10 Ağustos 2009 Pazartesi

STEAUA BÜKREŞ'İN KARANLIK DÖNEMİ

Romanya futbolu dendiğinde akla ilk gelen takımdır Steaua Bükreş. Romanya liginde 23 kezle en fazla şampiyon olan, 20 kez Romanya kupasını kazanan, 1985-88 arası Avrupa futboluna damgasını vuran, 1 kez şampiyon kulüpler kupasını kazanıp, 1 kez final, 1 kez de yarı final oynayan takımdan bahsediyoruz. Yıllar yılı Steaua Bükreş'in özellikle yurtiçinde başarılı olmasındaki en büyük etken olarak devletin daha doğrusu ordunun takımı olması gösterildi. Kulüple ilgili birçok iddia ortaya atıldı, davalar açıldı. Doğruydu, İspanya'da Real Madrid neyse Romanya'da da Steaua Bükreş oydu. Steaua Bükreş = Çavuşesku'nun takımıydı. Bir propaganda aracı, kitleleri etkileyen ve peşinden sürükleyen önemli bir olguydu Bükreş'in güney batısındaki bu kulüp. Şairlere, bestecilere, sinema yönetmenlerine ilham veren Romanya'nın en popüler simgelerinden biriydi. Böyle de olmak zorundaydı. Çünkü halkı yönetmek için medya gibi futbol kulüpleri de önemli bir kitle iletişim aracıdır.

1989 Romanya devrimiyle halk komünist Nikolay Çavuşesku'yu iktidardan indirdikten sonra 1985-89 arası üstüste 5 sezon şampiyon olan S.Bükreş'in hegemonyası da sona erdi ve 3 yıl şampiyon olamadı. İşte Steaua'nun 5 yıl üstüste şampiyon olduğu bu dönem oldukça karışık ve tartışmalı. O dönemin Romanya ve Romanya futbolu için kara bir dönem olduğunu iddia edenler çoğunluktaydı, bunlardan biri de Mircea Lucescu'ydu. Lucescu 1986-90 arası Steaua'nun ezeli rakibi Dinamo Bükreş'i çalıştırmış ama şampiyonluğa ulaşması için Romanya Devrimi'nin gerçekleşmesini beklemek zorunda kalmıştı. En nihayetinde dördüncü ve son sezonunda şampiyonluğu tatmayı başarmıştı. Lucescu'nun, Steaua'nun 5 yıl üstüste şampiyon olduğu dönemle ilgili büyük bir hışımla suçladığı hatta nefret ettiği bir kişi vardı. Bu kişi Steaua Bükreş'i gizlice yöneten, perdenin arkasındaki gizemli kişilikti. Ve bu kişi Nikolay Çavuşesku'nun büyük oğlu Valentin Çavuşesku'dan başkası değildi.

Utangaç ve fazla konuşmayan biri olan Valentin(fotoğrafta soldaki) o dönemde Steaua'nun şampiyon olması için elinden gelen herşeyi yapıyordu. Valentin tam anlamıyla kuklayı oynatan adamdı. Ezeli rakipleri Dinamo'nun başarılı olmasını istemiyordu. Bir ara o kadar ileri gitmişti ki, Mircea Lucescu'nun 2 kez Romanya'yı terketmesini bile istemişti. Çünkü Romanya futbolunda tek bir gücün olmasını istiyordu, Çavuşesku ailesinin takımı olarak bilinen Steaua Bükreş'in. Lucescu, federasyondaki tüm görevlilerin Valentin tarafından kontrol edildiğini iddia ediyordu. Bu yüzden Dinamo'nun Steaua ile oynadığı her maçta kendince tedbirler bile alıyordu. Aut çizgisinden 16 metre uzaklığa kadar olan mesafeye kameralar yerleştirip ofsayt pozisyonlarını kontrol ettirmesi de bu tedbirlerden sadece biriydi.

3 yorum:

raul #7 dedi ki...

yok canııım, Luce çingenedir çirkeftir!! ondan öle davranmıştır(!)

Her Yol Roma dedi ki...

Hatta Lucescu yanlış hatırlamıyorsam olaylı Samsunspor maçından sonra Türk futbolunu, Çavuşesku dönemi Romanya futboluyla aynı kefeye koymuştu.

Murat1905 dedi ki...

Şampiyon Kulüpler kupası yarı finalindeki Steau Bükreş-Galatasaray eşleşmesinde hakemi de satın almışlardı bize karşı, Tanju'nun 2 gol güme gitmişti yanlış hatırlamıyorsam ki o zaman yine Çavuşesku & Valentin dönemiydi.