9 Eylül 2009 Çarşamba

GÖRÜLMEMİŞ FELAKET

Tekirdağ'la neredeyse birleşmişken İstanbul, İkitelli bölgesi için de artık İstanbul'un göbeği diyebiliriz. Ve Dünya'nın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul'un göbeğinde, bir Vietnam, bir Sri Lanka, bir Afrika ülkesi ya da herhangi bir yerde yaşanan sel felaketlerinden birine şahit oluyoruz. Yüzyılın en çok yağışı düştü İstanbul ve Trakya'ya. Hayatını kaybeden insanlar var. Helikopterler mahsur kalanları kurtarmaya çalışırken, tırlar, otomobiller üst üste çıkmış, kendini bilmez birkaç kişi de terkedilen otomobillerdeki eşyaları yağmalamaya çalışırken yakalanmış. Şerefsizler!

Her gün kullandığım Basın Ekspres yolu su altında kalmış, şirketimin önünü sel götürüyor. İşe gidemiyorum bu yüzden. İstanbul'un nüfusu dayanmışken 20 milyona hangi altyapı, hangi yol kurtarır ki artık bizleri. Siz kesin hala ağaçları. Altyapısını hazırlamadan dikin İstanbul'un dört bir yanına siteleri. Doğa sana değil sen doğaya ayak uyduracaksın. Allah yardımcımız olsun!

20 yorum:

armgn dedi ki...

ben tam o noktadan 212'nin oradaki ikitelli köprüsünün üzerinden geçtim ve basın ekspres yolundaki perişanlığı canlı canlı izledim. abartısız 2 metre boyunda bir suyun altında kalmış otobüsler vardı ve insanlar araçlarını n üzerinde yardım bekliyordu.

natgeo dedi ki...

sevgili kardeşim altyapı diyorsun ama bu felaketi hangi altyapı önlerdi? hatırlarsanız 2 yıl kadar önce böyle bir sel felaketi almanya'nın da dahil olduğu bütün orta avrupayı vurmuştu. bunlarda da mı altyapı yoktu? bu bir doğal afettir, alt yapı deyip topu ve suçu belediye atmak bu kadar kolay olmamalı.

armandolionel dedi ki...

avrupa ülkesiyiz dimi biz, ya da adaymıyız ne öyle bişey dimi,burasıda asyayı avrupaya bağlayan şehir dimi,metropol yani,büyük şehir,medeniyetin göbeği...insanımıza verilen değeri anlatan bi foto seçilmiş ne güzel.
bence yeni bi anket koymak lazım bloga,sorumuzda şöyle olmalı:avrupa ülkesi olabilmemiz için daha kaç fırın ekmek yememiz lazım?

PENNEARABIATA dedi ki...

@ natgeo

belediyeye ya da altyapıya atmıyorum suçu. istanbulun nüfusunun 20 milyona çıkmasını, durmadan göç almasını kastediyorum. bu kadar insana düzgün hizmet ulaştırman imkansız.

sayerlack dedi ki...

@ natgeo

Bu hükumet birde 3.köprüyü yapacağım diyor.Köprü yapacağına, asfalt yapıp göz boyayacağı na alt yapıyı yap. Yapamıyorlarsa da İstanbul'a göçü durdur.

Dün haberlerde Kadir Topbaş selin sorumlusu CHP diyordu.Çatalcadaki dereyi ıslah ettirmediler itiraz etti diyordu.Bugün ne oldu Sayın Topbaş İkitelli Halkalı hangi partinin belediyesi.Bugünküler kimin yüzünden o zaman.
Böyle yazmak istemezdim ama.

Ölenlere Allahtan rahmet diliyorum.Sorumlularında mahkemede hesap vermesini istiyorum

Unknown dedi ki...

İstanbul'un nüfusunun artması birilerinin işine geliyor. 80 kişilik sınıflar, işsizlik, sefalet, çaresizlik, cehalet insanları hangi hayat görüşüne yönlendirir? Mesele burda.

Unknown dedi ki...

İstanbulun kontrolsüz ve çarpık bir şekilde büyümesi ve kişisel kazançlar için doğanın yok sayılmasını doğa fazlasıyla geri aldı.Hava tahminlerine göre bu günkü yağışın 2 katı cuma günü yaşanacak.

Fabio Luciano dedi ki...

2010 avrupa kültür başkenti...

erenn dedi ki...

evet belki doğrudan istanbul büyükşehir belediyesini suçlamak mantıksız olabilir lakin sayın Topbaş'ın ntv ile yaptığı canlı telefon konuşmasında dile getirdiği "halkın bilinçsizliği bunlara neden olmuştur" cümlesi trajikomiktir. belki kısmen halkın biliçsizliği denilebilir, sandıkta ama...

Keltie dedi ki...

Göçten bahsediyorsunuz durdurun diyorsunuzda göç eden millet napsın ? afedersiniz her b*k istanbulda herşeyi istanbula yapıyorlar . İstanbul = Türkiye . İstanbula verilen önem biraz da diğer şehirlerimize verilse ..

PENNEARABIATA dedi ki...

@ keltie

ben de zaten her b.kun istanbulda olmasından dolayı böyle söylüyorum, herşeyi anlatayım mı detaylı olarak anlamadım ki?! kim kabul edebilir bir şehrin bu kadar göç almasını, nüfusun bu kadar artmasını. ama devlet ipin ucunu kaçırdı artık, 40-50 yıl önce halledilecekti bazı şeyler. bu saatten sonra nasıl diğer şehirleri kalkındırabilirsiniz ki, biz hala türbanı tartışırken, ne olmasını bekliyoruz anlamıyorum.

M. Burak Ömeroğlu dedi ki...

@pennearabiata

"biz hala türbanı tartışırken, ne olmasını bekliyoruz anlamıyorum"

ben bunun üstüne bişey demiyorum(doğru söze ne denir)...

Ölenlere ALLAH'tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum..

Ankara'dan oradaki vatandaşlarımızın çilesine çaresizliğine üzülerek şahid oluyoruz...

beera dedi ki...

Ben suçu direkt belediyeye atıyorum. Başakşehir'i inşa eden Belediye akp belediyesi değil mi?. Oradaki altyapının ne hale geldiği belli bugün. Koca caddede sadece 4 adet logar kapağı ne işe yarar. Yazık giden canlara..

Ali abi ayrıca yağmacılar için şerefsizler demeni çok içerledim. Yanlış anlama, az sölemişssin o yüzden. Bela okutuyor bu şerefsiz it sürüleri.

Belediye başkanı çıkıp suçu istanbulluya atıyorsa, dere yatağına ev mi yapılır diyosa vay halimize. Ev yaptırma, tapu verme o zaman çok biliyorsan.

Ağaçları kesmeye, dere yataklarını doldurmaya devam.

Belki biraz sert konuştum kimse kusuruma bakmasın ama insan canı bu kadar değersiz olmamalı.

Burada belediyeyi, akp'yi savunmaya soyunmamalı kimse. Akp olmasa chp olacaktı belki de ama yine canlar gidecekti.

Savunmayı bırakıp biraz düşünmek lazım artık. O ölenleri tanımıyoruz belki ama ya ileride birgün bizim de başımıza gelirse. O zaman da savunabilecek var mı bu zihniyeti??

tofi dedi ki...

biz baştan kaybetmişiz, şehir planlamasında sınıfta kalırız, gidip biraz londradan örnek alsınlar. kaldirimlar 2 parmak, ama yağışa ragmen kaldırıma su geldigini görmedim. ben hababam sınıfındaki gibi laaaleler laaleler laaleler diyicem.

PENNEARABIATA dedi ki...

arkadaşlar biz hepimiz "en nihayetinde" ne yazık ki oy kullanıp birilerini başa getirmekten başka bir işe yaramayan insanlarız. tabii ki insanlara faydalı olan, sivil toplum kuruluşlarına üye olan, gidip kızılaya kan bağışı yapan vs. birçok arkadaşımız var. ama diyorum ki en nihayetinde önemsiz bireyleriz biz. yani bize tepemizdekiler böyle bakıyorlar.

yağmacılar herşeyi ortaya koyuyor aslında. herhangi bir savaş zamanında da bu tipler ortaya fazlasıyla çıkar, sel felekatinde bunlar yaşanıyorsa eğer. çünkü aç insan çok. zengin daha da zenginleşti, fakir daha da fakirleşti, kömüre, ekmeğe muhtaç hale getiriyorlar insanları. sokaklarda ciplerin, lüks arabaların sayısı artıyor. televizyonlarda herkesin gözünün içine sokarak bilmem kaç yüz milyarlık lüks sitelerin tanıtımları yapılıyor.

atv bir dizi film yayınlayacaktı, tanıtımları döndü birkaç hafta sonra dizi başlamadı, hiçbir yerde bununla ilgili birşey okumadım. dizinin tanıtımında hoparlörlerden istanbullulara sesleniyordu biri; "ey istanbullular, babasının babası ve annesi, annesinin babası ve annesi istanbullu olmayanlar 3 gün içinde istanbulu terkedecektir" diyordu. heyecanlanmıştım bu diziyi beklemeye başlamıştım, konusunu merak ediyordum ama yayına girmedi. galiba en sonunda gerçekten o anons yapılacak.

ozdemirmusta dedi ki...

çok pis g.te geldik Ali Abi! Sonumuz hayrola.

onur dedi ki...

1. Devlet arazilerine gecekondu yapanlar (dere yatağı, su havzası, orman demeden) seçilenler değil seçenlerdir; biziz yani başkası değil.

2. İstanbul'dan toplanan verginin resmi olarak yıllardır sadece %30 kadarı İstanbul'a harcanmaktadır. Dolayısı ile "herşey İstanbul'a yapılıyor halk ne yapsın" görüşüne katılmıyorum; o zaman New Orleans'da yaşayan zenci de gitsin New York'da Empire State'in yanına kursun bir gecekondu.

3. arazileri yağmaladıktan sonra "buraya asfalt yol isteriz, bu dere kokuyor kapatılsın üstü, koruda gençler sevişiyo olan bizim oruca oluyor kesin bu ağaçları" diye taleplerde bulunanlar da "seçenler" yani halk yani biziz.

4. Biz bu kafada olduğumuz için yıllardır seçtiklerimiz de bu kafada.

5. Bu kafanın yoksullukla filan ilgisi yok; yakın zamana dek yıllık kişibaşı GSMH rakamları bizden düşük olan eski SSCB ya da Orta Avrupa ülkelerinde mis gibi altyapı var millet de yağmacı değil.

Son söz: Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol

OKOROKWO dedi ki...

Abı bazı arkadaslar ıste ornek vermıs aLMANYADA orda burda surda oluyo dıye ama bız onlara bakmıcaz bız napıyoruz bunu sorgulamamız lazım gıden bızım aılemızden canımızdan kanımızdan bırı olmadıgı ıcın rahat konusuyoruz 23 can gıtmıs halen su soylenenlerı hayretle okuyorum suc varsa beledıyenındır bu ısle ılgılenenlerındır.Her seye hazırlıklı olcaksın kardesım koca bı metropolu yonetıyosan sonra bolesı olaylarda sucu halka atmıcaksın.Kımse senı babasının hayrına getırmıyor basa koca bı metropolu yonetemıyorsan cekıl bıkenara sıra bekleyen bu ulkede cok degerlı ıyı yonetıcılık yapacak ınsanlara yerını ver.Ama nerde bugun 23 gıttı yarın aynı sey olsa ben emınımkı bu seferde ıkı katı ınsan yasamını yıtırecektır.Basımıza gelenlerden ders cıkaramayan bı toplum ve bır yonetıme sahıbız...

Adsız dedi ki...

Kesin ağaçları, dümdüz edin bütün yeşillikleri.. Geç doğayla dalganı, doğayı hiçe say! Çevreni hiçe say! Ağaçları, ormanları, korulukları hiçe say! Altyapı ve gerekli sistemi kurmadan dikin binaları, gökdelenleri.. Dere yataklarına yapın fabrikaları, şirketleri, garajları..
Altyapısını kurmadan dikin siteleri.. Sonunda ne olacağını hiç düşündünüz mü? Evsiz, barksız kalacak olan insanları hiç düşündünüz mü.. Bu felaketi, olacakları, olabilecekleri düşündünüz mü? Ölebilecek insanları, sönecek ocakları, dağılacak aileleri, yuvaları düşündünüz mü?

Sen doğayla dalga geçersen sonunda alırsın ağzının payını.. Ama sen almazsın, senin yüzünden başkalarının canı yanar, ailesi yıkılır, yuvası dağılır, ocağı söner! Doğayla dalga geçersen, alır senden intikamını.. Hatta canını bile alır.. Tıpkı bugün olduğu gibi.. Bugün zamanında yapılan yanlışların üzerine yanlışlar ile doğrultulmaya çalışıldığı gibi.. İkitelli'de ölen onlarca vatandaşımız gibi.. Basın sitesinde mahsur kalan yüzlerce insan gibi..

Hadi hepsini geçtim, sel felaketi olduğunda arabasını bırakıp kurtulmaya çalışan insanların araçlarını nasıl soyarsınız? Felakette çantasını bırakıp kaçan insanların çantasını hangi vicdanla alıyorsunuz? Selin getirdiği eşyaları nasıl sırtlayıp evinize götürüyorsunuz?

Hiç mi utanma yok, hiç mi vicdan yok.. Hiç mi onur, gurur, namus ve şeref yok!
Bu mu sizin insanlığınız, bu mu Müslümanlığınız..

İnsanlarımız ölmüş umrumuzda değil, nasıl bir milletiz, nasıl bir karaktere sahibiz! Nasıl bir devletiz! Nasıl bir ülkeyiz! İnsanlığımız ölmüş bizim, insanlığımız..

İnsanlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileriz..
Bu durumdan yararlanmaya çalışan şerefsizlerinde Allah belasını versin!

venezia dedi ki...

@ Levent
ağzına sağlık, az ama öz diye buna denir işte.

@ Keltie
''İstanbula verilen önem biraz da diğer şehirlerimize verilse ''

katılmamak elde mi buna ?
hemen buna spesifik bi örnek vereyim mesela..bir bursalı olarak kalbimin en çok cız ettiği konulardan biri bursa'ya hiçbişekilde uluslararası bi havaalanı yapılmamasıdır.Sebep olarak gösterilen şey ise ; Konum olarak İstanbula olan yakınlığı !! ee kardeşm istanbul'un canı zaten burnunda keşmekeş, ne diye insanları ülkenin en kalabalık şehrine yönlendirmek zorunda bırakırsınz(!)yahu 2.5 milyonluk,ülkenin 4.büyük şehrinden bahsediyorum.bu konudan başka bi ülkede bahsetsen ve adam oturma organıyla gülse haklı !

ee ondan sonra 3.köprüydü, yok bu doğal afetti belediyelere yıkmamak gerektii ee öghh ama...

balık baştan kokmuş aga..