18 Ağustos 2009 Salı

YENİ AVRUPA LİGİ

Futbol gittikçe daha da endüstriyelleşiyor. Kulüpler artık futbola sadece kupa kazanıp taraftarlarını mutlu etmek için bakmıyor. Birer şirket haline gelen dev kulüpler kasalarını daha fazla doldurmanın planlarını yapıyor. Medyanın tüm aktörlerini de arkalarına alarak markalarını daha da büyüten şirketleşmiş kulüpler her geçen yıl futbol pastasından daha fazla pay alma peşinde. Avrupa'da transferlere, stadyumlara, lisanslı ürünlerine milyonlarca euro harcayan kulüpleri mevcut pastanın büyüklüğü artık kesmiyor. Liglerinin yayıncı kuruluşlarından aldıkları milyon euroların yanısıra Şampiyonlar Ligi ve Uefa Avrupa Ligi gibi iki önemli organizasyona katılma ve kazanmaya paralel olarak yükselen gelirlerine alternatif arayışındalar.

Şampiyonlar ligi pastasından kulüplerin kasasına giren rakam geçen sezon 580 milyon euro'ydu. Pastadan en fazla payı alan ise kupayı finalde kaybeden M.United'dı. 32 takım içinde 38 milyon euro ile kasasını en fazla dolduran takım olan İngiliz devi, Barcelona, Chelsea, Bayern Münih ve Milan'ı geride bıraktı. Bunda İngiltere'deki yayın gelirlerinin İspanya, İtalya ve Almanya'ya oranla daha fazla olmasının payı da yüksek. G-14 olarak kurulan ancak daha sonra 18 takıma yükselen Avrupa'nın dev kulüpleri gelecek 10 yıl içinde kurulması ve işlevsel hale gelmesini planladıkları yeni bir Avrupa Ligi'ni son dönemde daha sık telaffuz etmeye başladılar. Avrupa'da transfere 250 milyon euro harcayarak dikkatleri üzerine çeken Real Madrid'de başkan Florentino Perez de bu grubun başını çekiyor. Perez geçen ay yaptığı açıklamada yeni bir Avrupa Ligi'ni tamamiyle destekliyoruz demişti. Bu yeni oluşumdan bahseden son isimse Arsenal menajeri Arsene Wenger oldu. Wenger "Her ülkeden 1-2 takımın katılacağı Avrupa Ligi'nin hayata geçeceğini görebiliyorum. Ama ulusal liglerin de aynı şekilde hayatta kalacağına inanıyorum. Şu anda gelir Uefa tarfından sahipleniliyor ve yönetiliyor. Ancak Şampiyonlar Ligi'nden gelen rakamlar birçok kulübü kesmiyor. Çünkü çok fazla para harcıyorlar. Maddi açıdan yeni oluşumun nasıl işleyeceğini şu anda bilemiyorum. Ama mücadele edecek kulüpler iki ayrı takım oluşturup haftaiçinde Avrupa Ligi'nde bir takımlarını, haftasonunda kendi liglerinde de diğer takımlarını oynatacaklar." dedi. Bu yeni oluşumla G-14 kulüpleri, Şampiyonlar ligi ve Uefa Avrupa Ligi'nde mücadele etmeyi bırakıp, Avrupa futbolunun gelir pastasının önemli bir kısmını Uefa'nın elinde almak istiyor.
G-14 olarak adlandırılan kulüplerin ABD'den Çin'e kadar birçok ülkede çalışmaları var ve tanınılırlıkları her geçen gün artıyor. Peki sürekli olmasa da adları bilinen ama daha çok Türkiye sınırları içinde kalan bizim büyük kulüplerimiz ne yapacak? Bu oluşumun içine girebilecekler mi? Şu aşamada imkansız gibi gözüküyor. Ülkemiz nasıl Avrupa Birliği'ne giremiyorsa kulüplerimiz de tabiri caizse analarının liginde yer almaya ve Gümrük Birliği misali Şampiyonlar Ligi ve Uefa Avrupa Ligi ile yetinmeye devam edecekler. Zaten herşeyden önce kendi içlerindeki yayın ihalesi konusunu çözmek ve bundan da mümkün olduğunca en karlı şekilde çıkmak zorundalar. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş yıldız transferleri ile kadrolarını daha da güçlendirerek saha içi ve saha dışında sükse yapmak, bu sınırların dışına çıkmanın yollarını bulmak zorunda. Neticede sirke gittiğinizde mutlaka palyaço görmek istersiniz. Bu yüzden geçmiş başarıları ve bu yıl yaptığı transferlerle Galatasaray rakiplerinin bir adım önünde gibi gözükse de, denildiği gibi bizim için en önemli şey halen 3 yıl ya da 5 yıl üstüste ulusal lig şampiyonluğu gibi şeyler olduğu için bu kafayla millet gider Mersin'e biz gideriz tersine...

3 yorum:

armgn dedi ki...

Avrupa Ligi çok uzun zamandır gündemde ama sen kurulabileceğine inanıyor musun? G-14'ün gelirlere göz dikmesi tamam da keni içlerinde düşecekleri ihtilaflar işi daha da çığrından çıkartmaz mı? Bana bir türlü sıcak gelmiyor bu fikir...Sanki biraz şey gibi haninasıl rakı bardakta durduğu gibi değilse g-14'te biraraya gelince ateş ve barut misali birbirilerini yerler ve Avrupa Ligi'ni uzun vadede sürdüremezler sanki...

PENNEARABIATA dedi ki...

Ben inanıyorum kuracaklarına. Önlerindeki 10 yıllık süre zaten yaşanan ve yaşanacak ihtilafları çözmek için. Avrupa Birliği gibi olacak. Sonra da belli kurallara ve kriterlere uyan kulüpleri içlerine alacaklar. Uefa da yavaş yavaş yok olacak. İyi olur mu kötü olur mu diye sorarsan, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak derim.

untildie dedi ki...

Aynı NBA sistemi gelecek. Bir organizasyon ve sahibi (klüblerin ortağı olduğu) şirket olacak.
Futbolu yönetmeye layık olmayan, çeteleşen kurumlar -FIFA ve UEFA- artık küçük ülke federasyonlarının oylarıyla oyalanmaya devam ederler.
Galatasaray ın uefa kupasını almadan öncede böyle bir oluşuma katılmasını düşünürdüm. Şimdiki şartlara bakınca birgün böyle bir lige katılacağına daha çok inanıyorum.