17 Mart 2009 Salı

MESUT ÖZİL RÖPORTAJIYLA NEYİ HEDEFLEDİM?

Mesut Özil'le yaptığım röportajla, O'nunla olan buluşmamla aslında Mesut'un tam olarak nasıl biri olduğunu anlamayı hedeflemiştim. Kendinin de ifade ettiği gibi Mesut kendisini Almanya'da iyi hissediyor. Bu yüzden doğup, büyüdüğü, ekmeğini yediği yerden yana tercihini kullandı. Kendini belki Almanya'ya karşı borçlu da hissediyordur bilemiyorum. Türkçesi çok kötü, iki cümle kurmakta zorluk çekiyor. Ben de dedimki bu Mesut'u neden bu kadar tartıştık, ne vardı Mesut'ta bu kadar, bakalım gerçekten futbolu dışında milli takımda oynamayı hakeden bir futbolcu mu? Benim kişisel fikrim Mesut Türk milli takımının bir futbolcusu olamaz, olmamalı! Şimdi diyeceksinizki bizim milli takım forması altında kimler, neler yaptı sahada Ali? Haklısınız bence o birkaç futbolcu da yer almamalı ayyıldızlı forma altında. Bu röportajla son noktayı koyduğumu zannediyorum Mesut'la ilgili. Ama Mesut gibiler daha çok var yurtdışında. Türk futbolu ve politikası olarak daha fazla uyanık olmalıyız. Buna dikkat çekebildiysem ne mutlu bana!

Bu arada pazar akşamı Bremen'deki kuzenimin aracılığıyla enerji devlerinden EWE firmasının davetlisi olarak Werder Bremen-Stuttgart maçını izledim. Maç öncesi kamerama Mesut'un bir görüntüsü takıldı. İlginizi çekebilir, bazı çözümlemelere, çıkarımlara varabiliriz diye düşünüyorum.



Yeni ekleme: Yorumlarda ne gibi çıkarım yapmamız gerekiyor anlayamadım diyenler oldu. Şöyle açıklayayım. Bu konulara şu an Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda pek girmek istemiyorum. Çünkü insanı hemen etiketliyorlar ama size benim yaptığım çıkarımı söyliyeyim; Mesut'a belki kızanlar vardır Türklüğünü kaybetmiş Alman olmuş diye. Evet belki haklılar da bilemiyorum kendini Alman gibi hissediyor olabilir ama bu görüntülerde de görüldüğü gibi bazı değerleri, inançlarını da kaybetmemiş. Bu da güzel bence. Benim aklıma şu geliyor Türkiye'den bakınca, bir sonraki nesil acaba Müslüman ama daha Alman ya da Müslüman Alman mı olacak???

9 yorum:

ERKUT dedi ki...

Mesut Özil'in duruşu, bakışı, saha içi tavırları bana Tümer Metin'ianımsatıyor.İzlediğim röpörtajta ürkek bir havada görünsede egosu yüksek ve iç dünyasında fırtınalı kavgalar yaşayan bir yapısı var gibi geliyor.

Bolat dedi ki...

Hocam sizi tebrik ederim ve tsk ederim. Avazim ciktigi kadar bagirdim ama sesimi duyuramadim...

Yok biz elimizden kacirdik, yok uyanik olsaydik o simdi Türkiye'nin formasini giyiyordu, yok bizimkiler söyle hatali böyle hatali... vs.

Bikmistim bunlardan, adam israrla ben Almanya'da mutluyum diyordu ama kimsenin anladigi yoktu... Umarim bu röportaj sayesinde anlamislardir Mesut'un Almanya'yi secimiyle ilgili etkenleri...

Zoma dedi ki...

Ne gibi bir çözümlemeye varmamız gerekiyor buradan? Her futbolcunun kendi inancına göre maç öncesi ritüelleri vardır. Bu videodan ne çıkarmamız gerektiğini çözemedim açıkçası.

muzoz dedi ki...

bizde böyle dua edenlere takılan etiketleri henuz unutmamıs bu nacizane hafızam...

yok artık leBron james dedi ki...

aynen katılıyorum ali abi mesut bencede bizim milli takımda oynayamaz türk futbolcular hem avrupaya hem bize yeter belki ileride oyuncu verme konusunda cakma brezilya olma yerine brezilyayı sollar geceriz potansiyel yüksek

tropenpflanze dedi ki...

Almanyada yaklaşık 6 aydır kalıyorum ve benim buradaki 2-3 jenerasyon sonraki Türkler için yorumum şu şekilde olacak. "Türkiyeye ve Türklere sempatisi olan Almanlar."

Çünkü içlerinde Türk vatandaşlığından çıkmamış çok çok azı var. Alman vatandaşı olmak zorundalar. Söylenildiği gibi Almancaları Türkçelerinden çok daha iyi. Aslında almancaları da çoğunun iyi değil. Ama yeni yetişen nesilde biraz okuma kıpırtısı var. Okuyabilenler Almancayı iyi konuşabiliyorlar. Tabi bu oran %20-30 civarında falan. İleriki nesillerde daha da artış gösterecektir..

Bu videodaki çıkarım da, her ne kadar oradaki insanlar kendini Alman hissetse de, yurt dışında ezildiğiniz zaman sahip çıkarak övündüğünüz bazı değerler vardır. İnanç da, gurbetçilerin en sıkı şekilde sahip çıktıkları şeylerin başında geliyor. Mesut'un bu davranışı bunun bir dışavurumudur diye düşünüyorum..

Çok güzel bir röportaj olmuş. Elinize sağlık.

eurostadiums dedi ki...

ABİ MÜSLÜMAN OLSUNDA NE OLURSA OLSUN BENCE.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Türk olmak ile Müslüman olmak arasında nasıl bir bağ var ki?

Almanya'da benim bildiğim bir çokta Arap ırkı vatandaşı yaşar mesela.
Bir çok arap ülkesinden göç etmişlerdir, Türkler gibi.

Onlarda da yokmudur. Doğduğu Arap ülkesini seçmeyip Alman Milli takımını seçen?
Aynı zaman da Hristiyanlığı da mı seçmeleri gerekir öyle olursa :)

Irk, Vatan, Ülke bağı ile Din bağı bana hiç birbirine yakınmış gibi gelmiyor açıkçası.

frodo555 dedi ki...

"Çıkarım" deyince, acaba eleman ıstavroz filan mı çıkaracak dedim kendi kendime :D

Sağlığına duacıyız Mesut, dendiği gibi fenerli olsan da... Sonuçta bir milliyet tercihi değil, forma tercihidir yaptığın... Bizim milli takımda oyuncu tercihine etken olan faktörleri, özellikle binbir ikna çabasıyla bir defa TR forması giydirilip devamında milli futbol arenasından kopartılanları düşününce tercihin yanlış da gelmiyor bana...

Zaten bunlar Türk değil, soysuz bunlar, benliğini kaybetmiş tarzı yorumlara da diyecek söz bulamıyorum.