29 Ekim 2009 Perşembe

İKİ HABER ARASINDAKİ FARKLARI BULUN

VATAN'IN FERİDUN NİĞDELİOĞLU İMZALI HABERİ

HÜRRİYET'İN HABERİ
Türkiye'nin en çok satan gazetelerinden ikisinin spor sayfasında Volkan'ın doğumgünü ile ilgili bugün yayımlanan iki haber. Vatan'daki haberde "Feridun Niğdelioğlu imzası" var, yani haberi o yazmış, ajans haberi falan değil. Önce Vatan'daki bu haberi okuduktan sonra Hürriyet'te yayımlanan aynı konuyla ilgili "imzasız haberi" okumaya başladım. Okudukça kendi kendime "Allah Allah ben bu haberi biraz önce Vatan'da Feridun Niğdelioğlu'nun haberi olarak okumadım mı?" diye sormaya başladım. Niğdelioğlu haberinde geceyi ayrıntılarıyla anlatmış hatta bazılarını maddelemiş. Hürriyet'te de haber aynı şekilde genel olarak madde madde yazılmış. Gecenin ayrıntılarıyla ilgili anektodlarda sadece bazı kelimelerin yerleri değiştirilmiş. Ve bu haber sadece bu iki gazetede bu şekilde görülmüş. Kıssadan hisse sanki iki haber de aynı kalemden çıkmış gibi geldi bana. Acaba öküz altında buzağı mı arıyorum bilmiyorum ama bir de siz okuyun bakalım!

Not: Bu uyarıyı yazıyı sayfaya girdikten 1 saat sonra yazma ihtiyacı hissediyorum. Bu post iki haberi de editoryal olarak incelemek üzere yazılmıştır, amaç katiyen haberin içeriğini öne çıkarmak olmamıştır.

7 yorum:

televizyon komandosu dedi ki...

merhabalar.
blogunuzu sürekli takip ederim ama ilk defa bir yorumda bulunuyorum.

verdiğiniz 'sözde' habere gerçekten çok üzüldüğümü belirtmek isterim. güya iki haber arasındaki farkı bulun diyorsunuz ama haberlerin ana fikrini de tam bir şark kurnazlığıyla gözümüze sokuyorsunuz. 'benzerlik' kisvesi altında resmen büyük bir camiayla ve o camianın futbol takımının bu sene tercih ettiği forma rengiyle dalga geçerek elde ettiğiniz son galibiyetin dalgasını güzelce geçmişsiniz.

bu bloglar, ülkemizdeki yazılı ve görsel medyanın bayağılı ve taraflılığı yüzünden, onlardan belli bir farkınız olduğu için takip ediliyor yaklaşık 2 senedir. ama bu tür haberler yaparak özünde onlardan hiçbir farkınız olmadığını göstermiş oldunuz bizlere. umarım aklınızca dalga geçerek ve egonuzu tatmin ederek mutlu olmuşsunuzdur.

teşekkürler.

Enes Özbey dedi ki...

Ajanslardan aldiklari haberleri noktasina, virgulune dokunmadan yayinlamanin adi gazetecilik oldugundan beri, bu ve buna benzer pek cok haberi gazetelerde gormek mumkun hergun. Her gazetenin bir durusu, bir haber dili, kendine has bir cizgisi olmasi gerekirken, her gecen gun tekduzelige dogru gidiliyor sanki. Bu habere de hic sasirmadim acikcasi. Kaynak gostermeden yayinladiklari onlarca haber hala hafizalarda dururken, bir tane fazla bir tane eksik olmasi onlar icin cok da fazla anlam ifade etmeyecektir. Bu yuzden bloglar bu kadar populer. Yapanlar amator de olsa, icerik ozgun.

PENNEARABIATA dedi ki...

@ televizyon komandosu

"'benzerlik' kisvesi altında resmen büyük bir camiayla ve o camianın futbol takımının bu sene tercih ettiği forma rengiyle dalga geçerek elde ettiğiniz son galibiyetin dalgasını güzelce geçmişsiniz." demişsin. Kusura bakma ama ben de ilk defa böyle bir yorumda bulunacağım;

Büyük saçmalamışsın.

@Enes Özbey

Haber ajans haberi değil işte ilginç tarafı da bu.

Manu dedi ki...

Al birini vur ötekine.İşte Vatan gazatesinin geçen gün yaptığı bir haber.Tartışıldı aşağıdaki linkte.

http://eksibesiktas.blogspot.com/2009/10/bu-vatann-son-sampiyonu.html

Alınacak olanlar kızsın,gücensin dandirik makine müh. diplomamı yırtıp futbol medyasında iş arayacağım.Ne güzel dünya !

ozdemirmusta dedi ki...

@ televizyon komandosu

Ali Abi de ne zamandır saklıyordu hangi takımı tuttugunu. Fenerli miydin Ali Abi sen, bi de utanmadan dalga mı gectin yani Galatasarayımızın formasıyla??
Büyük ayıp etmişsin =)

liverpoolandkop dedi ki...

Sanki Hürriyet haberi çalıp aynen yayınlamış iması var ama 2 gazetenin sahibinin de Aydın Doğan olduğu bilmiyorsunuz galiba?

Ben bu haberlerde bir gariplik yada hırsızlık olayı görmedim. Sonuçta Star'dan verilen ŞL maçlarının görüntülerini Kanal D'de de, CNNTurk'de de ve hatta grubun diğer tüm kanallarında yayınlayabiliyorlar. 2 olay arasında bir fark yok bence. TV'den olunca normal, gazeteden olunca çalıntı damgası yemesi yanlış.

PENNEARABIATA dedi ki...

@matthias

çalma iması yok. aynı gün haberi veren iki farklı gazete birbirinden birşey çalamaz zaten, mantığa aykırı. milliyet de doğan'ın, orda neden farklı dilde çıktı haber? neyin ne olduğunu gayet iyi biliyorum ben.