9 Temmuz 2009 Perşembe

FERRARI & KÖYBAŞI

Beşiktaş yeni transferlerinin maliyetlerini açıklamış. Ferrari ve İsmail Köybaşı'nın kulüplerine ödenen paralar ilginç. Şöyle ilginç; İsmail Köybaşı için Gaziantepspor'a 5.5 milyon euro, Ferrari için de Genoa'ya 4.5 milyon euro ödeyecek siyah beyazlılar. Arada 1 milyon euro fark var. Ferrari'nin İsmail'den daha tecrübeli olduğu kesin. Bu yüzden Gaziantepspor'a daha fazla para ödenecek olması tuhaf karşılanabilir. Ancak İsmail Köybaşı'na 1 milyon euro fazla ödenecek olmasını, daha henüz 19 yaşında, gelecek vaadeden bir futbolcu olmasına, oynadıkça tecrübe kazanıp ilerde maddi olarak daha değerli olacak olmasına belki bağlayabiliriz. Bu yüzden Ferrari'den fazla para ödenmesini de kabul edebiliriz. Yetenekli bir oyuncuyu genç yaşta kadrosuna katmıştır sonuçta Beşiktaş. Ama geçen gün Mustafa hoca "Bazı genç oyuncuları kiraya vereceğiz. Bunlardan biri de İsmail olabilir" dedi. Benim anlam katamadığım durum da bu işte. Tamam İsmail yetenekli, geçen sezon 24 maç oynadı, 21'ine ilk 11 çıktı. Ve siz bu çocuğun kulübüne Ferrari'den daha fazla para ödüyorsunuz ama tecrübe kazanması için kiraya vermeyi düşünüyorsunuz. İsmail'i parlatması, ondan maksimum faydayı sağlaması, onu yetiştirmesi gereken kulüp Beşiktaş'tır. İlk 11 oynatmasan bile yedekte oturtman, Türkiye kupası maçlarında belki oynatıp tecrübe kazandırman gereken bir isimdir. Senin gözünün önünde yetişsin, büyüsün yani. Bu çocuğu ilerde eğer 5.5 milyon euro'nun 2-3 katına satmayı düşünüyorsan "senin kadronda" bulunması gerekir. Ha ya da satmayı düşünmüyorum birkaç yıl sonra benim 11'imin değişmez ismi olacak o yüzden kiraya vereceğim dersen belki anlarım. Belki Arda modeli yaratmak istiyorsundur. Ama bu durumda da yazık değil mi Beşiktaş'ın altyapısına. Beşiktaş'ta doğdum, büyüdüm, yıllarca oturdum.(Bkz: Süleyman Seba ve Çocukluğum) İzlerdik altyapının antrenmanlarını, mahalleden de oynayan arkadaşlar vardı. Ama özellikle üniversite döneminde fakülte yakın olduğu için sık sık gider altyapıyı takip ederdim. Bir zamanların parmak ısırtan, A takımına en fazla futbolcu veren altyapısı Beşiktaş'taydı. Mesela, Galatasaray altyapısından bir sürü oyuncu forma giydi bu akşamki hazırlık maçında. Emre Çolak, Serdar Eyilik, Murat Akça, Erhan Şentürk vs. Rijkaard çatır çatır oynatıyor gençleri. A takıma da alabilir belki birkaçını. Mustafa hocadan da bekliyoruz gençlere ağırlık vermesini, kendi yıldızlarını çıkarmasını. Diğer takımlar gelsin alsın Beşiktaş'tan 5.5 milyon euro'ya futbolcu. Yazık günah verilen bu paralara yani bunu demek istiyorum kısaca.

Aslında kendi doğrularına(!!!), transfer politikalarına(!!!) göre hareket ediyorlar, bu paralelde adımlar atıyorlar. Saygı duymak lazım. Neden mi? 5.5 milyon euro'ya aldıkları İsmail'i "kiraya vermeyi" düşünüyor ya da akıllarına getiriyor, "ömrü kirada geçen" Ferrari'yi de 4.5 milyon euro verip bonservisiyle alıyorlar da ondan.

Not: Bu arada Obertan konusunu yanlış hatırlamışım. Hafızası kuvvetli olan arkadaşları kutlarım...

11 yorum:

Mithra dedi ki...

hem 5.5 milyon euro vereceksin hem de bir sene kiralık verip ondan sonra oynatmaya karar vereceksin.Olur mu öyle şey?Kendilerini Barcelona ve Real Madrid le karıştırdılar herhalde diyeceğim,ama onlar bile böyle bir şey yapmaz.Sol bekte seneye yine İbrahim Üzülmez ile devam etmek istiyorlarsa,tek diyeceğim "yazık" olur

Rory Breaker dedi ki...

Abi senin yaptığın da iş mi şimdi? Bu kainatta über insan İbrahim Üzülmez'i kesebilecek cevalliğe sahip bir kişilik tanıyor musun? O müthiş dirsek hareketleri, o toptan hiç ayrılmayan gözler, topla alakasız koşular yapan kuvvetli bacaklar. La havle arkadaş ya. Mustafa Hoca hakkaten bu kelamları ettiyse artık diyecek birşey yok bir taraftar olarak benim gözümde... 5.5 milyon euro ya kiralık yetenek. Taraftarla dalga mı geçiyorsunuz kardeşim siz?

QuaresmA dedi ki...

mustafa denizli'nin şans verdiği gençlere (serhat, ali güneş, serdar özkan) ve harcadığı gençlere (batuhan, köybaşı, serdar kurtuluş) bakıyorum ve oyuncu potansiyelinden pek de anlamadığına kanaat getiriyorum.

Arka Sıra HANEDANI dedi ki...

daha ortada birşey yokken ismail i de harcattınız ya helal olsun; tüm Beşiktaşlı olmayan kardeşlerim...bu iş artık komediye döndü.saçmalığa gerek yok..bu takım hakkında felaket tellallığı yapmak moda biliyorum ama bu sene ferrari tıpkı ernst gibi lige damgasını vurursa kaçıncı vicdanınızı kullanacaksınız merak ediyorum...

ayrıca obertan konusunda bir an korktum be abi, Allahtan arkadaşlar düzeltmiş de bildiklerimiz doğru çıktı..

SirEvo dedi ki...

@QuaresmA
Köybaşı'yı nasıl harcadın 2 dk da ya?
Daha dur takıma gelmedi herif. hemen harcadın. pes.

barış dedi ki...

3 büyükler 5.5 milyona altyapıdan bir oyuncusunu satamaz çünkü anadolu takımları büyüklerden bonservis ödeyerek oyuncu almıyor neredeyse. takas olabilir belki. e altyapıdan çıkan bir oyuncunun direkt avrupaya gitmesi de imkansız çünkü euro 2008de kendini kanıtlamış türk futbolcuların bile piyasası yoktu. ha bunlar ilerde yıldız oyuncu olduğunda satılır derseniz, o zaman da kulüpler bırakmıyor futbolcuyu derim.

pancurtaran dedi ki...

gercekten bu galatasaray altyapısı ne boyle ya.ne adamlar cıkıyo harbiden.ama nedense arda dısında son 6 yıldır benim aklıma gelen yok.tabi isterseniz su anda teni arda olcak falan diye sisirilen cocukların bir onceki versiyonlarınıda yazalım(bkz.cafercan aksu,özgurcan ozcan,aydın yılmaz,mehmet guven,ferhat oztorun,en son olarakta gokhan ozturk ve anıl karaer.sadece ilk anda aklıma gelenler.tabii simdi bazı arkdaslar cıkıp ozgurcan mehmet guven ve aydın yılmaz daha kadroda onlar bu sene patlama yapıcak falan diyceklerdir.sabırlar diliyorum kendilerine simdiden ve iyi niyetlerine de hayranım.polyannalarım benim.)

PENNEARABIATA dedi ki...

@ pancurtaran

konu bu değil ki ama. bu başlık altında sözümüz tüm büyüklere. kendi çocuklarını yetiştirsinler önce. rahmetli hasan doğan türkiye 2. brezilya demişti. evet öyle gerçekten. bu anlamda da 3 büyükler olanakları en fazla olan kulüpler. yetiştirsinler, parlatsınlar, kendi takımlarında oynatsınlar ve satsınlar yurtdışına. biz de sadece arda'yı konuşmayalım.

@ barış

euro 2008'de kendini ispatlamış türk futbolcularının piyasası yok demene de katılmıyorum. servet, arda, mehmet topal, gökhan gönül gibi isimlerin yurtdışından teklifler aldığını biliyoruz. bu noktada "ilerde de kulüpleri bırakmıyor" sözüne de sonuna kadar katılıyorum. bir de nihat örneği var ama önümüzde. en güzel örnektir hatta. beşiktaş birkaç yıl oynattı, parlattı ve sattı, ispanyada da göğsümüzü kabarttı.

pancurtaran dedi ki...

@ PENNEARABIATA

bunu kesinlikle size karsı edilmis sozler olarak algılamayın lutfen.ama neden bu altyapıya onem verilmeyisini sadece besiktas ornekleriyle veriyosunuz.neden sadece 5 ay once uzun sureli sozlesme imzalanmıs ozgur çekin ankaraspora ozere verilen bonservisin yanında bonus olarak verilmesini yazmıyosunuz yada bu kadar abartılan gs genclerinin hepsinin hic oynamadan baska takımlara yollanmasını yazmıyosunuz.neden yuksek ucretle yapılan transferler sadece besiktas yapınca sorun oluyo.neden 7.5 milyon euroya alınan luganonun bedavaya gidisi sorun olmuyo.yada kezmanın.yada 14 milyonluk guiza ferrari kadar sorun edildimi.yada 9 milyona alınan keita.niye?cunku 3 dakikalık youtube videosu izlenince messi ilan ediliyo basın tarafındanda o yuzden.adam lyon gibi bir takımda koca sene gol atamamıs.ama onemli deil.besiktas alsaydı nasıl.olurdu acep.yada tek lig macında oynamayan ferdi elmasın 1 yıl istihdam ediliyo ve sozlesmesi yeni feshediliyo bu besiktasta olsaydı 2 satırlık bir haber olarakmı gecerdi yoksa turkiye kupasında oynadıgı dakikalar dikkate alınıp,aldıgı para dakikaya bolunup dakikası su kadar liraya geldi diye haberlermi yapılırdı?

PENNEARABIATA dedi ki...

@ pancurtaran

bana karşı söyledğin sözler olarak algılamıyorum zaten. dolmuşsun bu konuda ve mevzu açılınca içini döküyorsun gayet normal bu. ama dur sakin ol. dediğim gibi benim sözüm tüm büyüklere. sen beşiktaş'ın şu aşamadaki transfer politikasını doğru buluyorsan ayrıca sana da saygı duyuyorum.

büyük takımlar altyapılarından her sezon en fazla 2-3 futbolcu alabilir. gerisini de gs gibi başka takıma yollar, beşiktaş da yapıyor bunu yapmıyor değil ayrıca.

guiza da yeri gelince eleştirilmiştir.

lugano daha hiçbir yere gitmedi.

keita golcü değil. ayrıca keşke beşiktaş alsaydı. bu sezonu maddi anlamda en karlı kapatan takım onlar. bu parayı da rahatlıkla verebilirlerdi. kiraya vermeyi düşündüğün ismail gibi yetenekli bir adama 5.5 veriyorsan, 3.5 daha fazla verip ilk 11'de oynatabileceğin ve şampiyonlar liginde yararını görebileceğin keita'yı alsaydın keşke beşiktaşa.

kezman da 7.5'a alınıp bekleneni veremediği için 3 milyon zararla 4.5'a verildi psg'ye.

pancurtaran dedi ki...

1.abi gozunu seviyim 4-3-3 un ondeki 3 lusunde oynayan bi oyuncunu nasıl gol atmaması sorun olmaz yada golcu deil zaten diyerek gecistirilebilir.
2.gs altyapısı icin gecen bu cumleler aynen skibbe icinde soyleniyordu.murat akcayı aldı altyapıdan oynatacak yada erhan senturku bukres macında oynatıncada yada anıl karaer geliyo gibi.bakınben burada gs altyapsına camur atmak niyetinde deilim sadece gekenden fazla abartıldıgını soylemek istiyorum.tabiiki bende isterim bizim altyapımızdanda hersene adam cıksın oynasın keza konusulan cok cocuk var(orhan gulle,ali kucik,necip uysal,hasan turk gibi)ama gelen serdar ozkan gibi cıkcaksa hic bizi ugrastırmasın
3.lugano baska takıma gidince bu postu bi dahamı tartısıcaz
4.ismailin kiralık verilmesini nerden duydun abi?bence istihbarat yanlıs veya ismail er kaynaklı.bu cocugun en az6 macını 90 dakka izledim ligin acık ara en iyi solbeki.tabiki bence.bu alınmadan onceki fikrimdi alındıktan sonra yazdıgım sanılmasın.keza murat ceylan da oyle kim alırsa alsın dort dortluk transfer olur