım vardı, Milan ve İtalya. Artık bırakıyor, çok özleyeceğiz. 7 kez lig şampiyonluğu, 5 kez şampiyonlar ligi şampiyonluğu, süper kupalar, İtalya kupaları vs. kazandı. İçinde kalan tek şey zannediyorum İtalya milli takım formasıyla kupa kaldıramamış olması. 1994 Dünya Kupası'nı ve 2000 Avrupa şampiyonasını finalde kaybetmişti. Geçtiğimiz günlerde İtalya milli takımıyla özel bir maçla futbola veda etmeyi reddetti. Federasyona teşekkür etti ve resmi bir maçla veda etmeyi istediğini söyledi. Ligin son haftasında Floransa'da oynanacak Fiorentina maçıyla futbola veda edecek. Jübile maçının dillere destan olmasını bekliyorum. 3 numaralı formasını Milan'ın gençlerinde oynayan oğlu Cristian, A takıma yükselene kadar kimse giymeyecek.

Sol bek Roberto Carlos:

Roberto Carlos denilince çoğumuzun aklına gelen ilk şey Fransa'ya o fizik kurallarını zorlayan serbest vuruştan attığı goldür. 12 yıl önce attığı bu gol halen birçok futbol programının jeneriğinde yer almakta. İkinci şey ne peki desem? Heralde son derbide Lincoln'le birlikte arkadaşları kavga ederken verdikleri pozdur. 36 yaşına geldi Brezilya'lı. Artık kariyerinin son yıllarını yaşıyor. Fenerbahçe kulübü sayesinde Dünya'nın en iyi sol beklerinden birini çıplak gözle izleme fırsatı bulduk. Buraya her ne kadar posasının geldiğini düşünsem de her zaman saygım sonsuzdur kendisine. Ancak herşeyden önce benim için Real Madrid'li Roberto Carlos'dur. Çünkü en büyük başarıları İspanyol kulübünde yaşamıştır. Real Madrid'le 4 kez İspanya ligi, 3 kez şampiyonlar ligi, İspanya ve Uefa Süper Kupaları'nı kaldırmış, milli takımla da 2002 Dünya Kupası'nı kazanmıştır. Sezon sonunda Brezilya'ya döneceği söyleniyor. Eğer Türkiye Kupası'nı kaldırırsa adı Fenerbahçe'nin 26 yıllık özlemine son verenlerin arasında yer alacak ve her zaman hatırlanacak.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Your blog's so nice!I have a top stocks blog! Welcome to visit!

H;M dedi ki...

Güzel düşünülmüş ve benimde özlem duyacağım isimler.. Yalnzı bir şey dikkatimi çekti, İlk beş futbolcunu tamamı İtalya liginin havasını solumuş futbolcular, bu bile 90lı yılların kralının italya ligi olduğuna ispattır.. Ve tahminimce kalan 6 oyuncuadan en az iki italya havası solumuş oyuncu çıkar.. ..

ACY dedi ki...

aktif oyuncular içerisinde hücum orta saha hattında mutlaka del piero raul belki ali okancının arsenal kontenjanından patrick vieira olacaktır ama 35 yaşın altında olsa da fenomen ronaldo ve futbolu bırakmış olmasına rağmen Zidane benim için çok farklı yerleri doldurulamayacak oyunculardır..

twilost dedi ki...

italyayı sağolsunlar şike skandalı ile mahvettiler.. ama ben inanıyorum en geç 2 yıla italyanlar tekrardan ön plana çıkacak.. arada cannavaro 2 şampiyonluk kazandı ama iptal edildi o şampiyonluklar ve ben hala verilen kararın doğruluğu ve de interin temizliği(!) konusunda şüpheliyim..

alperensaylar dedi ki...

abi sanırım buffon'un arkasında beklemedi eğer buffon'a kaptırdı cümlesinden kastın buysa. onun geldiği sezon ayrıldı diye hatırlıyorum.

i feel like nick cave dedi ki...

yaş itibarı ile hiç unutamadığım 2 maç var
1.ankaragücü-galatasaray 0-8
2.milan-barcelona 4-0

ikisinde de kahrolmuştum
1.de iyi ki beşiktaşlıyım
2.de bundan sonra barcelonalıyım demiştim
maldini bana o günleri hatırlatacak her zaman
milan'ın baba hakkısı )

PENNEARABIATA dedi ki...

@asaylar. Aynen senin dedigin gibi diyorum ben de :)

alperensaylar dedi ki...

yok bir an yedeği kaldı gibi bir anlam çıkarttım da, emin de olamadım sorayım dedim:)

daha cannavaronun tek şampiyonluğunu soracaktım ama sanırım o sezonu da tescil etmemiş italya futbol federasyonu.

İzmir dedi ki...

Hepsini bilememde maldini gibi bir futbolcu bir daha çook zor

ozdemirmusta dedi ki...

bu adamların hepsi, futbola arkadaşlarım ve ben yeni yeni bağlanmaya başladıgımız yıllarda ortaokul defterlerinin arkasına çizdigimiz "dünyanın en 11'i" nin oyuncuları..
o dönemler en iyi, en zinde zamanlarıydı hepsinin. şampiyonlar liginin, avrupa şampiyonalarının ve dünya kupalarının tozunu attırıyorlardı.

o jenerasyondan zizou gitti, rui costa gitti, giga gitti..
sırayla bunlar da bırakacak tabi.

listenin hücum elemanları bölümünde de; giggs, figo, del piero gibi isimler gelecektir herhalde :)

kutay dedi ki...

orta sahada tugay olacak dı mi abi?=)

jose dedi ki...

@yaşar

katılıyorum.maldini bambaşka bir defans oyuncusu.milan savunmasında gözlerin arayacağı kesin iler ki seneler..

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir liste. Bence devamı Figo - Viera - Scholes - Giggs, Del Piero - Raul şeklinde olmalı. Trezeguet, Inzaghi ve Seedorf da en az seçilenler kadar önemli oyuncular. Bakalım Milan sene sonunda bu listedeki futbolcularından kaçıyla yolları ayıracak? Gidenler içinde toplu bir jübile maçı düzenlese iyi seçilmiş bir dünya karması ile bu yıldızları son kez izlesek