11 Kasım 2009 Çarşamba

ENKE'NİN İNTİHAR NOTU

Alman polisi Enke'nin ardında bir intihar notu bıraktığını açıkladı. Notun nerede bulunduğunu ve nelerin yazıldığını açıklamıyorlar ancak tüm kanıtların intihar ettiğini doğruladığını ifade ediyorlar.

Bir futbolcunun aniden intihar edebileceğine inanmak gerçekten zor. Depresyonda olduğu söyleniyor. İhtimaller 3 yıl önce kaybettiği ufak kızıyla ilgili olduğu yönünde. Büyük ihtimalle uzun zamandır içinde ufaltmaya, derinlere gömmeye çalıştığı ama başaramadığı bir acıydı Enke için. Ama Enke'nin bizim gibi sıradan bir insan olmadığının üzerinde de durmak gerek. Biz çoğumuz zaman zaman girdiğimiz bunalımları kendi içimizde atlatmaya çalışırız, profesyonel bir yardım almayı biraz da toplumsal endişelerden dolayı düşünmeyiz. Ama Enke öyle değildi. Yani 5 yıldır oynadığı kulüpte, etrafında sürekli aynı insanlar olan ve herşeyden önemlisi profesyonellerle çalışan biriydi Enke. Bana göre gerek Hannover gerekse Alman milli takımının psikologları onun içinde bulunduğu depresyonun farkında olmalıydı. Çünkü bu belli ki ani bir eylem değil, günden güne içinde büyüttüğü ve neticesinde son çare olarak intiharı düşündüğü bir olaydı. Bir şekilde bu durumu etrafına farkettirmiş olmalıydı. En azından profesyoneller bunun farkına varabilirdi ve acaba gerekli önlemleri alabilirler miydi? Alman basını bir şekilde bu konuyu da ilerleyen günlerde gündeme taşıyacaktır diye düşünüyorum.

Psikolog değilim ama Enke'nin intihar etme şeklini bir nevi kendini cezalandırması olarak değerlendiriyorum. İntihar edenlerin birçok değişik yola başvurduğunu okuyoruz, duyuyoruz. En basitinden hap alarak intihar edenleri biliyoruz. Ama bir insanın 160 km hızla giden trenin önüne atlaması sanırım bir şekilde kendinden nefret etmesi ve yaşanan bazı şeylerden dolayı kendini suçlu hissetmesinden kaynaklanıyor. Acaba ufak kızının ölümünden bir şekilde kendini sorumlu tutuyor olabilir miydi?! Cevap bekleyen o kadar çok soru var ki? Neticede hemen hemen aynı yaşta olduğum bir insanın bu şekilde canına kıyması gerçekten yüreğimi parçalıyor.

Son gelişme: Dul eşi Teresa, Robert Enke'nin depresif bir durumunun olduğunu açıkladı. Enke ölen kızlarının ardından evlatlık edindikleri kızlarının da günün birinde bu rahatsızlığı halk tarafından duyulursa ellerinden alınacağından korkmaya başlamış. Belki de en önemli açıklamalardan birini de onu ilk kez tedavi eden doktoru söyledi. Enke ilk kez depresyona 2003 yılında Barcelona takımındaki yerini kaybettiğinde girmiş. Eşi Teresa İstanbul'da yaşadıklarının da onu çok olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

9 yorum:

aslan bayat dedi ki...

kimi ne kadar para bıraktı acaba

Flying Dutchman dedi ki...

@aslan bayat

adam kendini trenin altına atmış, kızı 2 yaşında gitmiş, düşündüğün şey bu mu....Kime ne kadar para bırakmış?

siyah-beyaz dedi ki...

ya intihar eden senin bi akraban çok yakının olsaydı

SsemihH dedi ki...

enke'nin bu durumunun farkında olunmamasında bence alman kültürününde ayrı bir yeri olabilir. herkes almanların soğuk içe kapanık ve asosyal kişiler olduğunu söylüyor yazıyor çiziyor.

Sir Alex dedi ki...

Enke'nin depresif birikimine farkında olmadan biz Türk futbolseverlerde katkıda bulunmuşuz.

fbden gittiğinden beri ilginç bir şekilde hiç unutmadığım bir isimdi, ne diyelim huzur içinde yatsın...

HHKahraman dedi ki...

@aslan bayat

Türkiye'de tribünlere gelen bir çok kişinin senin zihniyetinde olması... İşte bizim en büyük sorunumuz bu ve çözemeyeceğiz ne yazık ki...

Wallace McKART dedi ki...

Ben de sanırım intihar etme şekliyle intihara neden olan şeyler arasındaki ilişki anlatan bir makale okumuştum. Eğer insan kendini acı çektirerek öldürmek istiyorsa kendisi nedeniyle intihar ediyor, eğer acısız bir ölüm istiyorsa dış faktörler nedeniyle intihar ediyor.Sanırım.Benim üzerinde durmak istediğim başka konu ise eğer Enke faal bir futbolcu olmasaydı bu kadar ses getirir miydi bu olay?Elbetteki ben de üzgünüm ama bugün karşılaştığım her arkadaşım bana bu haberi iletti. Bana biraz garip geldi.

aslan bayat dedi ki...

BANA CEVAP YAZAN ARKADASLARA İTHAF OLUNUR insanlar hayatları boyunca sayısız kereler sıkıntı buhran yasayabilir bundan sabır ederek cıkmak yerine en kolayını tercih edip intihar etmek mi doğru acaba geride kalan ailesinin durumu şimdi daha mı iyi acaba sizce o karısının kücük cocugunun durumunu tahmin bile etmek istemiyorum ölmüş olan bir insanın arkasından konuşmak doğru olmasada intihar etmek bir korkaklıktır,,,

hcan cizel dedi ki...

aslan bayat bas git