20 Ağustos 2009 Perşembe

SEMENYA'NIN CİNSİYETİ

Atletizm dünyası Caster Semenya'yı tartışıyor. 18 yaşındaki Güney Afrikalı bayan atletin bir anda yükselişi ve sahip olduğu kaslı fiziği bazı söylentileri de beraberinde getirdi. IAAF de bu söylentilere kayıtsız kalamadı. Dün koşulan 800 metrede de altın madalyaya uzanan Semenya'ya cinsiyet testi yapılmasına karar verildi. Kasları ölçülecek, jinekolog, psikolog, iç hastalıkları doktoru ve cinsiyet uzmanı tarafından da kontrol edilecek. Bu duruma çeşitli çevrelerden büyük tepkiler var. En büyük tepki de tabii ki annesinden geldi. "Benim çocuğum kız. Onun kim ve nasıl biri olduğunu gayet iyi biliyorum. Kızımın cinsiyetini kimse değiştiremeyecek." diyor Dorcus Semenya.

Bu testlerin yapılması ve sonuçlanması birkaç hafta sürecek. Sonuç, mevcut dedikoduları haklı çıkarırsa Semenya'nın madalyaları geri alınacak. Ama aksi olursa IAAF yetkilileri, Semenya ve annesi ile kamuoyundan büyük bir özür dileyecek.
Ekleme: Buna benzer bir olay da bundan 3 yıl önce Asya Oyunları'nda yaşanmıştı. Yine 800 metre bayanlarda gümüş madalya kazanan Hintli Santhi Soundarajan'a yapılan testlerin ardından "bir kadının cinsel özelliklerini taşımadığı" kararına varılmış ve madalyası geri alınmıştı. Bir yıl sonra da Hintli sporcu intihar girşiminde bulunmuş, yakınları tarafından hayata döndürülmüştü. Bu üzücü olayın ardından sporu bırakan Soundarajan 2 yıldır ülkesinde bir atletizm akademisinde öğretmenlik yapıyor.

12 yorum:

cikkoleite dedi ki...

Ya bu arkadas bariz erkek!
ne testi anlamadim

alengir dedi ki...

Ne kadını yahu düpedüz adam bu,hatta bence kadınsa bile adam!

and1905 dedi ki...

Özelikle yarış kamerası önde iken semenya ile arkadaki atletlerin vücut kıyaslaması net yapılabiliyor.Yani vücut geniş ve kalın bayan inceliği yok.Kolları da bir bayanın kollarındaki kas gelişimine benzemiyor.Yarışı da çok çok rahat kazandı.Bu rahatlığına rağmen kimse yaklaşamadı bile.Bu gözlemlerimle erkeğe benzettim.

Galiba bir hormon katkısından bahsediliyor.Peki böyle bir dönüşümün farkedilemeyeceği hiç mi düşünülmedi.Yoksa bir şansımızı deneyelim mi diye düşünüldü.Zeten sonuçlar Semenya'nın lehine çıkarsa 800 rekorunu kırar.Daha 18 yaşında.

Sonuçlar da semenya lehine çıkarsa şimdiden özür diliyorum:)

ako dedi ki...

Doktor bu ne?!

sukullaci dedi ki...

tamam erkeğe çok benziyo ama bi kadın için ne kadar kötü bi durum erkek olduğunun idda edilmesi. daha 18 yaşında.

Unknown dedi ki...

sukullaci ye kesinlikle katılıyorum.hakikaten erkeksi bi yapısı var ama 18 yasındaki bi kızı veya erkegi tüm dünyanın gözleri önünde cinsiyet sınavına sokmanın insanlıkla herhangi bir baglantısı yok.
Bu isi semenya ya veya kamuoyuna hissettirmeden,alınacak bi kac örnekle anlamanın yolu yok mu,hakikaten merak ediyorum.
Ve de eger semanya testlerden kız olarak cıkarsa,yetkililerin semanya ya bir özürden daha fazlasını hem de cok daha fazlasını vermeleri gerekir.

Melih Carter dedi ki...

sahsen bakislari ve vucut yapisi erkegi andiriyo gercekten. belki erkek dogdu ama kendini hep kadin hissetti, bi operasyonla genc yasta kadinliga gecti. zaten boyle bi olay varsa atletizm federasyonu buna saygi duyariz dedi. ama bence ne olursa olsun haksiz rekabet. sonucta asla erkek anatomisi, kaslari kadinlarinki ile bir degildir. bu yuzden her turlu yarislarda engeller ve kurallar iki cins arasinda farklidir.

Şairler Parkı dedi ki...

Testler Semenya lehine biterse ne olacak? Ehi ehi özür dileriz demeleri yetecek mi?

Ergün'ün dediği gibi bu testler kamuoyuna bu kadar aksettirilmeden yapılabilirdi. Ve çıkabilecek olumsuz sonuçta uygun bir dille durum anlatılırdı. Fakat şu an ki haliyle sonuç ne olursa olsun 18 yaşındaki bir bireyde derin yaralar açacaklar.

Ege

steven_stiffler dedi ki...

Kadınsa bile evde kalır bu tiple.

joe kleine dedi ki...

Kendisi bilmiyor mu neye benzediğini de beni erkeğe benzettiler diye üzülsün, o değil de önünde de bir yoğunluk vardı sanki.

fatih dedi ki...

bu kadınsa buralarda yaşayanlara başka bi isim vermemiz lazım:) biraz daga kassa kendini terminatör olucak ne kadını:)

Mucoid dedi ki...

erkeklik hormonu 3 misli çıkmış..

http://www.turkspor.net/default.asp?o=1&id=52463