22 Mayıs 2009 Cuma

STAN BOWLES TIKARSA

1970'lerin İngiliz futbolu denilince akla gelen önemli isimler vardır. Bunların bazıları futbolculuklarıyla, bazıları haylazlıklarıyla bazıları da her ikisiyle de ünlenmiştir. George Best, Charlie George, Alan Hudson ve Rodney Marsh bu son kategoriye girer. Aralarında en ünlüsü de çoğumuzun tanıdığı George Best'tir. M.United formasıyla saha içinde fırtına gibi esen Best saha dışında da özellikle çapkınlıklarıyla büyük nam salmıştır. "Bana 3 kişiyi çalımlayıp 30 metreden Liverpool'a nefis bir gol atmak mı yoksa dünya güzelini yatağa atmak mı diye sorsanız karar vermek çok zor olurdu. Şanslıyım ki her ikisini de yaptım ama birini 50.000 kişinin önünde" sözü Best'i gayet iyi anlatır. O dönemin bir başka haylaz futbolcusu da Stan Bowles'tur ki asıl hikayemiz kendisiyle ilgilidir. Bowles da alt liglerin Best'i diye anılırdı. Best gibi iyi bir futbolcu ve çapkının önde gideniydi. Saha içinde ve dışında birçok olaya karışmıştı. Benim anlatacağım hikayesi saha içinde olanı. :)

9 Mayıs 1973'te Queens Park Rangers, 4 gün önce FA Cup'ı müzesine götüren Sunderland'e konuk olmaktadır. Bowles da QPR forması giymektedir. Sunderland'in Roker Park Stadı tıklım tıklım dolmuş, binlerce taraftar FA Cup şampiyonu takımlarını kutlamak için yerlerini almıştır. Dünya'nın en önemli yerel kupalarından FA Cup da sahanın kenarında bir masanın üzerinde sergilenmektedir. Maç başlar ve kupanın yakınlarındaki bir pozisyonda olan olur. Bowles boşta kalan topa doğru gelir ve o kadar sert vurur ki, herkesin bakışları arasında meşin yuvarlak kupaya isabet eder ve kupa havada birkaç takla attıktan sonra yere düşer. Stadta bir an için büyük bir sessizlik olur. Herkes Bowles'a bakar. Ancak Bowles hiçbir şey olmamış gibi yüzünde hafiften bir sırıtmayla arkasını döner ve görev bölgesine doğru yürümeye başlar. Roker Park'taki binlerce Sunderland'li deliye dönmüştür, uğultular, küfürler yükselir ve derken taraftarlar koro halinde Bowles'a saydırmaya başlar. Ancak Sunderland taraftarlarını daha acı bir son beklemektedir. Bowles hem küfürlere kulaklarını hem de Sunderland ağlarına golleri tıkar. QPR, Bowles'un 2 golüyle FA Cup şampiyonu Sunderland'i deplasmanda 3-0 mağlup eder. Rivayete göre QPR'lı oyuncular maçtan önce kupayı ilk kim devirecek diye iddiaya girmişler.
Geçenlerde İngiliz basını 61 yaşında olan Stan Bowles'a "Pazar günü Premier Lig'de kalma mücadelesini yakından ilgilendiren maçlar var. Ne diyeceksin?" diye sormuş; aldıkları cevap ise "İnşallah Sunderland düşer" olmuş...

7 yorum:

varol döken dedi ki...

öyle güzel hikakeymiş ki ben de sunderland düşsün istedim... tabi denizli de düşsün, bu da bir intikam hikayesi!

bu arada amca o zaman da bu zaman da hakkaten karizmaymış, o ale birası ve ikiye ayrılmış telefonuyla özellikle...

bonaventure dedi ki...

bizdeki şeref tribününe benzer bir yer durmuyor muymuş kupa? nasıl şut çekmiş ki santra hizzasına doğru?

Thiam Jaba dedi ki...

yok ,stadın yanında muhtemelen bir masanın üstünde duruyodur diye düşünüyorum.

kebabman dedi ki...

Konu futbol,icki ve hatunlar olunca bizde de Fatih Terim ve Coskun Ozari hoca da epeyi hikaye vardir.

kebabman dedi ki...

Sevgili bonaventure, buyuk ihtimalle Sunderlandlilar Leeds'i yenerek kazandiklari kupayi , 4 gun sonra oynadiklari ligin son macina gelen taraftarlarida iyi gorsun diye saha kenarinda masaya koymuslardir.

PENNEARABIATA dedi ki...

arkadaşlar zaten post'ta sahanın kenarında bir masanın üzerinde sergilenmektedir yazıyor. taraftarlar görsün diye maç sırasında böyle bir uygulamaya gitmişler.

kutay dedi ki...

sunderland ile qpr ezeli rakip midir? adam 61 yaşına gelmiş hala sunderland düşsün diyor.. sunderland düşer çıkar da qpr ne zaman çıkacak sen onu söyle..