5 Ağustos 2009 Çarşamba

5'TE 5

NTVSpor'da Ercan Taner'in sunduğu 5'te 5 adlı yarışma spor basınındaki önemli bir boşluğu dolduruyor. Sporseverlerin bilgisini ölçecek olan yarışmaya katılmak için yarışma günleri http://www.ntvspor.net/ adresinde yayınlanacak 2 soruya doğru yanıt veren 1, 100, 200, 300, 400, 500. kişiden biri olursanız o günün yarışmacı listesine giriyor ve canlı yayında Play Station 3 kazanma şansını yakalıyorsunuz. Ayrıca 600, 700, 800, 900 ve 1000. kişiler de yedek yarışmacı olarak seçiliyor. Sonra da Ercan ağabey ön elemeyi geçen yarışmacılara, canlı yayında telefonla arka arkaya 4 seçenekten oluşan 5 soru soruyor. 5 soruyu da doğru yanıtlayan izleyeciler büyük ödülü kazanıyor.
Benim de ilgiyle izlediğim programa katılma ve yarışma kuralları kısaca böyle. Ancak bu program sayesinde yarışmacıların gerçekten bilgi seviyesi mi yoksa arama motoru google'ı ne kadar hızlı kullanabildikleri mi ölçülüyor merak ediyorum. Telefonla yapılan yarışmalarda bu tarz programların katılımcılar tarafından amacından saptırıldığına daha önceleri de şahit olmuştuk. Pek sağlıklı değil açıkçası. Çünkü yarışmacı ya yanındaki birilerinin bilgi seviyesinden ya da yine yanındaki birilerinin google'ı kullanma becerisinden yararlanabiliyor. Geçen akşam bir arkadaşla NTVSpor'un karşısına geçtik ve soruların cevaplarını google'dan aratma yolunu denedik. Tüm soruyu değil sadece sizi cevapa götürecek ana kelimeleri içinden bir anda seçip aratırsanız cevaba ulaşabiliyorsunuz. Benim tahminimce de özellikle genç yarışmacılar bu yöntemi fazlasıyla kullanıyor. Hatta Ercan Taner ile yarışmacı arasında şöyle bir diyalog yaşandı;
Ercan Taner: Hazırsanız 3. soruya geçelim mi?
Yarışmacı: Bir saniye!.......
Bu "bir saniye" aslında, "Arama çubuğundaki bir önceki soruyu siliyoruz ki, vakit kaybetmeden yeni soruyu hemen yazalım Ercan Bey" anlamına geliyor. Ne demişler; "Zafere giden yolda herşey mübahtır."
Özetle, bu programın amacına daha da hizmet eder şekilde olması için yeni sezonda biraz değiştirilmesi gerekiyor kanımca. Haftada 1 ya da 2 kez, yarışmacıların stüdyoda soruları cevapladığı format çok daha sağlıklı olacaktır.

10 yorum:

erdaldo dedi ki...

Çok doğru. Ben en çok 5 saniye boyunca oluşan mırıldanmaları ve ardından ışık hızıyla gelen cevabı seviyorum. Gökten bir anda cevap inmiş gibi heyecanla söylüyorlar ve nedense hep doğru çıkıyor bu coşku seliyle gelen cevap:) yahu o soruları ya bilirsin ya bilemezsin. Düşünüp yapılacak bir soru değil ki:)

memduh95 dedi ki...

Beni arasalar ben de aynı yolu izlerim. Her türlü sporla ilgilenenler için bile zor oluyor epey soru.

dejavu dedi ki...

Geçen gün arkadaşlar arasında aynı muhabbeti yaptık, çok aleni google kullanıldığı. :) Futbol, basketbol, tenis ya da f1'den gelen çok kazık soruları dahi bilme şansımız var bir şekilde, daha öne okuduysak, izlediysek bir yerde illa ki hatırlarsınız ama 2002 Dünya Artistik Buz Pateni'nden soru gelince ister istemez, google'a başvuruyor insan. Başka yol yok çünkü..

csyasoo dedi ki...

Bazıları çok belli ediyor ama :D

Ayrıca bazı sorular çok kolau olsada bazıları gerçekten çok zor.

yok artık leBron james dedi ki...

ali abi diğer dediklerine katılıyorum ama stüdyo olursa biz napalım o zaman.simdi ben katılmaya hak kazansam kalksam istanbula gitsem daha ilk soruda yanılsam yada 5.soruda yanılmak daha sinir bozucudurki sinir krizi gecirip dönerim herhalde:)

yok artık leBron james dedi ki...

3G cıktı.görüntülü konusma olsun.yarısmacı ellerini göstersin:)

bizdemessiyokmu dedi ki...

5te'google olsun yarışmanın ismi :) ben Ercan taner daha soruyu okumadan googlede buluyorum cevabı. yarışmaya katılsam ayıp olmasın die bi kac saniye geçtikten sonra cevap verirdim:)

İlker Yılmaz dedi ki...

me yalan söyleyim bunu bende düşündüm. bir laptop ile doğru cevaba ulaşmamak çok kolay.

güzel bir program olduğundan haftada 1 kere en az 1 saat olacak şekilde kim 500 milyar tadında olsun. amaç bilgiyi paylaşmak olsun sonuçta.

efe dedi ki...

bi tane ps3 vercekler diye insanlara bin dereden su taşıtıyorlar. ben çok izledim bu programı ama hiç 5. soruya doğru yanıt vereni görmedim. çünkü hakikaten "oha" derecesinde zor sorular soruyorlar. belki de atletizmle yatıp kalkan mert aydın'ın bile bilemeyeceği sorular bunlar. e vatandaş ne yapsın? o da bildiği yoldan gidecek işte.

arnawut dedi ki...

@efe
ilk izlediğim gün 3 kişi aldı ps3 :D senn izlediklerin google nimetinden yararlanmayı akıl edememiş sanırım...