8 Ocak 2010 Cuma

TÜRKİYE VE FRANSA

Size Türkiye ve Fransa'dan çıkan iki ilginç karardan bahsedeceğim. İlki Türkiye'den. Tahkim Kurulu dün Galatasaray'ın Cemal Nalga skandalı nedeniyle verilen -5 puanlık cezasını hukuki dayanağı olmadığı gerekçesiyle kaldırdı. Yine Yiğit Şardan'ın 6 aylık cezasını da iptal etti. Dünkü gelişmelere ben de birçokları gibi hatta bazı Galatasaraylı yöneticiler kadar şaşırdım. Bu gelişme karşısında en ağır ifadelerden birini "Sahtekarlığın cezası silindi" diyerek spor yazarı Kaan Kural kullandı. Kendisine katılırsınız katılmazsınız her görüşe saygı duyarım ancak benim de gözümde an itibariyle bu kurullar daha da tartışılır hale gelmiştir.

Peki şimdi eleştiriyoruz değil mi bu kararı?! Böyle bir karar nasıl verildi diye tartışıyoruz dünden beri. Ya Fransa'dan çıkan şu karara ne demeli? -Geçtik 2. örneğe- 2008 Singapur Grand Prix'inde Fernando Alonso'nun yarışı kazanması için Nelson Pique Jr'a kaza yapma emrini veren ve bu sayede güvenlik aracının piste girmesini sağlayan Renault takımı ile patronu Flavio Briatore ikinci konumuz. Nelson Pique Jr'ın Renault ile yollarının ayrılmasının ardından yaptığı itiraflar sonrasında ortaya çıkmıştı skandal. Takım telsizinden yapılan konuşmalar dinlendiğinde Briatore'nin pilotunu kaza yapma konusunda zorladığı anlaşılmıştı. Bunun üzerine FIA (Uluslararası Motorsporları Federasyonu), Briatore'nin Formula 1 organizasyonlarında ve takımlarında ömür boyu görev almasını yasaklamıştı. İtalyan milyoner de doğal olarak bu kararı bozdurmak için adalete(!) başvurdu. Ve hukukuyla övünen Avrupa'nın en önemli ülkelerinden Fransa'nın bir mahkemesi ne karar verdi geçen gün biliyor musunuz? "Briatore'ye verilen ceza yasal değildir. Bu yasak kaldırılmıştır ve Briatore'ye 15.000 euro tazminat ödenecektir." Evet, bir Fransız mahkemesinin verdiği kararla Briatore tüm haklarına -şimdilik- yeniden kavuştu. Üstüne üstlük de köpeciklerine mama parası verilmesine hükmetti mahkeme. Komik değil mi? Belki de saçma? En az bizim kuruldan çıkan karar kadar -hatta daha fazla- şaşkınlık verici.

Bakınız amacım kesinlikle orada oluyor bu yüzden burada da olması normal demek değil. Varolan sistem, varolan düzen kafalarımızı daha da karıştırmaktan öteye gidemiyor, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi, tıpkı tüm dünyada olduğu gibi...

15 yorum:

koala dedi ki...

Yapılanın bir sahtekârlık olduğu su götürmez bir gerçek, hatta utanç verici bir durum. Fakat Türkiye Basketbol Federasyonu'nun yurtdışındaki bir maçta olan bir olaya ceza kesmeye de ehliyeti yok. Bu TBF'nin kendi disiplin yönetmeliğinde yazıyor.

Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Yönetmeliği: Verilen cezalar Türkiye Basketbol Federasyonu faaliyet alanında geçerlidir.

Haaa, ama bu o utancı siler mi? Tabii ki silmez. Ama öte taraftan da, geçen sezonun bitiminde Efes Pilsen'li basketbolcuların linç edilmesine verilen 6 maçlık ceza da ayrı bir utançtır. Yapılsın bakalım Euroleague'de ne ceza veriliyor görelim.

enis dedi ki...

evet ali bey galatasaray'ın cezası hukukta yeri olmadığı gerekçesiyle kaldırıldı tıpkı briatore'nin cezası gibi fakat verilen ceza da hukuka aykırıydı zaten..hukuksuzluk baştan başlammıştı bu olayda..nasıl başladıysa oyle de bitti olay..olan yöneticilerinin ve hocalarının direktiflerine uyan ve uymak zorunda olan 2 genç adama ve yöneticilerden direktif gelmeden boyle bir konuda bence inisiyatif kullanamayacak olan antrenor ve koçlara oldu..yürüyedursun galatasaray..yarın cemalin oynadığı maçların puanları da iade edilirse eğer şaırmayacağım artık..türkiye'de herseyin mümkün olduğunu hukuk kurulları ispatladı bize sağolsunlar..

enis dedi ki...

@ koala

6 maç cezayı haketti ve cezsını da çekti fenerbahçe..ya gs kaç maç ceza aldı ve kaça indirildi keske bunlara da değinebilseydin..sizin bu silinmez dediğiniz utancı el birliğiyle silecekler merak etmeyin onumuzdeki sezona kadar utanc falan kalmaz..sütten çıkma ak kasık olursunuz

Sinan Kolat dedi ki...

GS'nin, Nalga'nın oynadığı maçların hepsinde hükmen yenik sayılması ne kadar doğruysa, verilen -5 puan da keyfidir. GS, lig düşürülebilirdi ve itiraz edilmezdi. O ayrı...
Briatore'nin durumu da çok farklı değil aslında, o örnekten Nalga skandalını anlatmak daha kolay. FIA, Briatore'ye ceza verirken haklıydı ama kendi yetkisini aşan cezalar verdi. Fransız mahkemeleri, verilen cezanın sebebini değil usülünü iptal etti. Briatore, kendini aklanmış gibi gösterse de durum çok farklı çünkü hala Piquet kazasından dolayı suçlu.
GS de aynı şekilde. Basket federasyonu, ceza verdi ama verdiği cezanın bir kısmı kendi yetkisi dışındaydı ve bu yanlışlık düzeltildi. GSliler dahil kimse ak kaşık olduğunu iddia etmiyor ama yanlış cezalara da gerek yok. Bu kadar basit.

koala dedi ki...

@ enis, bak işte herkese bu gözle bakmak adet oldu. ben diyorum ki, "bu utanç silinmez", sen "seneye sütten çıkmış ak kaşık olursunuz" diyorsun. bak tekrar edeyim, "Bu utanç silinmez".

Fenerbahçe Ülker'in cezasını çektiğini mi düşünüyorsun? 6 maç nedir ki? İstersen 100 kişi topla, sokakta birilerine saldır. Bak bakalım kaç yıl içeride yatıyorsun? Tekrar ediyorum yapılsın Euroleague'de cezası ne oluyor. Adamı ömür boyu men ederler, yapanları da eşek gibi içeri tıkarlar. Ama sen o linç olayının cezasının 6 maç olduğunu düşünüyorsan sorun yok.

Gala's dedi ki...

Bakın bu olay rezaletti. Cezası da verildi. Çoğu ceza haklıydı. Ama 5 puan silme kadar mantıksız bir ceza olamazdı. Neden 5 puan? Neden 6 değil? Veya neden 4 değil?

Kesinlikle oradaki 2 kişinin ağzından çıkan bir rakam bu. Hiçbir hukuksal dayanağı da yok. Koskoca ligin ve kulübün kaderini böyle bir karara bırakamazsınız. Bu sebeple kararın kaldırılması normaldir.

Bunun dışında kulüp zaten düşürülse dahi kabullenecekti. TFF düşürse hukuka uygun bir karar verecekti. Ağır mı değil mi orası tartışılırdı. Kulüpte itiraz etmezdi.

Ama verilen kararda tutarsızlık vardı ve tahkim bunu düzeltti. Bu kadar basit.

frodo555 dedi ki...

Anlamadığım şu: Benim Galatasaray' ımın bir görevlisi bir sahtekarlık yaptı. Buna yine benim Galatasaray' ımın bazı idareci ve oyuncuları ortak oldu. Hukuk ne ceza verirse versin, bu leke o benim o maçarın hiçbirini görmemiş formamdan silinmez... de; cezada en büyük ilke yasallıktır. yani "sallandıracaksın ikisini taksimde" mantığı ile gönüller tatmin edilir ama hukuk asla. Ceza hukukunda cezaların yasallığı ilkesi geçerlidir. Bana sorarsanız bizim almzmız gereken ceza daha da fazlaydı.. Ancak yasal zeminde ise aldığımız cezanın hukuki dayanağı yoktu. Birisi açıklasın bakalım (dopingçi kulübün taraftarı olan arkadaş, veya olaya şaşıran blog sahibi mesela) disiplin talimatı gereği hangi cezayı almamız gerekiyordu da verilmedi? Utanç başka bir şey ceza başka birşey... Cezalar, özel bir nedeni -ki sizin kişisel GS nefretiniz özel neden sayılmıyor malesef- olmadıkça alt sınırdan verilir, kural budur.

Kaan Kural, blog-owner veya sütten çıkan ak kaşık vatandaş: Söyleyin de bilelim bakalım ne ceza almamız gerekiyordu da ne verildi? Eminim her yerinizi yırtsanız, kesinleşen cezaların seviyesine dahi çıkamazsınız, bırakın eski verilenleri.

Bunları çok büyük olayların çıktığı, bir sürü insanın hastaneye, bir sürüsünün karakola taşındığı maçlara dahi eksik hakem-gözlemci-temsilci raporları yüzünden komik cezalar vermek zorunda kalmış bir kurulun üyesi olarak soruyorum; ne olması grekiyordu da olmadı?

Cevaplar işkembe-i kübra değil de, şöyle olacak yanlız:
- Olay şuydu..
- Mevzuat şuydu..
- Şu olmalıydı..
- Bu oldu..

Hadi bakalım, kolay gelsin..

birkan dedi ki...

frodo dene şahıs:
Tipik Gslisin, çok güzel şark kuznazlığı yapıyorsun.
Madem kurul üyesisin, sen bize anlat cezanın ne olması gerektiğini.Hani iddia ediyorsun ya, verilebilecek ceza aslında sandığınız kadar olmaz diye.
Bir örnek:
Usulsüz transfer yapan Chelsea'ye transfer yasağı geldi.Halbuki o futbolcuyu oynatmama ve mağdur kulübe tazminat ödeme cezasıyla geçiştirilebilirdi.
Neyin ne olduğunu, olayın sadece farklı oyuncu oynatmak olmadığını gayet iyi biliyorsun ama laf kalabalığı yapıyorsun.
Dopingçi kulüp olmaz, dopingçi Aziz Yıldırım olur.
Onun zihniyeti budur, yerinizde olsam hep başkan kalsa diye dua ederim.En çok ekmeği sayesinde ve onun başkanlığında yediniz.Her açıdan.

MaX CadY dedi ki...

@ birkan
Tipik fblisin, sadece konuşuyorsun ama altı bomboş, daha okuduğunu anlayamamışsın. frodo kurul üyesiyim dememiş, alınan cezanın hukuki dayanağı olmadığı için kaldırıldı demiş ve hatta eklemiş "bizim almamız gereken ceza daha fazla olması gerekliydi" diye, yani vicdanen duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş (bir fblinin anlaması çok zor).

Ben de katılıyorum arkadaşa bir Galatasaray'lıyım ve bu olaydan müthiş rahatsızlık duydum, direk küme düşürülse en ufak itirazım olmazdı ki bence böyle bir suçun hukuken cezası böyle olmalıdır. Ama verilen cezanın hukuta yeri yoksa o cezayı iki kişinin ağzından çıkanlara bakarak veremezsin. Hala anlamadığın bir yer varsa söyle daha ayrıntılı olarak tekrar usanmadan açıklayayım.

birkan dedi ki...

Hırsla cevap yazmaya çalışırsan daha savunduğun kişinin yorumunu tam okumadan işte böyle konuşursun.
İllallah be kardeşim.Yazılanların hepsi de burada duruyor, yok artık.

frodo555 dedi ki...

@birkan denen .... (yok ben böyle yazmayayım, benim yazdıklarm fikir, o yüzden kimseye çaktırmadan laf geçirmeme gerek yok)

Laf kalabalığının arasında ifade edilmişe benzer birkaç kelam var yazdıklarının arasında, onlara cevap verip keseyim. Ne ceza verileceğini ben değil BDT 21. md söylüyor zaten. O maddenin son cümlesi "kuruluşun sahtecilik ve kandırma suçlarına katılması halinde ligden ihraç ve .. para cezası" dır.

Hüküm buyken kurul ne ceza vermiş? "-5 puan" ... Niye 3 değil, herifin 3 maç cezası kalmıştı... Niye 6 değil? ceza açıklandığında 6 maç yapmıştık... Niye 5? N'oolyor 5 olunca... Kulübün suça iştiraki olduğunu kabul ediyorsan ligden ihraç etmen lazım. Ama hayır, sen Şardan'a ceza verirken bile "haberi yoktu ama sorumluluğu vardır" diyorsun. Bu durumda kulbün iştiraki nasıl olacak? Madem yok o zaman -5 puan ne? Hatta bana sorarsan -3 puan da ne, 3 den fazla maçı hükmen tescil etmek ne?

Var mı bunlara cevabın? Ama öyle zırt! pırt! ipe diz şeklinde değil, içinde mevzuat olan, "Öyle ama şu maddeye göre de böyle böyle diyebileceğin.. Var mı?

Ben de tahmin etmiştim zaten olmadığını...

birkan dedi ki...

Oralara nokta koymasını ben de bilirim.Ya arkadaşım siz neyi anlatmaya çalışıyorsunuz?
Cezanın az olduğunu siz de söylüyorsunuz, şimdi az olan ceza da kalkmış neyin mücadelesini veriyorsunuz?
Bu kadar hakkaniyet peşindeydiniz de Gs taraftarı olarak ceza verildiğinde niye küme düşmeniz gerektiğini söylemediniz?
Sizce ceza daha ağırlaştırılacak mı?
Küme düşmeye çevrilecek mi?
Cevabınız hayırsa insanların tepkilerinin sebebini anlamışsınızdır.

MaX CadY dedi ki...

Savunduğum kişinin yazısının tamamını okuyup hırsla değil yanlış bir şey yazmış olmamak için yazdığımı 2 defa okuyarak yayınladım. İlgili son paragrafı yanlış yorumlamışım. Keşke kendi yazdığımdan önce de onu 2 defa okusaymışım. Bu konu üzerinden eğer söyleyeceğin varsa buyur ama benim son sözüm bu. Sadece kurul üyesi olma konusunda ki hatamı kabul ediyorum.

Yalnız ben hala merak ediyorum frodo denen! şahsın yapmış olduğu şark kurnazlığını. Adam mevcut mevzuattan, verilen cezanın mevzuata değil işkembelerine göre verildiğinden ve bunun sonuçlarının gönül verdiği takım için bile olsa yetersizliğinden bahsetmiş. Daha ne demesi gerekirdi acaba, sağlam bir küfür dayasaydı tuttuğu takıma anca ozamanmı rahatlayacaktın.

Dediğim gibi ilk paragrafla ilgili söyleyeceklerini okumaya hazırım ve hatamı kabul ettiğimi tekrar belirtiyorum. ama ricam devamı içinde bir kaç şey karalaman.

frodo555 dedi ki...

"...Bu kadar hakkaniyet peşindeydiniz de Gs taraftarı olarak ceza verildiğinde niye küme düşmeniz gerektiğini söylemediniz?..."

Evine gelip yüzüne söyleyecek halimiz yok ama, kabul edersen şurada daha ağırını bile söylemişliğim var (buradaki nickim orada da aynı), sadece benim de değil pek çok GS linin:

http://galatasaray.to/forum/showthread.php?t=7421&page=6

Ha, sonradan bu işin hala anlaşılmaz şekilde birkaç kişinin şahsi haltetmesi olduğu ortaya çıkınca çoğu kimse fikrinden döndü ama o tanjevic federasyonu biraz da biz GS lilerin ilk tepkilerinden yüz bularak verebildi hiçbir yerde yazmayan cezaları. Bana kalsa hala da takımı ligden çekerim.. Bizim çoğu insandan farklı olarak utanma duygumuz var çünkü...

nokta koymak, söyleyeceğimden vazgeçmek, duralamak anlamındaydı. Küfür bile edeceksem yüzüne ederim gerekirse merak etme, öyle "şahıs" filan demem yani..

Hala bekliyorum cezamızın aslında ne olduğunu açıklamanı. Var mı böyle bir data? Yok. Yoksa burada sğregiden kişisel atışmalara da gerek yok tanımadığı-m/n adamlarla.

Bu arada ben kendimi düzelteyim, eski BDT geçen yıl değişmiş, eski 21 yeni 23 olmuş yani ligden ihraç cezasının dayanağı o madde.

birkan dedi ki...

Ne verdiğin link, ne de şu internet ortamında, bak apaçık söylüyorum:
- Bu ceza temelsiz olduğu gibi hakkaniyetsizdir, zira küme düşürülmeliydik
şeklinde bir düşünce görmedim.
Aksine ne yaptınız? Mal bulmuşlar gibi cezanın temelsizliğini keşfettiniz, onu da hak hukuk adına değil insanların tepkilerine siper olmak amacıyla kullandınız.
Hala daha kelime oyunları, laf kalabalığı.
Ha bir de karşımda olsan değil küfretmek, burada olduğun gibi saçmalayamazdın bile.Ortada devasa bir skandal varken
- Bakın bu ceza temelsiz, neye tepki veriyorsunuz, siz sütten çıkma kaşık mısınız?
diyen şahıs karşımda öylece duramaz.