12 Ağustos 2009 Çarşamba

ARJANTİN-TÜRKİYE YAYIN İHALESİ

Arjantin'de 14 Ağustos'ta Açılış Ligi'nin başlaması gerekiyordu. Ancak futbolseverler statlara bir süre daha yukarıdaki gibi hatıra fotoğrafı çektirmek için gidecek. Ülke insanı aynı bizim gibi futbolla yatar futbolla kalkar. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan halkın stres atması için en önemli araçtır futbol. Orada da esnaflar haftabaşında kepenkleri açarken başlarlar futbol muhabbetine. Bugünlerde ise futbol sohbetlerinin en başında takımlarının borç batağında olması ve yeni yayın ihalesi var.
Yukarıdaki fotoğrafta River Plate Başkanı Jose Maria Aguilar görülüyor. Federasyonla yaptığı toplantıdan ayrılan birçok birinci lig kulüp başkanından biri. (Ocak ayında Aziz Yıldırım, Adnan Polat, Yıldırım Demirören ve diğerlerini de bu şekilde toplantılardan çıkarken göreceğiz) Arjantin futbol federasyonu dün, 200 milyon dolar civarında borçları olan kulüp yetkilileri ile biraraya geldi. Mevcut anlaşmada kulüpler yıllık 70 milyon doları paylaşıyordu ancak bu rakamın az olduğundan yakınan kulüpler federasyon aracılığıyla yayıncı kuruluş TSC'den daha fazla para istiyor. İstedikleri ise yüzde 200 zam. TSC de sözleşme devam ederken böyle bir ücret arttırımını kabul etmeyince federasyon anlaşmayı feshetti ve ligin planlanandan 1 hafta sonra 21 Ağustos'ta başlayacağını açıkladı. Ama maçları hangi televizyonun yayınlayacağı henüz belli değil. Federasyon her türlü teklife hazır. Ancak önümüzdeki 10 gün içinde herhangi bir gelişme olmazsa hükümet olaya el koyacak ve devlet televizyonu maçları yayınlayacak.
Arjantin'de yaşanan bu gelişmeler sanki Ocak ayında bizim de başımıza gelecek gibi duruyor. Aziz Yıldırım ve Adnan Polat yayıncı kuruluştan kulüplere akıtılması gereken rakam konusunda 400 milyon dolar telaffuz ediyorlar. Galatasaray ve Fenerbahçe yıllık 18'er milyon dolarlık gelirlerini yeni dönemde 45 milyon dolara çıkarmayı istiyor. Yani Arjantin'dekine benzer şekilde % 240'lık bir artış demek bu. Bunda da ısrarlı olacakları ve taviz vermeyecekleri kesin. Tabii işin içinde artık sadece televizyon yayını yok bu da gözardı edilmemeli. IPTV ve 3G ile birlikte cep telefonlarından yapılacak yayınlar için ödenecek rakamlar da 400 milyon doların içinde. (LigTv bu yeni teknolojileri de yakalama çabası içersinde. Superonline ile yaptıkları anlaşma ile "Superonline Fiber İnternet" aboneleri 'Superplay' ile Lig TV'de yayınlanan maçları ve programları, fiber internetin hızı sayesinde yüksek görüntü kalitesi ve canlı yayın olarak izleyebilecek. Kullanıcılar isterlerse aylık Lig TV üyesi olup tüm yayın ve maçları ayda 29,90 TL'ye; isterlerse İzle Öde Modeli ile derbi maçlarını 48 TL, diğer maçları 12 TL karşılığında canlı olarak izleyecek.) Ancak yayıncı kuruluş LigTv ve diğer potansiyel şirketler bu rakamlara sıcak bakmıyor. Öngördükleri artış sadece % 10-15 civarında. Bu da çok az kuşkusuz. Ama 15-20'ler nerde 240'lar nerde?! Aradaki uçurum ocak ayında federasyon, kulüpler ve LigTv ile diğer şirketlerin canını bir hayli sıkacak ve uğraştıracak gibi gözüküyor. LigTv kalkıp sezonun 2. yarısını yayınlamıyorum kardeşim der mi bilinmez ama tansiyonun yükseleceği kesin. Nihayetinde hükümetin olaya el atması ve TRT'den maçların yayınlanması da olasılıklar dahilinde. Sonuçta bu halk futbolsuz duramaz, değil mi?

8 yorum:

sayerlack dedi ki...

Ligtv nin 700.000 abonesi varmış 700.000x48 tl=22.400.000 usd . O zaman bizim abonelik 100 tl olur.Olan bize olur

Emre Hesapdar dedi ki...

Digiturk her ne kadar teknolojiyi yakalamaya çalışıyor gibi görünsede çok gerisinde kalıyor.

-MobilTV'de Turkcell ile ortaklığa gitmişler ama henüz Turkcell'in sitesinde yazan " LigTV kanalını da ayrıca LigTV paketi içerisinde çok yakında sizlere sunuyor olacağız!" dışında birşey yok; artık seneye hakları olursa sunarlar.

+ IPTV denen zamazingoyu Digiturk yurtdışında yaşayan Türklere güzel bir şekilde satıyor peki neden burada yok?

1 Mbit/s download hızıyla güzel bir şekilde izlenebilen sistem varken, Digiturk bunu şimdi sunup Türk Telekom'un iştahını daha da kabartmak istemiyor. Ve topu topu bir yıl için maliyete girmek istemiyor. Çünkü mevcut düzende altyapısal olarak Digiturk'un olası stratejik ortağı Superonline veya Turkcell Türk Telekom'un yanına zor yaklaşırlar. Görüldüğü gibi SuperPlay'de sunacakları IPTV sadece belirli bölgeler için geçerli. (Ataşehir vs.)

+ Peki bahsedildiği gibi Türk Telekom girse başkanların istediği 400'ü verebilir mi?

-Bence verir çünkü TT'un maliyetleri düşük olacak ve buna sadece iş olarak değil sponsorluk olarak da bakıyorlar. Yayın dışında internet paketide satacaklar. Bu ADSL bağlatmak için zorla telefon bağlattırmaya benziyor biraz. Yayın ihalesini de alırlarsa müşteriye 3 lü paketle gelecekler (Telefon + İnternet + Televizyon hepsi bir kutuda gibi) tüm bunlar maliyetleri düşüren unsurlar. Burda belirleyici olan Digiturk'ün stratejisi olacaktır.



Ps: LigTV'nin 700.000 abonesi olmadığı bir gerçek (kurumsal sebeplerden dolayı rakamı da söyleyemem).

Gala's dedi ki...

herkez 48 lira değilki. 20 lira ödeyen de var. ama bunu 48 ile değil 12 aylık ile çarpmalısınız. ayrıca işletmeler 8 milyar civarı ödüyor aylık. telefona giden videolar, diğer kanallara satılan karlar. lig tv her halikarda kar ediyor.

untildie dedi ki...

20 liraya nasıl izleniyor bizde bakalım mümkünse

abeyle dedi ki...

bilgi yanlisi var ali abi.eger lig tv kazanamasa da 2. yari maclar onlarda. ihalenin ocakta yapilmasinin nedeni kazananin yeni sezona hazırlanmasi.

PENNEARABIATA dedi ki...

@ abeyle

bilgi yanlışı abeyle. tabii ki onlarda. zaten onlarda olmasa kalkıp sezonun 2. yarısını yayınlamıyorum kardeşim diyemezler.

Unknown dedi ki...

--gala's
işletmelerin 8 milyar aylık ödediğine eminmisin yıllık olmasın o. değilse batar o işletmeler.

Gala's dedi ki...

20 liraya 2-3 yıllık aboneyseniz ve pazarlık yaparsanız izleyebiliyorsunuz. birçok yakınım izliyor. ben bir üst paket ile bu sene 48 e anlaştım. normalde 68 lira ödemem gerekirdi ama pazarlık ve naz yapınca oldu.

evet işletmeler aylık değil yıllık.