7 Eylül 2009 Pazartesi

BAYRAM GÜNÜ MAÇ

Futbol Federasyonu yine bayramın 1. ve 2. gününe maç koydu. Şaka gibi. Bir de sayfalarında özellikle bayramın 1. ve 2. günü diye belirtmişler. Sağolsunlar bilmiyorduk gerçekten. 17 Eylül'de Uefa Avrupa Ligi maçlarına çıkacak olan Fenerbahçe Pazar, Galatasaray Pazartesi günü maçlarını oynayacak. Bu konular ülkemizde ne yazık ki hassas mevzular arasında yer alır. Her sezon tartışırız. Ülkede oynayan 50 tane yabancı futbolcuyu düşünerek sezonu Christmas dolayısıyla yılbaşından 10 gün önce tamamlayan federasyon sıra ülkenin dini bayramlarına geldiğinde neden aynı hassasiyeti göstermiyor acaba? Bu ülkenin de gelenekleri, örfleri, adetleri var. İnsanlar yılda 3-5 gün bayram sevinci yaşıyor. Kapı kapı dolaşacak, bayramlaşacaklar. Mezarlıklara gidecek, dualarını edecekler. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın maçlarını en azından 1 gün daha kaydırsanız, birini pazartesi birini salı oynatsanız olmuyor mu? Ya da her ikisi de aynı gün, pazartesi ya da salı oynayamıyor mu? Yayıncı kuruluş ve İstanbul emniyeti mi böyle istiyor? Bir yetkili çıksın da lütfen kamuoyunu bilgilendirsin detaylı bir şekilde.

Bir de saat mevzusu var tabii. Saat 21:00'de başlıyor halen maçlar. Gün ölüp bitiyor. Mesela Avcılar'da oturan biri Kadıköy'deki maça gitmesi için ailesinin yanından bayramın ilk günü 3-4 gibi ayrılması gerekir. Maçtan da 11'de çıkar, eve gitmesi de gece 1'i bulur. Ne anladım ben bu bayramdan! Bu ülkenin genç futbolseverleri olarak İngiltere'de, Almanya'da, İtalya'da olduğu gibi gündüz maçları istediğimizi her zaman söylüyoruz ama federasyon her zaman endüstriyel futbolun aktörlerini dinliyor. Özgener Başkan'ım size kızgınım, bayramda karşılaşırsak ben küçüklüğümü bilir elinizi öperim ama siz büyüklük gösterip n'olur bana harçlık vermeye kalkmayın. Almam. Gerek yok(!) çünkü böyle geleneklere artık!

19 yorum:

sunshine dedi ki...

Evet diyenler seyirci olarak düşündükleri için evet diyorlar sanırım.Yoksa aksini düşünmek istemiyorum.Sen tek bir futbolcu için(balili) maç gününü değiştir ama kendi futbolcuların söz konusu olunca umrunda olmasın.Önce kendi futbolcuna kendi insanına hoşgörülü olacaksın sonra diğerlerine.

painkiller dedi ki...

gündüz maçları ve özellikle sabit maç saatleri
ama?

uykutu dedi ki...

ülkemin gerçekleri üzerine on numara bir yazı olmuş. üzerine çok daha fazla konuşulması gereken arka plana itilen konular bunlar. hassasiyet için teşekkürler.

non of your business dedi ki...

EPL başta olmak üzere diğer liglerde sezon başında tüm maç programları günü gününe açıklanıyor.Ve Christmas başta olmak üzere tüm dini hassasiyetler gözönüne alınarak plan program yapılıyor.Dediğiniz gibi bizde bir topçu için bile maç günü değiştirilirken top koşturan 100'lerce kendi insanımız için hiçkimsenin sesi bile çıkmıyor.
öte yandan taraftar olarak ben de mağdurum.Kombinem var,ama bayram dolaysıyla burda olamıcağım için maça gidemiyorum.eminim benim gibi birçok insan da benzer durumdan mağdur.
maçların gece 21 hatta 19 oynanması ise ayrı bir facia.Ne yayıncı kuruluşmuş arkadaş.herşey adamların istediği şekilde yapılıyor.sizin verdiğiniz avcılar-kadıköy iyi senaryo.edirneden,eskişehirden inönüye pazar akşamı 21'deki maça gelen insanlar var.dönüp ertesi sabah işbaşı yapacak bu insanlar.çoluk çocuğunu maça götürmek zaten imkansız.21'de maçın başladığını düşünürsek eve geldim,yattım felan derken saat 12.o saatte çocuklar birinci uykularını almış oluyor.
benim anlmadığım EPL'de mesela tüm maçlar gündüz oynanıyor(haftaiçi hariç,haliyle) ama en çok TV gelirleri de onlarda.demek ki biimkiler hiçbişiden anlamıyor.kendi insanına da hiç ama hiç saygısı yok.

roland deschain of gilead dedi ki...

bayram günlerinde maç olması çok keyifli.....bence asıl sorun zaten yılbaşı christmas bok püsür diye lige ara vermekten kaynaklanıyor burda....insanların izin yaptığı her gün maç oynanmalı ki seyredilsin...

ihk dedi ki...

ali abi olaya taraftar açısından bakmış. futbolcuların bakış açısıyla düşünürsek: alex, santos, güiza, carlos kendi bayramalarında ailelerinin yanına gidebilirken volkan, emre, gökhan, semih'e bu hak verilmiyor.

hadi tsl oyncuları bir şekilde ailelerini yanlarına getirebilir, onlarla bayramlaşabilir peki alt liglerde oynayanlar ne yapacak. pazar günü maça çıkan bir oyuncu belki de 1000km uzaktaki ailesini görmeye nasıl gidecek?

Adem dedi ki...

@Roland Deschain

Bayram günleri maç olması sizin açınızdan keyifli olabilir fakat yabancı meslektaşlarına bnenzer durumlarda kıyak geçilirken bizim futbolcularımızın içinde bulunduğu psikolojiyi düşünmek lâzım. Burada iş biraz da Futbolculara düşmüyor mu? Profesyonel Futbolcular olarak kendi haklarını aramaları gerekiyor bence. Küçük gruplar halinde orda burda cemaatçilik oynayacaklarına bu konularda samîmî iseler çıksınlar ve haklarını arasınlar. q

İhk'nın sorusu da çok güzel. Ama dediğim gibi futbolcu da arayacak biraz hakkını. Ne zaman kurtulacağız tüm bu salaklıklardan, bu kadar mı zor bu işleri yoluna koymak?

nwbrn dedi ki...

ligimizi sanki tff değil de lig tv yönetiyor. adamların ,aynı gün büyüklerin maçı oynanmasın diye yapmadıkları kalmadı.

anotherday dedi ki...

Christmas olayını futbolcularında aileleri ile bayram geçirmeleri gerektiği gerçeğini geçelim onlar önemsiz ayrıntı diyelim!
Klubunun maçlarını sükreli giden bir seyirci bayram günü bayramlaşma ya gelen bayramdan bayrama yüzlerini gördüğü eşine dostuna amcasına dayasına siz evde tatlılarınızı yiyin şekerlerinizi alın bi maça gidip geliyim diyecek hali yok seyirci olarak maddi olarak da zaten klublere bunun kaybı fazla.sesini duyura bilme imkanı olupta bu durum umrunda olmayan onlarca oyuncu vardır bu olay karsısında ama umrunda olupda sesini duyuramayan yüzlerce futbolcuda vardır.

Ortega dedi ki...

Bir tarafa kolaylık gösterip, diğer tarafa böyle zorluk çıkartmak da ancak bize yakışırdı zaten.

Osmanlı'dan kalma hoşgörümüzü kendi evlatlarımıza karşı da göstersek, hiç fena olmaz hani.

kebabman dedi ki...

Bu konuya federasyon onem vermeliydi.Vermiyorsa futbol takimi yoneticileri vermeliydi,onlarda birsey demiyorsa ,teknik direktorler demeliydi,onlarda diyemiyorsa futbolcular demeliydi,futbolcular da demiyor veya diyemiyor bunu basin mensubu dile getiriyorsa isin zor be pasam.Azinlik kaliyorsun demektir.Herkes hayatindan boyle memnun demektir :-( Sende bayram gunu mesai yapmak zorunda kalacaksin demektir :-(
Turizm sektorunde senelerce calistim ve bayram gunlerinde calisiyor olmaktan hep nefret etmisimdir.

Joseph dedi ki...

İngilterede noel de bile futbol oynanıyor.Gereksiz bi tartışma bence.Hatta şu kadarını söyliyim, futbolcular bu kadar veryansın etmiyorlardır.Bu ilk olan birşey değilki.Ben kendimi bildim bileli bayramlarda öğlene kadar dede-babanne yanında geçirir, akşam üstü stada doğru yol alırdım.Ve inanın bayram günleri maç çok güzel.

Son not olarak: Elin oğlu için tatil var diyorsunuz.Örneğin Servet 2günlük izinde bile ailesinin yanına gidebilir.Rahat rahat hemde.Ama yabancı oyuncunun gidip gelmesi sadece yol hesabı 2-3 gün.Biraz da bu açıdan bakın.

Joseph dedi ki...

Eklemek istiyorum.Ülkemizde gerek dini gerekse milli bayramlar sıkça var.Ramazanda tatil neden değil diyoruz.Kurban Bayramı?Kadir Gecesi?Kandiller? Bu bayramlarda ve gecelerde futbol oynandığında neden tatil değilmi diyeceksiniz?

PENNEARABIATA dedi ki...

@ joseph

ilk yorumunla ilgili görüşlerine saygı duyuyorum. ikinci yorumunla alakalı olarak da ben milli bayramları ve kandilleri değil, geleneklerin, örf ve adetlerin yerine getirilmesi, bunlar içinde "fazla zaman" gerektiğinden yola çıkarak dini bayramları kastediyorum.

Joseph dedi ki...

@PENNEARABIATA

Tamam abi iyi güzel hoşda.Bu takvim hayatta yetişmez.Noel tatili devre arası programının 1 hafta öncesi sadece.Hani acaba ekimde olsa noel böyle bir tatil olurmuydu ki? bunu sormak lazım kendimize.

Ve ayrıca bizim takıldığımızın 1545487 de 1 i kadar futbolcuların umursamadığını sanmam.Onlar umursamıyorsa ben gider RTE stadında yerimi alırım arkadaş.

Mücahit SARNIK dedi ki...

konuyla ilgili analizimi mucahitsarnik.blogspot.com'da geçtiğimiz haftalarda belirtmiştim

seanpenn dedi ki...

özgener elimi öpsün bi daha da bayramda maç oynatmasın.

defuser dedi ki...

"Futbolcular hakkını arasın" diyen arkadaşlara hatırlatmam gerekir ki sözkonusu futbolcular hakkını aramaya kalksa "fethullahçı"lıklarından girilir "şeriatçı"lıklarından çıkılır.

Serhat dedi ki...

Aslında bu konuda futbolcular biraz seslerini yükseltmeli. Onlar maça çıkmadıktan sonra TFF istediği bayrama koysun maçları :))