1 Temmuz 2009 Çarşamba

PEREZ: PARA KÖPEĞİNİZ OLSUN

Ünlü bir İngiliz atasözü vardır, "Ben ucuz mal kullanacak kadar zengin değilim" der. Bizde de var buna benzer bir söz, "Ucuz etin yahnisi yavan olur" derler. Real Madrid Başkanı Florentino Perez'in de bunlara benzer bir sloganı var, "En pahalı şeyler en ucuzdur". Evet Forbes'un son zenginler listesinde 397. sırada yer alan Perez söylüyor bunu. Birçoğuna göre kara para aklıyor, birçoğuna göre kulübe harcadığı paraların karşılığını fazlasıyla aldığı için tekrar bu işin içinde ve yine birçoğuna göre ise o sadece gerçek bir Real Madrid aşığı. Ünlü işadamı, milenyumun başında geçtiği eflatun beyazlıların başında bembeyaz bir sayfa açmıştı. İlk işi ezeli rakiplerinin en büyük yıldızlarından Luis Figo'yu Madrid'e getirerek Los Galacticos'un seyir defterini açmak oldu. Ardından her sezon 1 yıldız sloganıyla Zidane, Beckham, Ronaldo, Owen, Robinho ve diğerlerini paraya pula acımadan Real Madrid'in kadrosuna kattı. Harcanan bir ton paranın karşılığında lig şampiyonlukları, Avrupa'da şampiyonluklar yaşadı. Zidane kariyerinin en verimli çağını İspanya başkentinde geçirdi ve taraflı tarafsız herkesin hayran olduğu ve saygı duyduğu bir adam oldu. Ama herşeyden önemlisi kulübü, futbolun evrenselleştiği dönemde daha geniş pazarlara açtı. 6 yıllık iktidarında Real Madrid'in gelirleri 100 milyondan 300 milyon euro'ya çıktı. Dünya çapında Real Madrid en sağlıklı kulüpler arasında 18.'likten 1.'liğe yerleşti. Ve unutmayın, Perez bunları paraları akıttığı yıldızları olmadan yapamazdı.
1 Haziran 2009 itibariyle de Los Galacticos'un 2. dönemini resmen başlattı. Şimdi yine aynı mantıkla hareket ediyor. Ancak tek bir farkla, seçilmeden önce verdiği vaadlerde her sezon 1 yıldız yerine, dünyanın en büyük isimlerini hemen takıma katacağını ve bunun için 300 milyon euro ayırdığını açıklamıştı. İnanılmaz bir rakam. Neredeyse Türkiye'deki tüm kulüplerin bütçesine eşdeğer. Bu para nereden geliyor, açmakta fayda var. 100 milyon euro'su bankadan Perez'in şahsen aldığı kredi yani borç. 100 milyon euro'su kulübün zaten bu sezon transfere ayırdığı miktar. Kalan 100 milyon euro'nun ise takımdan gönderilecek isimlerden gelmesini bekliyor. Perez şu ana kadar 219 milyon euro'luk transfer yaptı. Ronaldo (96), Kaka (65), Benzema (35), Albiol (15), Negredo (5) ve Pellegrini (3) transferlerine 219 milyon euro ödemeyi kabul etti. Bunların ne kadarını şu ana kadar ödedi, bunu Perez'in muhasebecileri biliyor. Ama Ronaldo ve Kaka'nın bonservislerini M.United ve Milan'ın banka hesaplarına yatırdığına dair bir söylenti var. Bu durumda geriye Perez'in harcayabileceği 81 milyon euro kaldı. Geçmiş yıllarda savunmaya adam almadığı için eleştirilen Perez, Albiol'un ardından Xabi Alonso ve Arbeloa transferleriyle Liverpool kulübünün de kasasını doldurup kotasını doldurmayı planlıyor. Herşey bittikten sonra Perez kulübün gelirini gelecek sezon sonunda 400, 2011'de ise 500 milyon euro'ya çıkarmayı planlıyor. Bunu nasıl yapacak peki? Real Madrid, Barcelona ve M.United gibi büyük kulüplerin gelir kapılarını çoğumuz biliyoruz. Stadyum hasılatları, bol sıfırlı sponsorluk ve tv yayın gelirleri. Perez'in Real Madrid'inin bu 3 gelir kaleminde de tavan yapacağı ortada. Bu kadar çok yıldızı aynı takımda izlemeyi ve bundan reklam sektöründe yararlanmayı kim istemez ki? Geleceği görmek için müneccim olmaya gerek yok. Perez'in harcamaları sayesinde İspanya Ligi tüm dünyada daha fazla izlenmeye başlayacak ve değeri de buna paralel olarak artacak.
Bu kadar para harcadıktan sonra başarılı olur ya da olmaz bunu Allah bilir. Ama kurduğu kadro kim ne derse desin heyecan verici. Çoğumuz hadi artık La Liga başlasın diye dua ediyoruz. Her haftasonu kimseyle randevulaşmadan ekran başında koltuğa mıhlanıp Real Madrid'in maçlarını izlemek için sabırsızlanıyor, Barcelona-Real Madrid maçlarını iple çekiyoruz. Herşeyden önce Perez gibi bir başkan İspanyol futbolu için bir değer. İngiltere premier liginin ortalığı silip süpürdüğü son 3 yılda geriye düşen İspanya liginin tekrar şahlanması ve liderlik koltuğuna oturması için bulunmaz bir nimet. Onun sayesinde günlerdir Real Madrid'i konuşuyoruz. Süper bir sezon geçiren ve 3 kupa kazanan yüzyılın en başarılı takımlarından biri olan Guardiola'nın Barcelona'sı medyada kendine son 1 aydır daha aşağılarda yer bulmaya başladı. Perez 1 ayda hedefinin bir kısmını böylece gerçekleştirmiş oldu. Sıra yavaş yavaş yıldızlarının sahaiçinde göstereceği performansa geliyor.

İnşaatçı Perez biliyor ki, en iyi ve en pahalı tünel delme makinesini alırsa kayaları daha çabuk ve daha düzgün bir şekilde delip, projesini çok daha kolay bitirebilir ve bunun geri dönüşünü daha sağlıklı alabilir. Futbol dünyasına da işte aynen bu mantıkla yaklaşıyor Perez. Ama bu kez karşısında delip geçmesi oldukça sert bir kaya var; Laporta, Guardiola ve Messi'nin Barcelona'sı...

9 yorum:

Temur dedi ki...

"Harcamayacağız da mezara mı götüreceğiz!" Perez

OKOROKWO dedi ki...

keyıfle okudugum bı yazıydı ellerıne saglık abı ozellıkle son cumle cok hosuma gıttı ''Ama bu kez karşısında delip geçmesi oldukça sert bir kaya var; Laporta, Guardiola ve Messi'nin Barcelona'sı...''bıtırıcı vurusu cok ıyı yapmıssın abı:)

Mutu dedi ki...

içimizde bir ukte kalmayacak bir yazı yazmışsın ali abi eline sağlık.Helal olsun be Perez'e wallahi.Dengeleri kurmayı çok iyi biliyor ama ali abicim bir noktaya değinmemişsin ilk hafta veya daha sonraki haftalarda alınacak bir mağlubiyet ile İspanyol medyası çok fena çökecek Perez ve Madrid ekibinin başına..Fos Galacticos başlığı atmayı da istiyorum hani bir nevi :D

dinipro dedi ki...

İşin muhasebesi bi yana ,futbol yönüne bakarsak Real forvet yığını oldu . Galaktikos 1'de Raul sol açık bile oynamıştı . Bu kez ön libero filan oynarsa şaşırmamak lazım .

Bi de şu eflatun rengi hakim olsa formada çok güzel olacak . Siyaha çalan koyu renk gitmiyor .

Rory Breaker dedi ki...

İnşaatçıymış, kredi çekermiş, kara para aklarmış bunlara birşey diyemem. Ancak sadece eğlence-spor sektörü içerisinde yer alan bir insana ki ne kadar yetenekli olursa olsun, 96 milyon euro saymak insan olarak benim vicdanımı sızlatmıyor dersem yalan olur. Acaba sorun, para köpeğiniz olsundan ziyade paranın köpeği olmak mı?

varol döken dedi ki...

valla ben beckham zidane figo g.ronaldo (gerçek ronaldo) roberto carlos ile kaka c.ronaldo robben benzema marcelo yu karşılaştırmam bile!

galacticos gerçekten galacticos tu hepsi mevkilerinin tartışılmaz en iyileriydi hatta bazıları hala öyle!

o yüzden bu 2. dönem bence getiri de olarak da başarı olarak da çok iyi olmayacak...

Sade dedi ki...

Yensede yenilsede bu takım izlenir. Heyecan verici bir kadro. Ben tüm maçlarını izlemeyi planlıyorum.

bthn_17 dedi ki...

varol dökene kalıtılıorum hepsi güzelde (kaka c.ronaldo robben benzema marcelo ) ben oraya marceloyla c.ronaldoyu yakıştıramıom c.ronaldonun yerine ribery marcelonun yerine de başka bir sol bek olsa daha iyi olurdu(şimdiye kadar düşündüm düşündüm oraya bi adam bulamadım bulanların paylaşması rica olunur)

Protanopia dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Belirtmek istedim.