12 Mart 2010 Cuma

KURNAZ RIJKAARD

Frank Rijkaard dün birçok açıklama yaptı GS TV'ye. Çok önemli tespitler yaptı, gayet profesyonel bir futbol adamı gibi konuştu. Hiçbir kompleksinin olmadığını bir kez daha gösterdi. Bugün de basın bu açıklamaları sayfalarına ve ekranlarına taşıdı. Ama Hollandalı'nın kurduğu yaklaşık 500 cümleden sadece 1'i öne çıkarılıyor; "Rakipler Bursaspor’a karşı büyük takımlara karşı oynadıkları gibi oynamıyorlar."

Peki Rijkaard bu cümlesiyle ne demek istiyor? Anadolu takımlarının, İstanbul kulüpleri ve Trabzonspor dışında bir takımın daha şampiyon olmasını istedikleri için Bursaspor'a karşı oynadıkları maçlara fazla asılmadıklarını mı? Sanırım öyle. Peki rakipler diyerek kimi kastediyor olabilir? Kanımca ilk olarak Bursaspor'un geçen gün 2-0 mağlup ettiği Kasımpaşa'yı. Belki de sadece Kasımpaşa'yı. Çünkü Bursaspor'un şampiyonluk sözcüğünü telaffuz etmeye başlamasını sağlayan son birkaç haftadaki sonuçlarına bakacak olursak; sahasında Sivasspor'u 3-0 yenmesi normal, deplasmanda Fenerbahçe'yi 3-2 yenmesi Galatasaray için de olumlu, sahasında Trabzonspor ile 1-1, deplasmanda Ankaragücü ile 0-0 berabere kalması da yine gayet normal skorlar. Peki gerçekten Kasımpaşa büyük takımlara karşı oynadığı futbolu Bursaspor'a karşı bilinçli olarak sergilemedi mi? Ben de karşılaşmayı çıplak gözle takip ettim. Kasımpaşa gerçekten iyi top oynamadı, hatta bu sezonun en kötü oyunlarından birini sergiledi, gol pozisyonuna bile neredeyse giremedi. Ama bunda sabırla ayağa pas yaparak oynamak isteyen, defanstan çıkarken en yoğun baskı karşısında bile yerden oynamaya çabalayan takımın Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nın rezalet hale gelen zeminine takılmasının payı da büyüktü. Ve tabii ki Bursaspor forvetinin becerisi ve çalışkanlığıyla defansının sağlam durması ve kusursuza yakın oynaması da Kasımpaşalı oyuncuların ceza sahasında etkili olamamalarını sağladı. Bu maçı gözönüne alırsak, Kasımpaşa'nın büyük takımlara karşı sergilediği futbolu Bursaspor'a karşı oynamamasının tek sebebi olarak dolu tribünler önünde, televizyondan canlı yayınlanan, büyük bir takıma karşı büyük bir statta oynadıkları maça daha iyi motive olabilmelerini gösterebiliriz.

Tüm bunlardan yola çıkarsak Rijkaard'ın bu tek cümlesinin geçmişe değil aslında geleceğe ait olduğunu düşünebiliriz. Yani "Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla!" mantığı. Bursaspor'un 31. haftada Galatasaray ile oynayacağı maça kadar önünde Manisa, Denizli, Belediye, Antalya, Gençlerbirliği ve Gaziantep ile oynayacağı maçlar var. Ligde kalma mücadelesi veren Manisa ve Denizli'nin doğal olarak asılacaklarını düşünürsek, Rijkaard tüm dikkati "nispeten" hedefsiz diğer 4 takımın üzerine yöneltiyor ve şampiyonluk yarışındaki rakiplerine karşı motive olmalarını sağlıyor. Mourinho gibi, Ferguson gibi, Wenger gibi büyük hocaların zaman zaman başvurdukları yöntemlerin farklı bir örneği bu da. Bu anlamda da son derece akıllıca ve stratejik bir açıklama bana göre...

RIJKAARD'IN ÇALAN TELEFONA TEPKİSİ
RIJKAARD KART İSTEMEKTE HAKLI MI?

12 yorum:

Neo Wan dedi ki...

Rijkaard önce yapılan yatırıma göre 100 golün üzerinde bitirir denilen takımın vadedilenlere bakarak söylüyorum şu ana kadar sezonun neden en başarısız takımı olduğunu açıklasın. Sezon sonunda Hıncal'ı haklı çıkaracak gibi bir his var içimde.

Confeng dedi ki...

Bence bu açıklama ile tamamen küçük takım-büyük maç motivasyonunu ele almış Rijkaard. Zira "büyük takımlara karşı" diyerek Bursaspor'u ligin büyük takımlarından soyutlamış, bence doğru bir söz zira sorsak hep 3(ya da 4) büyük demez miyiz? Bursaspor'u bu seneye kadar sayıyor muyduk bu takımların arasında?

Dolayısıyla Rijkaard'ın demek istediği sadece motivasyonla alakalı. "Anadolu'dan şampiyon çıksın diye yatıyorlar" düşüncesini benimseyecek birisi değil Rijkaard. Ligimizi henüz ne kadar biliyor ki zaten? Ama medyamız için paha biçilemez bir malzeme olmuş her zamanki gibi...

aradadusunur dedi ki...

kasımpaşanın bursaya karşı kötü oynamasının sebepleri arasında maçın tvden canlı yayınlanmaması verilmiş. o bir neden olmamalı, çünkü maç canlı yayınlandı.

PENNEARABIATA dedi ki...

@ibra

canlı yayınlandığını hatta mustafa iyi'nin de anlattığını biliyorum. büyük takımlara karşı oynamasının sebebi o, bursaspor'a karşı oynamamasının değil. evet bu anlamda ikisinin de ortak özelliği var, maçların canlı yayınlanması.

crossover-d dedi ki...

geçmişteki kurnazlardan alışıla gelmiş bir yaklaşımın rijkaard ın üzerine yapışmayacağını düşünüyorum. söylenen cümlelerden farklı anlamlar çıkarmak ve üzerine suçlamalarda bulunmak biraz garip değil mi?

Pamukk dedi ki...

biz taraftarlar böyle birşey söylediğimizde ise rakip taraftarlar bizlere fesat olduğumuzdan başlar, kuruntulu olduğumuzla son buldururlar cümlelerini.:)

Selim Ugur dedi ki...

Fotografta bir Rijkaard'a bir de tercuman Mert'e bakin..

Mert patron, Rijkaard ise onun yaninda is istemeye gelmis eleman gibi.

GSTV'nin sifreli olmasina en fazla Mert sevinmistir, tercume sarlatanliklarini daha az kisi seyredecek..

MaX CadY dedi ki...

@Neo Wan

o "denilenleri" diyenler, o "vadedilenleri" vadedenler yapsın o açıklamayı. edilgen cümle gazeteciliğinden sonra şimdi de yorumculuğu başladı sanırım. kim demiş hocam kim vaadetmiş. böyle bir kadro! şüphesiz herkesin şampiyonluk favorisidir. ama takımlar parayla yaratılmıyor maalesef. çok klişe olacak ama herşeyin ilacı zaman.takımın şu an ki başarısızlığını görebilmek için dahi olmaya gerek yok puan tablosuna bakmak yeterli. önemli olan gelecekte takımın neler yapabileceğini görmek.ilk senenisini geçiren bir teknik direktör için başarısızlık suçlamaları çok ağır.

rijkaard'ın elinde fazla un, fazla yağ var ama hiç şeker yok. helva yapamamasının sebebi birazda burdur kanımca. sezon başında şeker torbası vardı ama açtı içinden tuz çıktı. onu açıp içindekini görebilmesi içinde sezona başlaması gerekti. şekeri de bir sonra ki transfer sezonunda alır, ondan sonra birşeyler beklersin rijkaard'dan. kıssadan hisse: mehmet topal, mustafa sarp, barış fazla düz oyuncular bu takım için :).

non of your business dedi ki...

yilmaz vural cok acik etti bunu bence. 2-0 gerideyken en kritik 2 oyuncu degisikligini 87. dakikada yapmanin mantikli bir aciklamasi olamaz.
ayni konu degil ama benzer bir sikinti da su: buyuksehir fb ve bjk'ye karsi oynadigi futbolu nedense gs'ye karsi oynamiyor.abdullah avci yere yatsana tepkisine de kizmicaksin sonra.

Minero dedi ki...

Ali Abi'nin Riijkard'ın Kasımpaşa'yı hedef gösterdiğine tamamen katılıyorum. Ama Kasımpaşa'nın hem Kayseri hem de Bursa maçlarını izlemiş biri olarak Kayseri Maçındaki iyi futbolun hakkının alınamayıp tartışmalı kararlarla beraberlikle sonuçlanması takımı ve özellikle Yılmaz Hoca'yı yıprattığını, küçük bir ekipten oluşan rotasyonu sınırlı kadronun yorgunluğunu, zeminin durumunu göz önüne alırsak ve golün de erken gelip maçı kopardığını söyleyersek eleştri yersiz olacaktır. Ayrıca Galatasaray'ın sahip olmadığını düşündüğüm fiziki mücadele gücü ve taktik disiplini Bursa'nın çok başarılı uygulayıp kendinen emin kotnrollü oyununu eklersek Kasımpaşa'nın maça asılmadığı gibi bir çıkarım yapılamaz diye düşünüyorum. Özetle Ali Abi'nin dediği gibi Riijkard'ın gibi "Mind Games" tabir edilen olay...

aksilaz dedi ki...

Rijkaard bu tip numaralar yerine kendi takımının maçlara konsantre olmasını sağlasın.

lions dedi ki...

buda fener medyasının bir şark kurnazlığı bence.. rijkaardı daumun yanına çekmek nasıl çekmek duruş olarak rijkaard şuan çok ccol ve daum zavallı gibi duruyor medya rijkaard ın lafları ile bilerek hedef saptırıyor rijkaard çok açık şekilde rakiplerin bursa ya karşı bir fener gibi gs gibi oynamayacağından bahsediyor yatmakla ne alakası var ama bizim medyanın aklı buna çalıştığı için birde daum karşısında nasıl daha antipatik yaparız diye uğrasıyorlar ama kimse yemez bunları gs taraftarı neyin ne olduğunu çok iyi biliyor hurriyet ve milliyet gazetesinin ayak oyunlarına karnımız tok