1 Mayıs 2010 Cumartesi

LOUIS VAN GAAL VE FRANK RIJKAARD

Bir tarafta Louis van Gaal, diğer tarafta Frank Rijkaard. Kariyerleri başarılarla dolu iki Hollandalı. Sezonu biri en üst noktada kapatmaya çok yakınken, diğeri ise eli boş noktalıyor. Takımlarının başına bu sezon geçen ikiliyle ilgili birşeyler karalayacağım. Ancak amacım kesinlikle bir yargıya varmak değil. Sadece çok derine inmeden, spekülasyonlara girmeden somut şeylerle ikisini kıyaslamaya çalışacağım.

Louis Van Gaal, Bayern Münih'i 4 gün önce şampiyonlar ligi finaline taşımasının ardından "bugün de" lig şampiyonluğuna ulaştırdı. Her sezon Bundesliga'ya en büyük şampiyonluk adayı olarak başlayan Bayern için bu zafer kuşkusuz, son 14 yıldaki 9. şampiyonluğu olduğunu da gözönünde bulundurursak, sürpriz sayılmamalı. Bundesliga'da diğer 5 şampiyonluğu ise farklı takımlar kazandı; Kaiserslautern, Stuttgart, Werder Bremen, Borussia Dortmund ve Wolfsburg. Yani Bundesliga'da Bayern'in ambargosuna her sezon son verebilecek başka bir takım çıkma potansiyeli oldukça yüksek. Bu sezon da Schalke makus talihine bir kez daha yenilerek o direkten döndü.

Peki her sezon formasını koysanız şampiyonluğun en güçlü adayı olan takıma gelen Louis Van Gaal nasıl bir takım aldı ya da kurdu? Gelen ve giden "önemli isimleri" sayalım. Gelenler; Hamburg'tan Olic, M'Gladbach'tan Baumjohann, Heerenveen'den Pranjic, Stuttgart'tan Mario Gomez, Real Madrid'den Arjen Robben, Zenith'ten Tymoshchuk, altyapıdan da Badstuber ve Thomas Müller... Borowski Bremen'e, Lucio Inter'e, Podolski Köln'e, Baumjohann Schalke'ye giderken, Toni devre arasında Roma'ya, Ottl Nurnberg'e, Sosa Estudiantes'e kiralandı. 8 futbolcu geldi A takıma, devre arasıyla birlikte 7 futbolcu gitti takımdan. 4-5 oyuncu dışında kabuk değiştirdi resmen Bayern Münih. Ancak Louis Van Gaal bu yepyeni takımdan bir lig şampiyonu ve olası bir şampiyonlar ligi şampiyonu yaratmayı başardı. Üstüne üstlük sezona da çok kötü başlayıp ilk lig liderliklerini 24. haftada elde etmelerine rağmen. Yani Hollandalı ikinci bir sezona gerek duymadan başarının altına imzasını attı. Sezonun ilk yarısında zaman zaman tartışılmasına rağmen, sezon sonuna gelindiğinde taraftarının ya da yönetiminin kendisine sabır göstermelerine ihtiyaç duymadığı bir pozisyona ulaştı. Takımın önemli golcülerinden Toni'yi gönderip altyapıdan gelen Müller'i ve yine defans oyuncusu Badstuber'i A takıma kazandırmayı da başardı aynı zamanda. Yönetiminin de doğru kararlar vermesinde, takımı doğru yönetmesinde yardımcı oldu.

Bir diğer Hollandalı'ya bakalım şimdi. Frank Rijkaard 1 sezonu boş geçirmesine rağmen bugünkü Barcelona'nın temellerini atmış teknik adam sıfatıyla geldi Galatasaray'ın başına. Ancak sezon sonuna gelindiğinde mücadele ettiği 3 kulvarda da hüsran yaşadı sarı kırmızılılar. Skibbe ile başlayıp Bülent Korkmaz ile bitirdiği geçen sezona benzer bir performans sergilemiş oldular an itibariyle. Galatasaray'da Bayern gibi kendi liginde son 13 sezonun (bizim ligimizde şampiyon belli olmadığı için bu sezonu saymıyorum) en başarılı takımı. 7 kez şampiyonluk yaşadılar. Bunun dışındaki 6 şampiyonluğu doğal olarak Beşiktaş ve Fenerbahçe paylaştı. Evet iki rakibi de en az onun kadar güçlü bir şampiyonluk adayıdır her zaman ancak formasını koysanız Galatasaray da Bayern Münih gibi şampiyonluğa oynayacak bir takımdır, genlerinde bu vardır.

Peki Frank Rijkaard nasıl bir takım aldı ya da kurdu? Galatasaray'da gelen ve giden "önemli isimleri" sayalım. Gelenler; M.City'den Elano, O.Lyon'dan Keita, A.Madrid'den Leo Franco, Beşiktaş'tan Gökhan Zan, Bursaspor'dan Mustafa Sarp, devre arasında da bonservisiyle Everton'dan Lucas Neill, kiralık olarak M.City'den Jo, Tottenham'dan Giovani, Cska Moskova'dan Caner Erkin... Mehmet Güven ve Yaser Yıldız Manisaspor'a, Ümit Karan ve Volkan Yaman Eskişehirspor'a, Lincoln Palmeiras'a giderken, devre arasında da Nonda ile yollar ayrıldı. 9 futbolcu gelirken, 6 futbolcu gitti takımdan. Nonda dışında aslında Galatasaray'ın üzerindeki yüklerden kurtulduğunu, milli takım futbolcularının yanına iyi isimler de transfer ederek -en azından kağıt üstünde- Süper lig'de ve Avrupa'da başarıya ulaşmasının sezon başında bakıldığında yüksek bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Uefa Avrupa Ligi ve Türkiye Kupası'ndan elenen Galatasaray'ın "bugün" şampiyonlar ligine katılma şansı da kalmadı. Sezona hem de mükemmel başlamışken -evet sakatlıkların da belki gelinen noktada payı vardır- Rijkaard, sezon sonuna gelindiğinde Almanya'daki vatandaşının aksine taraftarının ve yönetiminin istikrar adına 1 sezon daha kendisine sabır göstermesine ihtiyaç duyduğu bir pozisyona geldi. Yine ne Emre Çolak'ı ne Cem Sultan'ı ne de bir başkasını A takıma monte etti ya da edebildi.

Şimdi Galatasaray camiasının gelecek sezon kendisinden beklediği böyle bir sezonun tekrarlanmaması; Van Gaal gibi yıldızlarıyla, gençleriyle, savaşan isimleriyle takım gibi takım yaratması; takımını doğru yönettiği gibi yönetimine de takımı yönetirken verdiği kararlarda daha fazla yardımcı olması...

21 yorum:

Arda dedi ki...

Frank Rijkaard seneye daha başarılı olacak,buna eminim.Özellikle orta sahaya ve defansa yapılacak 1-2 takviyeyle daha başarılı olacağını düşünüyorum.Ali abi,seni ve sitenin ziyaretçilerini de bloguma bekliyorum;http://sevdamrenklere.blogspot.com

Erdem Karakuş dedi ki...

Aralarında şöyle büyükçe bir fark var.

Biri aldığı takımda, oyunculara sadece kafasındaki sistemi anlatıyor, o sistemi uygulayabilecek seviyeye ve uyuma gelmelerini bekliyor. Oyuncular bu geçiş dönemini tamamladıktan sonra takım makine gibi işlemeye başlıyor. İşte bu Van Gaal'in takımı.

Diğeri de yine aynı şekilde aldığı takımda, oyunculara kafasındaki sistemi anlatıyor, bu sistemi uygulayabilmeleri için çalışmalar yaptırıyor, belli bir uyumun sağlanması için geçiş dönemi yaşıyor. Diğerinden farklı olarak burada şöyle bir sorun var ki, oyuncularda sistemi algılayabilecek ve sisteme göre gelişebilecek yetenek ve altyapı yok. O yüzden de ne takım, ne de oyuncular bir gelişme gösteremiyorlar. Aynı oyuncular 3 sene de birlikte oynasalar değişen birşey olmayacak, çünkü oyuncu potansiyeli yetersiz.

Emre Çolak, Cem Sultan gibi gençler takıma monte edilemiyor, çünkü altyapıları yetersiz. Daha A takımdaki oyuncular bile taktik ve teknik açıdan yetersiz kalıyorlarsa, bu gençlerin A takımda şans bulması beklenemez. Türkiye'de genç oyuncular ancak oturmuş bir takıma rahatça monte edilebilir, aksi halde bu oyuncuların başarısız olması kaçınılmaz. Bu durumun da tek bir örneği var, 1. Terim zamanı Emre'nin takıma adım adım yerleştirilmesi. Sadece yetenek A takımda oynamak için bence yeterli bir sebep değil.

Sözün özü şudur ki, işin içine "sistem" sokmak istiyorsan, herşey oyuncuların kalitesinde bitiyor. Ha amaç sistem değil de direk başarı olsaydı, Rijkaard'ın gelmesine gerek yoktu, Abdullah Avcı'yı getirirlerdi o da şampiyon yapardı. Benim bakış açım budur.

TA dedi ki...

frank rijkaard gitmeli. ibb nasıl rahat rahat geldi galatasaray kalesine.beceriksizdiler.bu rijkaardla olmaz ali okancı.rijkaardın bir kötü huyuda suçu futbolculara atması.faturayı kimlere kesmediki.sanki futbolcu harcamak için gelmiş.nasıl devrim bu anlamış değilim.
şu abdullah avcı galatasarayda başarılı olamaz mı?
bu kadar lüx içinde hala transfer isteyecek eminim.galatasaraya ne verdi 9 ayda. son maçıda gördük.takım defansı dökülüyor.orta saha rezalet.iş keitayla barosa kalmış.vah vah.

galatasarayımızın bu rijkaarddan acilen kurtulması lazım.
asıl devrim rijkaardın gitmesidir.
abdullah avcı gelse çok iyi olur kanımca.

MBC dedi ki...

buarada ottl´la birlikte breno´da nürnberg´e gitti (kiralik)
---
almanya´da baya bir elestirilmeye baslanmisti van gaal ama yinede basarili olmayi basardi..
sadece sunu söylemek istiyorum..
cikartigi Badstuber inanilmaz futbolcu degil.. (bane göre ilerki yillarda bayern´de görmeyiz onu..)
bana göre van gaal´in en büyük artisi Robben´di..
adam inanilmaz top oynadi..
robben´siz bayern bu basarilara ulasamazdi..

unknown dedi ki...

zaten van gaal'in yanında rijkaard'a hoca demem ben.. Gözümde van gaal hiddink, mourinho, arsen wenger gibi hocalar her zaman farklı yerlerdedir.. Rijkaard, guardiola, ranieri, benitez tarzı hocalar bu klasmanın bir altındadır.. Bu klasman hocaları malzeme varsa iş yapar.. Rijkaardın yanında da Daum'a hoca demem.. Ama şampiyon Rijkaardın değil Daumun takımı olacak.. İş hocada bitmiyor maalesef..

TA dedi ki...

bu rijkaard dalga geçiyor galatasarayla.inanılır gibi değil.kovulmak istiyor herhalde.tazminatını alıp öyle gidecek.
ibb nin kontr atak yapacağı belli.çıkardığı kadroya bak.çift forvet + elano,arda. yuh. adeta gel gol at diyor ibb ye. ibb de bu açık daveti reddetmiyor.ama beceriksizlik yaparak rijkaardı hezimetten kurtarıyor.ümit davalanın zamanında fener için dediğini rijkardlı gs için söylenebilir.bu rijkaardlı galatarasaraydan bir cacık olmaz.

TA dedi ki...

van gaal'in yanında rijkaard çömez kalır . van gaal bazı genç oyuncuları çıkarttı oynatıyor.bu rijkaard bırak oyuncu çıkartmayı oyuncu harcıyor.iki ismi yanyana getirmek bile vangaal a haksızlık.gaal az alkmaarı şampiyon yapmış.hollandanın orta sıra takımı.rijkaard ? galatasarayın kurtuluşu rijkaardın tazminatını verip kovmakla başlayacaktır.bu kadro abdullah avcının elinde olsa uçurur. abdullah avcı elano-santos gibi çıtkırıldım oyuncuların suratına bile bakmaz.jo yu şu maçta kaç dakika oynattı?inanılır gibi değil.

Unknown dedi ki...

Geçen sezonun 6 kupalı takımı Barcelona ligi de kaybederse 0 çekebilir. Guardiola kötü hoca. Ya işte böyle... :)

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

kadro yetersiz demiş rijkaard :D adam haklı barcelona dışında hiçbir başarısı yok ona mini barcelona kurmazsanız yönetemez kapasitesi yok napsın

Tripoli86 dedi ki...

Yazınız Galatasaraylılar'ın yüreğine ok gibi saplanan bir yazı olmuş. Rijkaard'ın Van Gaal'le karşılaştırıldığında çok daha tecrübesiz ve bir o kadar da duygusal bir teknik adam olduğunu düşünüyorum. Fakat bu, onu kötü bir teknik direktör yapmıyor yine de. Çünkü hata yapmayan insan tecrübe edinemez ve futbolcusuna güvenmeyen teknik direktör takımından saygı bekleyemez. Tüm hatalarına rağmen Rijkaard Türkiye için bir artı olmuştur bence. Centilmenlik, rakibe saygı, futbol oynama ve oynatma isteği onu örnek bir spor adamı yapmıştır Türk futbolu için. Başarılar içinse ben bir Galatasaraylı olarak bir sene daha beklemeye razıyım.

Melih Carter dedi ki...

arkadaslar kusura bakmayin ama sacmalamissiniz Rijkaard a kotu hoca diyerek, hadi bi dusunelim, son dakkada manisaspordan ve istanbul BB den gol yemesek ilk yarida su an 4 puan fazlamiz olcakti, emre gungor trabzon macinda topu sacma sapan kaptirmasa 1 puan fazla, etti 5 puan, simdi size soruyorum, Rijkaard NE YAPSIN!!!!!! bu hatalar oyuncularin dikkatsizliklerinden geldi, eger o kolay giden 5 puan gitmese su an sampiyonluga oynuyoduk, daha ne kolay hata ile giden puanlar sayabiliriz, fener macinda franco nun yedigi sacma gol de eklenebilir, yani lutfen tabela taraftari olmayin, ne guzel demis Tumer arkadas, barcelona belki 0 cekicek bu sene, Guardiola cok basarisiz ya!!!

bi mantikli dusunun, adam elinden geleni yapiyo, oyuncularda kapasite ve yurek olmazsa (ki bence bu sene sans da yanimizda degildi hic, her onemli macta sutumuz defanstan dondu, kalecinin olmicak yerlerine carpti, top ayagimiza dolasip kalemizde gol pozisyonuna donustu, vs.

bu sezon baros sakatlanmasa sampiyon olurduk buyuk ihtimalle, ustune kewell da eklenince sonumuz kacinilmaz oldu

kisaca Rijkaard a atip tutmayi kesin artik! adam hic bilmedigi bi ulkeye, hic tanimadigi oyuncularla dolu, tanimadigi bi takima geldi, kendi sistemini asilamaya calisiyo, unutmayin Bayern Munich su an bu durumdaysa, bunun tek nedeni Robben denen adamin super formundan ve performansindandir, sorarim eger robben man utd. a o kritik golu atmasa finalde olabilirler miydi? HAYIR, ligde cogu maci Robben tek basina kurtardi, yani Van Gaal iyi adam tamam ama Rijkaard in cok ustunde degil, sadece Robben tek basina bizim butun bu seneki transferlerin ustundedir! bu kadar basit

saygilarimla

Melih

Totalfutboll dedi ki...

Robben gelmeden önce kovulması beklenen Van Gaal değilmi bu?Çok yanlış,size yakıştıramadığım bir kıyaslama olmuş Ali abi.Bu spekülasyonlara girmeden somut birşey kanıtlama cabası değilde daha çok spekülasyonlara girmek zorunda bırakan bir yazı olmuş.Eğer Bayern Şampiyonlar liginde finali ligde ise şampiyonluğu kazanmışsa bu Van Gaal'den çok Robben'in sayesinde gerçekleşmiştir.Bunu Robben'den önceki Bayern ve Robben'den sonraki Bayern'i karşılaştırırsak pekala görebiliriz.Van Gaal'in katkısı olmamışmıdır elbette olmuştur ama bu katkıyı başarıların hepsini onun adına göstermek ve bu yüzdende Rijkaard ile kıyaslamak yanlış diye düşünüyorum.Kaldıki kadro şartlarıda bu kıyaslamayı ilginç gösteren bir diğer neden.Bir hoca elindeki kadroya göre sistemini belirler takıma taktik disiplinini yerleştirir ondan sonra güzel sonuçlar almaya başlar.Diğeri ise takımına Yeni bir kültürü yeni bir ekolü ve yeni bir sistemi yerleştirmeye çalışır ve buda hemen olacak bir şey değildir nitekim bunun cevabınıda Rijkaard'ın Barcelonada'ki ilk sezonunda bulabiliriz.Bazı şeyleri kıyaslarken şartları ve o anki durumlarıda göz önüne almak gerekir diye düşünüyorum.


Totalfutboll.blogspot.com

Çağrı dedi ki...

@TA

''bu rijkaard dalga geçiyor galatasarayla.inanılır gibi değil.kovulmak istiyor herhalde.tazminatını alıp öyle gidecek.''

Hıncal Uluç musun arkadaşım itiraf et ''TA'' kullanıcı adının arkasına saklanarak yorum mu yapıyorsun =))

Spooky dedi ki...

abdullah avcı gelsin diyenler bana ibb'nin oyun stratejisini anlatabilirler mi?

savaşan takım desen değil ligdeki diğer takımlardan daha yumuşaklar. evet, pozitif oynamaya çalışıyor olabilirler ama ibrahim akın'ın ayağına veya hasan ali'nin, iskenderin kanatlardan fırladığı pozisyonlar dışında abdullah avcı'nın kalitesini, taktik aklını gösteren örnekler verin.

Mehmet Tuna dedi ki...

Yani tabi ki dediklerin çok doğru penne ama, Bayern'de de bi Robben-Olic faktörü var. Ribery bile değil, bu sezon top oynamadı namussuz ama, o ikili olmasa gelemezlerdi buraya diye düşünüyorum..

Çünkü iki futbolcu da taktikle, dizilişle bi yere gelen adamlar değil. Sistem adamı sayılmazlar. Robben'i zaten koy sağ çizgiye, sola çekip şut çeker.. Olic desen inanılmaz bi fiziği ve sürati var, son vuruşları da Hamburg'dan yana çok gelişti ama Olic'e gol attırmak için çok da iyi bi taktikle çıkmanız gerekmiyor. Defansın arkasına top atabilen 2 tane topçunuz olsun, Premier Lig'de bile 15 golü geçer diye düşünüyorum Olic'in..

Bi de Van Gaal'de bu futbolculardan gelen bir rahatlık söz konusu. Dün Real Madrid maçını izlerken Pellegrini'de de vardı bu. Adamlar 7. dakikada gol yedi, Pellegrini'yi çekiyor kamera, adamın suratında "Amaaan, nasıl olsa biri çıkar atar bi tane.." der gibi..

Niyetim Van Gaal kötü, Rijkaard iyi demek değil de, Servet-Sabri-Gökhan Zan-Serhat Ulueren'le uğraşmak var, Robben-Olic-Lahm tayfasına maç kazandırmak var.. Onun farkını söylemek istedim.

julien sorel dedi ki...

"

- şu abdullah avcı galatasarayda başarılı olamaz mı?

- abdullah avcı gelse çok iyi olur kanımca.

- bu rijkaardlı galatarasaraydan bir cacık olmaz.

- bu kadro abdullah avcının elinde olsa uçurur. abdullah avcı elano-santos gibi çıtkırıldım oyuncuların suratına bile bakmaz.

"

"TA" nick'i ile katılan arkadaş ya abdullah avcı'nın amcaoğlu ya da bizzat kendisi herhalde. selamlar, saygılar hocam ama öyle değil işte bu işler.

bir de "rijkaard, van gaal'in yanında çömez kalır" demişsiniz, "abdullah avcı rijkaard'ın yanında nedir?" diye de ben sorayım o zaman...

Del Piero dedi ki...

yorumlar garip, ilginç ve endişe verici geldi bana. futbol blog yorumcularının daha bir futboldan haberleri oldugunu zannediyordum. ama görüyorum ki ntvspor ve gazete spor sayfalarının futboldan bihaber ve aklına esen, fevri duygularını yansıtan, sağdan soldan derme çatma bilgilerini paylaşan okurlardan farksız yorumlar geliyor. Yok robben faktörüymüş, ne van gaal ı filan... devenin nalı. o zaman kusura bakmayın real madridin de tüm kupaları almaları gerekiyordu, lyon a nasıl elendi bu kadroyla, değil miydi ki daha geçen yıla kadar en iyi oyuncu C.ronaldo.
Oyuncunun perfomansını ve dolayısıyla değerini, kalitesini artıran teknik adamıdır. Robben kariyerindeki en iyi sezonunu yaşıyor, van gaal yaşatıyor. sergen yalçın ı lucescu cilalamıştı. deived i zico uçurmuştu, bunun gibi daha bir sürü örnek verilebilir.
Gelelim galatasaraya.. rijkaard büyük şans bence, sabretmek gerekiyor daha 1 sezon oldu, sir ferguson 7 yıl manu yu şampiyon yapmamıştı ama sabredildi, tabi bu kadar sabrı bizim insanımızdan beklemek deveyi hendekten atlamaktan farksız, sadece biraz sabır yahu 7 yıl filan değil forget it.

Gala's dedi ki...

Birinde şampiyon olmak için haketmek gerekiyor.

Diğerinde çok farklı şeyler. Zeminler,rakipler,hakemler,başkanlar,taraftarlar vee medya...

Çok farklı çok.

Totalfutboll dedi ki...

Hayır bir kıyaslama yapılacaksa bu Van Gaalin Barcelonası ve Rijkaardın Barcelonasını karşılaştırarakda yapılabilir.

TA dedi ki...

@çağrı

hıncalı sevmem ama bazen doğru şeyler söylüyor.hıncalın futbol yorumları ile ilginlenmiyorum.üslup olarak kendini dinlettiriyor orası ayrı:)

@cino

kardeş biz kendi değerlerimizi çok küçümsüyoruz.abdullah avcı dediğin insan kendini ispatlamış bir oyun tarzı olan teknik adamların başında geliyor.ne kadar akıllıca geldiler galatasaray kalesine hayran kaldım doğrusu.hızlı düşünüp hızlı çıkmak öyle kolay uygulanabilen birşey değil.çok temiz pozisyonlar buldular.hemde şu kadroyla.bir yığın eksiği var.oynayan isimleride tanıyan yok.şöhretsiz oyuncular.şu ligde aldığı puan inanılmaz şu kadrosuyla abdullah avcının.

@bruskvilla

son parağrafa kadar gayet mantıklı yazmışsın.ama son parağrafta olmamış.bu rijkaard hangi futbolcuyu kazandı?kalitesini yükseltti?soruyorum.bırak kalite yükseltmeyi oynayan oyuncuları geri götürdü.elinde amatör oyuncular yok.milli takım oyuncuları var.kendi türk futbolcusunu küçümsemekte son zamanların modası oldu.

rijkaard devrim miş.yuh. dışarıdan oyuncu transfer et sonra devrim de bu işe.rijkaard türk futboluna ne ışık verdi.yok birşey.türk futbolcusuna ne verdi? yok birşey.
yapacağı tek şey yabancı transferi ile başarı sağlamak. bu mu devrim?

TA dedi ki...

@gala's

kardeş türkiyede futbol düzeni dediğin gibidir.türkiyede takımlar değil başkanlar şampiyon oluyor.çünkü futbol başkanlığı büyük prestij ve reklam kaynağı.hergün manşetlerdesin.bu başkanlarda iş adamlarıdır.bunun çok kaymağını yerler.onun için geri planda kalmazlar hiçbir zaman.
zaten türkiyede futbol büyük paraların kimler arasında paylaşılacağı kavgasıdır.yani rant kavgası var türkiyede.yorumlar gazete manşetleri planlanmış psikolojik işlerdir.ör: bursa liderken bursa şampiyon oldu falan demiyorlardı.şampiyon olabilir mi diyorlardı değil mi.fener lider oldu gazeteler şampiyon yaptı takımı.psikolojik hareketler bunlar.türk spor medyası özgür değildir ve rant kavgası ile genelde manşetler atılır ve yorumlar ona göre yapılır.