5 Aralık 2009 Cumartesi

JOHN MOTSON'IN HİKAYESİ

Spor spikerlerine sorsanız nasıl maç anlatmaya başladıkları ile ilgili hepsinin ayrı ayrı ilginç hikayeleri mutlaka vardır. Benim hikayemi sizlerle daha önce paylaşmıştım. İngiltere'nin ve dünyanın en iyi maç spikerlerinden biri olarak kabul edilen John Motson'ın da kendine has bir hikayesi var. John Motson mesleğe yerel bir gazetede muhabir olarak başlar. Ardından BBC onu radyo bölümüne sunucu olarak transfer eder. BBC yönetimi, 26 yaşındaki John Motson'ı yavaş yavaş maç spikerliğine hazırlamayı amaçlamaktadır. Bu yüzden de tabiri caizse çerez maçları ona anlattırarak pişmesini sağlamaktadırlar.

Tarih 5 Şubat 1972'dir. FA Cup 3. tur tekrar maçında amatör küme takımı Hereford ile Premier lig ekibi Newcastle United karşılaşmaktadır. İlk maç St. James' Park'da 2-2 sona ermiştir. BBC spor servisi müdürü çerez olarak gördüğü, Hereford'un Edgar Street Stadı'ndaki tekrar maçını anlatması için John Motson'ı görevlendirir. Heyecanlı olan John Motson, 37 yıl sonra bugün bile halen konuşulacak bir maçı anlatacağından haberdar değildir.

Edgar Street'in 14 bin kapasiteli tribünlerinde 20 bine yakın taraftar vardır. Yağışlı bir havada, oldukça bozuk bir zeminde oynanan maçta 82 dakika boyunca gol sesi çıkmaz. Bu dakikada Newcastle, Macdonald'ın golüyle 1-0 öne geçer. Kalan dakikalarda Herefordlu futbolcular beraberlik golü için deli gibi saldırırlar Newcastle kalesine ve 85. dakikada Ronnie Radford 30 metreden allah ne verdiyse vurur. Top 90'a giderken daha havadayken John Motson "Ooooo" diye bağırmaya başlamıştır bile. Gol sonrası yüzlerce Hereford taraftarları bu büyük sevinci sahanın ortasında futbolcularla birlikte yaşar. Normal süre 1-1 biter. İlk uzatma devresinin 13. dakikasında ise Ricky George, Hereford'u 2-1 öne geçiren golü atar. Golün ardından yine aynı sahne yaşanır, taraftarlar futbolcuları kucaklamak için yine sahanın ortasındadır. Sonraki dakikalarda başka gol olmaz ve Hereford FA Cup tarihinin en büyük sükselerinden birini yapar. Amatör küme takımı olarak bir Premier lig takımını kupanın dışana iterler. Maça, BBC'de yayınlanan dünyanın en ünlü futbol programlarından Match Of The Day'in önceden yapılan akışında çok az bir yer ayrılmıştır. Ancak tarihi skorun ardından özeti en geniş verilen maç olur. Çaylak John Motson ise artık ünlü bir spikerdir. Bu maç sayesinde BBC'nin en güvendiği spor spikerlerinden biri olur. Bugün 64 yaşında olan John Motson BBC'nin canlı maç yayın hakkını kaybetmesinin ardından BBC Radio 5'de sunuculuğa devam etmektedir.

İşte o maç ve John Motson'ın anlatımı

14 yorum:

Schumy dedi ki...

Bu Fifa serilerinden tanıdığımız John Motosn değil mi :)

Ayrıca adamlar 72'de çim sahada top oynuyorlarmış, bizde bazı süper lig takımlarının sahaları hala şu oynanan saha kadar bile değil.

PENNEARABIATA dedi ki...

evet kendisi. yakında pes serilerinden tanıdığımız jon champion'ı da anlatacağım.

SirEvo dedi ki...

Hello I'm John Motson...
Fifa 2003'e kadar dinledim bu adamı. :D

Ama şu sahada böyle bir gol nasıl atarsın sen ya, bide amatör kümede oynuyormuş.
John Motson'daki de büyük şans ya..

miglate dedi ki...

Gollerin ardından seyircilerin sahaya girmesi ayrı güzel bir olay.
İşte amatör takım da olsa seyircinin desteği bu.
Gel gör bir de bizdeki seyirci desteğini. Herkes BJK, FB ve GS'den başka bir şey konuşmuyor :(

Batistuta35 dedi ki...

Fifa serisinde sırf bu amcanın bağırıslarını dinlemek için topu ceza sahasına goturup getırıyorum:P

Mehmet Ali dedi ki...

vay john vay. efsane john motson yaa. fifa john bu bizim. hi, I'm john motson and I'm mark lorensen -yazılış farklı olabilir- derlerdi başlardık maça. efsanedir zaten benim de gözümde :)) ama şu maçın o halk üzerindeki etkisini az çok oynadığım fm oyunundan biliyorum. herzaman ligim bellidir. blue square premier. ki hereford ozamanda büyük ihtimal o ligdeydi. forest green de takımımdır. önceki sene tarihlerinde ilk kez fa cup ta 3. tura çıktılar ve o THE NEW LAWN (forest green in stadı) stadı yıkılacak gibiydi. 5000 kişilik stadda belki 7 8 bin kişi vardı. derby e 4-3 mağlup olarak elendiler. demek istediğim şu aslında hereford deplasmanda berabere kalarak çok büyük iş yapmış ve john motson a hayatının golünü hafiften göstermiş. schumy e katılmamak elde değil. ozaman o yarı profesyonel olan takımın stadı ozaman türkiyede hayaldi. ama şunuda unutmayın. ingilizlerin o hereford gibi takımlarının kuruluş yılları 1900 den önce. adamlar bu işte profesyonel ve orda semtimin takımı diye bişey var. ayrıca cumartesi öğlen 3 dedi mi maç saatidir. pazar günleri ise aile ile vakit geçirme. işi çözmüş adamlar.

Unknown dedi ki...

harikulade bir ses

Adsız dedi ki...

John Motson and Andy Gray :)

Hey gidi fifa..

kebabman dedi ki...

Match Of The Day programini cok seviyorum.Insallah bizim televizyoncularda birgun boyle bir program yaparlar.Ingiltere'deki sahalardan,futboldan,stadlardan vsr den ornekler veren Maraton vb program yapimci ve sunuculari Ingiltere'deki mac ozet programlarindan nedense hic bahsetmezler.Belkide islerine gelmez.
Bence yayinci kurulus ve federasyon her hafta ayni takimlarin maclarini yayinlayarak Turkiye'de futbol rekabetini olduruyorlar.
Illaki bir Istanbul takimi taraftari olma zorunlulugu varmis gibi gosterilmesi bana gore gosterildigi kadar masumca davranis degildir.

Genç Arsenal dedi ki...

Pires is there Bergkamp is there :D müthiş bir ses :D

Murat Basboga dedi ki...

Dunyayi gercek anlamda kucaklayan, kuresellestiren sey de bu futbolun kendisi, John Motson, Okay Karacan ve benzerleri 'guzel oyun'u aktardiklariyla daha da anlamli hale getiriyor. Match of The Day olacak elbette, bir gun bir televizyon kanalinda :-)))

PENNEARABIATA dedi ki...

@murat başboğa

bak sen :) birşeyler biliyorsun galiba

kebabman dedi ki...

Hemen hemen her yerel radyo kanali kendi kasabasinin,sehirinin macini yayinliyor.Boyle olunca futbol maci spikerligine hevesli kisiler daha fazla firsat bulabiliyorlar.
Ayrica herhangi bir radyo yada televizyona bagli olmaksizin mac anlatan "mac basi" anlasmalarla spikerlik hayatini idame ettirenlerde var.
Bunlardan bir tanesi ile Malta-Turkiye maci icin Malta'ya gittigimde orada tanismistim.

Liverpool'un radyo kanali Radio City ,Liverpool ve Everton'in her macini yayinlar... Eger maclar ayni saatte oynanirsa kardes radyo kanali ile paylasim yaparlar..
Liverpool'un maclarini Steve Hothersall anlatir ve John Aldridge yorumlar...Yayinin en guzel yanlarindan biriside mac sonu taraftar telefonlarinin kabul edilmesi,dusuncelerinin alinmasi,onlarla yorumlarda bulunulmasidir.

Bu dusunceyi bizim Adana'nin yerel kanalinda o zamanlar maclarimizi anlatan Oguzhan'a iletmistim..Kocum demistim ,mac sonlari neden taraftarlar ile telefon baglantisi yapip onlarin goruslerini almiyorsun,onlarla neden dertlesmiyorsun diye sormustum..

Yaptik Sefik baba yaptik demis ve hikayesini anlatmisti :-)

Taraftarlardan ilk kez telefon baglantisi yapmaya karar verdigimizde,Demirspor Adana'da maglup olmustu..Orta yasli bir amca telefon acti..Futbolculara ,teknik ekibe verdi veristirdi en sonundada "30 senelik Demirsporluyum,bu takim amatore de dusse ,kapansa da birakanin,baska takim tutanin kendi payina anasini avradini ..... diye saydirmisti demisti.
Bu tecrubeden sonra bu dusunceden vazgecmisler.

Bende canli yayinlarda yayini 10 saniye kadar gecikmeli aktarin,boylece kufur olursa studyoda siz duyarsiniz ve orasini yayinlamazsiniz demistim.Bunu yapacak teknik imkanimiz yok demisti.

bizdemessiyokmu dedi ki...

Öykü tadında... İnsanı içine çekiyor. Daha doğrusu okuyunca insanın spiker olası geliyor:):)