13 Nisan 2010 Salı

HADİ GİT ORDAN!

"Arjantinli arkadaşlarım önce kendi içlerinde kimin daha iyi futbolcu olduğu belirlesin. O futbolcu da 1000 gol atsın, ondan sonra tekrar konuşalım."

1363 maçta 1280 gol atan Pele'den dolaylı yoldan Messi'ye gönderme.

33 yorum:

Great White dedi ki...

Bizim haftasonları halı sahada yaptığımız maçlar bile Pele dönemindeki maçlardan daha kıran kırana geçiyor anasını satayım..

Tamam saygımız var eyvallah da konuştukça boka sarıyorsun be hocam..

Adem dedi ki...

Pele dönemindeki maçlardan sadece birini sana cd olarak vereceğim Soner abi. İstanbul'un en tehlikeli kasabı bile bu adamın dönemindeki oyuncuların yanında migros kasiyeri gibi kalır. O dönem en üst düzey futbol avrupada değil, Güney Amerika'da oynanıyordu. 1958-1962-1970... 1966 Dünya kupasında ayağını eline verdiler Pele'nin ve o yüzden Brezilya elendi. Neyse, Pele benim nazarımda her zaman daha büyük bir futbolcuydu. Hem rakamlar, hem de mantık da bunu doğruluyor zaten. ;-)

Sade dedi ki...

gerek yok bunlara... Her dönemin bir yıldızı var şimdi perde Messi için açılıyor zamanında Pele için açıldığı gibi...

Great White dedi ki...

Benim izlediğim TRT arşivinden derleme maçların hiçbirinde bırak sert hareketi, bu adamın ayağına yatarak müdahale eden tek bir futbolcu dahi görmedim ben Adem. Al gülüm ver gülüm takılmış elemanlar..

Brezilya ligindekileri bilemem ama açıkçası merak ettim bak şimdi. Sakarya' ya geldiğimde alırım o sidiyi :)

Unknown dedi ki...

great white a hiç katılmıyorum bi futbolcuyu bırakın beşiktaş son 1363 maçta 1280 gol atmışmı acaba :)
kırılması mümkün olmayan ve olmayacak bi istatistik

Great White dedi ki...

Gol atsın da nerede atarsa atsın mantığı ön plandaysa herkes önce Bojan Krkiç' in elini öpecek demektir..

Çocuk daha 17 yaşındayken alt yapı klasmanlarında dahi olsa 1000 gol barajına dayanmıştı. Zaten Pele' nin de Avrupa' da tek golü yok..

Ama Bojan' ın "şanssızlığı" futbol hayatına Barcelona' da devam etmesi oldu. Malum, burada fazla fırsat bulamıyor şimdilik..

Adsız dedi ki...

Ahmet Çakar'a sorarsan O da Pele'yi futbolcudan saymıyor :D

varol döken dedi ki...

bu konuları bir de o yıllarda pele'yi ağızları açık bir şekilde sinemada izleyen babam ve yaşıtlarına sormak lazım...

birinin büyüklüğünü kabul etmek diğerini reddetmek demek değildir...

babama göre kimse pele'den büyük değildir, bana göre kimse futbolu cruyff kadar değiştirmemiştir...

şimdi maradona'yı sevmiyorum diye maradona kötü futbolcu mu diyeyim, ronaldo saçlarını sağa tarıyor diye ronaldo'dan bir cacık olmaz mı diyelim...

demeyelim...

sukullaci dedi ki...

varol'dan sonra yazılabilecek tek şey şu olmuş:

hepimiiiiiiiiiz
kardeeeeşiiiiiiz
bu öfkeeeeeee
ne diyeeeeee

liverpoolandkop dedi ki...

@ozhano

Ahmet Çakar'a sorsan,
"Pele'nin anatomisi bozuk, Avrupa'da oynamaya müsait değil" derdi. =D

twi dedi ki...

hadi bi .... git demek lazim aslinda da neyse :)

aydın dedi ki...

Çok sert müdahalelere maruz kalıyordu, yanılmıyorsam 1966'da Portekizliler direkt ona çalıştı, bacakları kan içinde iki kişi koluna girip saha dışına çıkarttı ve bu sayede Brezilya elendi.
Maradona da aynı şekilde, zaten onun maruz kaldıkları Youtube'da bile var.
Yalnız Messi'nin olayı apayrı, hem her maç takım savunmalarına hem de bireysel olarak iki hatta zaman zaman üç kişinin kademeli markajına maruz kalıyor.
Karar sizin, hangisi daha zor?
Ben Messi dedim, o da tekme yiyor ve boğuşuyor.

Dejan dedi ki...

70 Dünya kupası maçlarının bir çoğunu 90 dakika izledim ve hiç sertlik olmadığını net gördüm. Pele'ye dokundukları an kendini atıyor. Pele bana göre Messi değildir, Cruijff değildir, Maradona değildir. Durarak ama efektif oynuyor. Alex kadar koşuyor meselâ. Ama Selçuk muamelesi de yapılmamalı elbet. Adam sonuçta 1300 küsür gol atmış, ilk beş içinde yer alabilir ancak.

Arjen dedi ki...

gerek yok böyle açıklamalara hafiften saçmalamış..

Shareef dedi ki...

Bu kadar fiziklerin geliştiği ve komplike savunmaların yapıldığı bir zamanda ben gibi Madrid'lileri bile kendşne hayran bırakan Messi, televizyondan maçlarını takip ettiğim Maradona'dan ve hele ki Pele'den kat kat üstündür. Pele'nin oynadığı zamanlarda Dünya kupasında 10-12 gol atılıyordu 4-4 falan maçlar bitiyordu yahu :) Pele'ni hemen böyle laf sokmasına bakılırsa bu sefer korktu heralde :D hemde Pele'yi sevmek biraz da nerede o eski bayramlar demek gibi..

D.A dedi ki...

abi başlık kibar olmuş:))

Bellamy. dedi ki...

pele'ye göre en iyi oyuncu jardel'dir o zaman.

Del Piero dedi ki...

Benim merak ettiğim kime niye laf atmış öncesi filan var mı bunun? arjantili arkadaşlar demiş kim ne demiş ki şimdi, tamam büyük oyuncuydun gelmiş geçmiş en büyükler arasında kabul ediliyorsun zaten, da ne oldu ki şimdi ? :))

Sekhranikos dedi ki...

peleee peleee efsane olmuşsun ama adam olamamışsın!!

-güzel oldu böyle-

kenzavey dedi ki...

iyi kötüyü istatistiklere göre ayırmak boş muhabbet.

bu adamlar o zaman 4-2-4, 2-3-5 falan oynuyorlarmış, baktığımızda dünya kupası gol ortalamaları 3,5 falan vs.vs. diye birsürü ayrıntı gider

nasıl basketbolda zamanında oscar triple double istatistiklerle oynamış, chamberlain 50ort. yapmış onun gibi buda mantıksız olur.

Unknown dedi ki...

Pele'nin zamanında defans yoktu diyorsunuz peki hücum var mıydı?55 sene öncesinden bahsediyoruz beyler napıyorsunuz!

Pele bir çok maça ayakkabısız evet yanlış duymadınız çıplak ayak çıktı.O zaman ne antrenörler bu kadar donanımlıydı ,ne tıp bu kadar ileriydi,ne de futbol bu kadar gelişmişti.Futbolcuların tekniği,fiziği gelişsin diye özel antremanlar yoktu.Uzman çalıştırıcılar yoktu.Antremanlar çamur sahada yapılıyordu,doğru düzgün çim mi vardı da...2. dünya savaşının etkileri devam ediyordu.

Messi gibi küçük yaşta futbol akademilerinde bilinçli antrenörlerin elinde yetişmedi.

Pele kariyerinde 2 kez çok ağır biçimde sakatlandı.Brezilyalı Ronaldo'nun yaşadığı sakatlıktan...Ama bu adam 60 sene önceki tıp şartlarında iyileşti ve efsane yazmaya devam etti.

Şimdiki zamanda hakem kuralları da çok gelişti.Artık yıldızların önemi farkedildi ve özel olarak korunuyorlar.Tabi ki tekme yiyorlar,ağır müdahalelere maruz kalıyorlar.Ama Pele zamanında şimdiki gibi kurallar yoktu.

Rövaşata ve topuk pası kimin icadı sanıyorsunuz?Pele hücumda devasa yenilikler getirdi.Futbola yeni hareketler kazandırdı.

Şimdiki futbolcular küçük yaşta seçmelere girip eğitimlerine başlıyorlar.Bilgi olarak donatılıyorlar.Televizyon ve internet sayesinde futbol bilgileri çok çabuk gelişiyor.Futboldaki gelişmeleri yenilikleri takip ediyorlar.Sokaktaki çocuk Ronaldinho'nun hareketlerini yapmaya çalışıyor.Bilgiye erişim çok hızlı artık.Pele'nin zamanında bilgi mi vardı.Futbol yeni yeni gelişiyordu..

Matematiği bulan adam Farabi ile Einstein'ı kıyaslamak gibi."hahahah Farabi integrali,diferansiyeli bile bilmiyor,Farabi de deha mı bee,Einstein deha" demektir gibi birşey...

Madem Pele zamanında defans yok,hiç bir şey yok, niye bir başkası daha çıkıp onun gibi oynayamamış?Niye o kadar gol atamamış?1 kişi bile Pele'nin yaptıklarının yarısını yapsaymış ya?
O yüzden her futbolcu zamanına göre değerlendirilmeli.2000lerin yıldızı Messi,ona lafımız yok.Ama Pele hakkında 3-5 video izleyip "bu da futbolcu mu" demek yanlıştır.Almanların en büyük yıldızlarından Beckenbauer bile "O, futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusudur,” diyorsa , Nijerya'da Pelé 'nin futbolunu izlemek için Biafra ile yapılan savaşta 2 günlük ateşkes ilan ediyorsa,3 kere dünya kupasını kazanıyorsa(4.yü sakatlık yüzünden kazanamıyor),kariyerinde 1284 gol atıyorsa herhalde bu adamda biraz yeteniklidir, değil mi....

liverpoolandkop dedi ki...

Yaaw birisi Dünya Kupası'nda çok tekme yedi diyor, birisi lig maçlarını izledim kimse Pele'ye dokunmuyordu diyor.
Eeee zaten bu adam gollerinin hepsini Dünya kupasında atmadı ki =))
Maradona ile eşit şartlarda oynadığı tek yer Dünya Kupası değil miydi yada Milli Takımı?

En kısa yol olarak Wiki'ye baktım. Pele, 1061 golü Brezilya ve Amerika'nın yerel liglerinde atmış. Rakam hatası vardır mutlaka wiki'ye güvenilmez, isteyen düzeltebilir gol sayısını ama Pele, Milli Takım hariç kariyerinin laylaylom geçirirken Maradona, Atletico Kasaplarıyla uğraşarak geçirmiş. O kadar da gol farkı olsun artık. =)

dertasacimbom dedi ki...

Pele 1000 (bin) golü nerde atmış? Cevap brezilya liginde Santos takımıyla. Yeme bizi pele. Hangi avrupa takımında oynadın da bu kadar küstahça cevap veriyorsun. Tamam dünyanın sayılı yıldızlarındansın ama o kadarda abartmasak :)

Pele nin aslında demek istediği "birbirinizi yiyin ulen en iyi benim" :))

frodo555 dedi ki...

Sawyer abimizin widmore'un adaya getirdiği bilimsel hatuna dediği gibi "You're good, but not that good babe!!" 1280 gol, "boru değil sıfır insan hatası"...

Diğer taraftan da nerede, kime karşı atılmış o goller, ona da bakmak lazım. Pelenin kariyeri boyunca kayda değer mecralarda ( DK / DK elemeleri / kıta şampiyon kulüpler kupası vs.vs.) attığı gol sayısına messi daha 22 yaşında ulaşmıştır adım gibi eminim. Diğer taraftan pele kendisini Bentner, Bent, Tanju, Jardel gibi kale önü golcüleriyle kıyaslasa daha iyi olacak sanki... Rooney, Lio, cr7 (hiç sevmesemde) filan başka adamlar biraz...

varol döken dedi ki...

quançi güzel şeyler yazmış fazla uzatmayayım... yine de şunu söylemeden geçemeyeceğim...

yetenek saftır... onun nerede nasıl işleneceği mekan ve zamana bağlı, nasıl işletileceği de karaktere bağlıdır...

pele, yetenekoğluyetenektir... ama bunu işleyeceği yeri de kendisi seçmiştir...

belki bugün messi ile karşı karşıya oynasa, bu lafların karşılığını da bulacaktık...

belki diyorum ama bak pele adam değil, messi futbolcu değil, ronaldo tipsiz değil demiyorum...

siz de işte kafanıza göre bilginize göre anlayışınıza göre bir şeyler diyin...

Dejan dedi ki...

O 1000 küsür golün arasında eyalet liginde, kupalarda atılan goller de var tabi. 3 takım gerisi boş olan ligler. He, dediğim gibi onun kadar atan başka bir Brezilyalı olmadığına göre boru değil Pele yine de. Ama Cruijff, Maradona, Messi olmadığını kabul etmek gerek. Pele'nin en az 9-10 maçını 90 dakika izledim, birçok da özet izledim, buldukça daha da izleyeceğim. He Pele bugün oynasa, belki de bu tempoya ayak uyduracaktı. Ama öyle paralel bir evren yok maalesef.

Yaptığı yorum ise tam bir kompleks örneği. İkisinin de kendinden iyi olmadığını nereden biliyorsa, aranızdan adam çıkarın diyor bir de. Çok kibirlice bir lâf. Pele'yi mütevazı bilirdik biz, yakışmadı bu laf.

liverpoolandkop dedi ki...

@Kaan Kavuşan

bkz: previously on lost

=)

baldur dedi ki...

adama bak hadi pele selçuk değil tamam ya diyor. muhaha, pele futbolcu değil arkadaşlar, haydi şimdi dağılalım. adam 4 tane dünya kupası kazandırmış, neyini tartışıyoruz. pele ulan bu.

Sekhranikos dedi ki...

Aslında şener şene sormak lazım onu:)

ebirinci61 dedi ki...

Ah be Pele! Karşima Alaaddinin sihirli lambası çıksa sırf senin oynadığın zamana gitmek için bir hakkımı feda ederdim, bakalım maç yaptığın takımlar ne kadar güclü biz Teofiloyu aldık o da dünyada 4. golcuydu şimdi ise tık yok. Bırak bu işleri pele RESPECT for MESSİ RESPECT !!!

Minero dedi ki...

Salon adamı Pele bile bu kadar korkup böyle yorumlar yaptıysa Messi gerçekten gelmiş geçmiş en iyi beş oyuncu arasında. Sorununu cevabını 5 sene sonra Messi'nin ne yapıyor olacağı belirleyecek. Gol sayısını geçmek lazım malüm Brezilyalılar yazın bile boş kalmayalım iki topa vuralım diye paso maç yapıyor. Bir de Messi'nin mütevaziliği yok mu işte onu bir numara yapan o!

Dejan dedi ki...

@baldur

bana hitaben yazdın galiba da bak bakalım bir daha ne yazmışım, iyi oku.

Burak Özdemir dedi ki...

Pele yıldızsa MARADONA SAMANYOLUDUR...