-------------------------------------------------------------------------------------
Bir dönem Fenerbahçe teknik direktörlüğü de yapan Hiddink'in Chelsea'nin başına getirilmesi Hiddink hakkında birçok makalenin gazete sayfalarında yer almasına yol açtı. Bunlar arasında en iyilerden biri The Times'tan Owen Slot'a ait. Slot'un makalesinin özeti aşağıda, okumanızda fayda görüyorum.
Hiddink’in Chelsea’nin teknik direktörlüğüne getirilmesi, Hiddink’in doğduğu yer olan Hollanda’nın doğusundaki 6 bin nüfuslu Varsseveld kentinde de heyecan yaşanmasına neden oldu. Heyecanın odağında ise halen hayatını huzurevinde sürdüren 92 yaşındaki Gerhardus Hiddink yer alıyor. Hiçbir maça gidemeyecek olsa da Chelsea’nin galibiyetleriyle heyecanlanacak bu kişi, Guus Hiddink’in babası.
Gerhardus –kısa adıyla Gert- özellikle altı oğlundan üçüncüsünün başarılarıyla Versseveld kentinde tanınan bir isim. Gert, ayrıca kentteki bir ilkokulun uzun yıllar müdürlüğünü yaptığı gibi, bir zamanlar “Varsseveld’in Stanley Matthews’u” olarak anılmasına neden olan uzun bir futbolculuk kariyerine de sahip. İngiltere’nin efsane oyuncusu Stanley Matthews ile Gert Hiddink’in benzerliği ise 1940’lı yıllardan başlayarak 45 yaşına kadar kentin SC Varsseveld futbol takımında futbol oynamasından kaynaklanıyor. Gert, kentin takımı 1949’da amatör ligde şampiyon olduğu dönemde de takımın oyuncusu olarak görev yapıyormuş. 75 yaşına kadar hakemlik de yapan Gert’in bilinmeyen yönü ise onun İkinci Dünya Savaşı’ndaki kahramanlıkları ile ilgili.
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bir yıl sonra, yani Guus’un doğduğu yıl, Gert Hiddink Müttefiklerin Avrupa’daki Komutanı General Eisenhower tarafından yararlılıkları nedeniyle onurlandırılmış. Baba Hiddink’e verilen övünç belgesinde Müttefik ülke askerlerinin savaş döneminde kurtarılmasından ötürü ABD’nin övgüleri iletilmiş. Hiddink Ailesi’nin en küçük oğlu Rene, babasının yararlılıklarını şöyle anlatıyor: “Savaş döneminde yaptığı kahramanlıklarla bizleri son derece gururlandırdı. Babam, uçakları düşen İngiliz ve Amerikalı pilotları kullandığı bisikletiyle kurtaran, onları emniyetli bölgelere götürüp daha sonra ülkeden kaçmasını sağlayan biri.”
Savaş döneminde, Almanya sınırına sadece 10 kilometre mesafedeki Varsseveld’de yiyecek kuponlarının dağıtımını üstlenen Gert Hiddink, o dönemde bölgede yaşayan Yahudilere de gıda kuponu sağlamış. Ayrıca savaşın bir döneminde kendi evinde üç Yahudi’yi de barındırmış.
4 yorum:
Ne gibi bir fayda!?
hani futbol kültürü, bilgi dağarcığı açısından. böyle birşey de varmış gibisinden. arkadaş muhabbetlerinde "hiddink'in babası da böyle böyle yapmış" denebilir mesela!!!
Severim böyle şeyleri Ali abi..maziyi,tarihi severim,sen bakma Sade'ye :P,tamam tamam kızma Sade
@sade
Ne gibi bir şey arıyorsun ?
Yorum Gönder