8 Ocak 2009 Perşembe

KRİZ BAHANE Mİ?

Tüm dünya'da ekonomik kriz var değil mi? Birçok şirket kapanıyor, birçoğu ise güç bela ayakta durmaya çalışıyor. İflas eden hatta intihar eden patronlar duyuyoruz. Bazıları işçi çıkararak varolma mücadelesini sürdürüyor. Krizi kullanan, bunu bahane eden ve çıkar sağlayan patronlar da yok değil hani! "Kriz var zam yapamayacağız", "Kriz var bu yüzden küçülmeye gidiyoruz, sizinle çalışmak çok güzeldi teşekkür ederiz ama burada yollarımız ayrılıyor", diyen de var "Kriz var bu yüzden birkaç ay maaşlarınızı ödeyemeyeceğiz" diyen de. Bazı işçiler maaş almasa da şirketlerini çok sevdiğinden, yaptığı işten mutlu olduğundan boynunu büküyor ve krizin biran evvel bitmesi için dua ederek çalışmayı sürdürüyor. Bazı işçiler de sıranın kendilerine gelmemesi için diken üstünde, haline şükrederek çalışıyor. Bordrolu çalışan biz işçiler bugünlerde gerçekten çok sıkıntılı, zorlu bir süreçten geçiyoruz. Allah patronumuza daha çok versin de kriz bizi, son günlerin popüler deyimiyle, teğet geçsin diye dua ediyoruz.

Pekala patronunuzun ya da insan kaynakları departmanınızdaki yetkilinin size yukarıda saydığımız söylemleri sarfettiğini ve sizin de bu durumu kabullenerek çalışmaya devam ettiğinizi düşünelim. Ama aradan geçen birkaç hafta sonra kriz halen devam ederken şirketinize faaliyet gösterdiği alanda isim yapmış insanların iyi paralarla alındığını duydunuz, ne yapardınız? Birçoğunuzu duyar gibiyim; "hiçbir şey yapamam, kabullenir çalışmaya devam ederim" Çünkü kriz var sesinizi çıkartmanız pek doğru olmaz. Ne yapacaksınız istifa mı edeceksiniz? Hemen iş bulabilecek misiniz? Pek kolay değil açıkçası!


2. paragraftaki anlattıklarımız bugünlerde Peru 1. lig takımlarından Universitario takımında yaşanıyor. Kulüp bundan birkaç ay önce futbolcularına ekonomik krizi bahane ederek para ödeyemeyeceğini açıklamış. Futbolcular da yaklaşık 3 aydır para almadan, kulüplerini çok sevdikleri için mücadele etmeye devam etmişler. Ancak bir transfer haberi gündeme bomba gibi düşmüş. Futbolcularına 3 aydır borçlu olan Universitario kulübü Peru futbolunun yetiştirdiği en büyük futbolculardan Nolberto Solano'yu parasını ödeyerek kadrosuna katıyor. Belki bu transfer forma satışıyla, sponsorluk anlaşmalarıyla kulübe bir gelir kapısı yaratmak için yapılmış olabilir, "kaz gelen yerden tavuk esirgenmez" der atalarımız. Belki önümüzdeki günlerde kulüp futbolcuların paralarını da ödeyecektir bunu bilemeyiz ama bu yaşanan gelişmenin onların yüzüne bir tokat gibi patladığı ortada.

3 yorum:

selaminko dedi ki...

ülkemizdeki en taze örnek kocaelispordur.

aksilaz dedi ki...

ya bu adamın sahadakı durusuna uyuz olurum yıllardır.

MARADONADONI dedi ki...

Solano'yu severim her ne kadar Teofilo Cubillas kadar olmasa da yetenekliydi zorlanmadan Newcastle ve Astonvilla'da 11oynadı galiba son avrupa macerasında larissa'da oynadı tümer ile beraber... Kulüp başkanı için söylenecek bir şey yok.