1 Aralık 2009 Salı

TÜM ZAMANLARIN EN İYİ SPOR SPİKERİ

Liste İngiltere'den. İlk sırada Formula 1 efsanesi Murray Walker var. 1948'de yayıncılığa başlayan Walker kariyerinin çoğunu BBC'de geçirdi. 1970'lerde Formula 1 yarışlarını anlatmaya başladı ve mesleği bıraktığı 2001 yılına kadar da devam etti. "İşte Williams'la Damon Hill geliyor. Bu araç kesinlikle eşsiz, tıpkı arkasından gelen araç gibi." en meşhur sözlerinden biridir. İkinci sırada futbol spikeri John Motson var. 1971'den bu yana anlatıcılık yapıyor. Bana göre bir futbol spikerinin görüp görebileceği en üst noktaya ulaşmıştır. 9 Avrupa Şampiyonası ve 9 Dünya Kupası'nda görev yapmış, 34 kez de FA Cup finali anlatmıştır. 1989'da Liverpool ile Nottingham Forest arasında oynanan maçta yaşanan ve tarihe Hillsborough faciası olarak geçen olayı canlı yayında anlatan kişidir aynı zamanda. Üçüncü sırada ise meşhur tenisçi John McEnroe var. Anlatımını hiç dinlemedim ama eğer oyunculuğu gibi çılgınsa dinleyenlere eminim keyifli anlar yaşatmıştır. Listede dikkatimi çeken bir başka isimse 19. sırada olan Geoffrey Boycott. Geçtiğimiz günlerde BBC'de kriket maçı anlatırken canlı yayında olmadığı bir sırada ettiği küfürler teknik nedenlerle dinleyicilere ulaşmış ve BBC özür dilemek zorunda kalmıştı. Ben de bir liste yapmayı düşünüyorum yakında. İlk sırada kim mi olur? Tabii ki Halit Kıvanç.

16 yorum:

kiprit dedi ki...

buradan doğan grubundaki bütün eskiden beridir olan spikerlere selamlar... :)

TA dedi ki...

ispanyol futbol spikeri müthiş.

İlker Yılmaz dedi ki...

Halit Kıvanç'ı ben dinlemedim. Belki de dinledim ama hatırlamıyorum. Halit Kıvanç'ın çizgisine en çok yaklaşan İlker Yasin oldu belki de. Dikkat ederseniz futbol lügatımıza bir çok kelime sokmuştur. Milli takımımızın yükselişini çoğu kez onun dilinden dinledik. ''Şapka çıkaracaksınız şapka'' gibi gol sevinçlerini onunla yaşadık. Ama son yıllardaki çizgisi malum.

Benim dinlediğim en iyi spiker şüphesiz ki Okay Karacan. Okay Karacan formulayı bıraktığından beri inanın hiç formula 1 izleyesim gelmiyor. İngiltere ligi de Murat Kosova'dan dinlenir. Bir de Ercan Taner var ki çok kötü bir maçı heyecanlıymış gibi anlatmasını en iyi o beceriyor. Eurosport'tan Dağhan Irak da beğendiğim spikerlerden biri. Post ile alakasız gelişti yorum ama kusura bakmayın :)

vts dedi ki...

Ben de lig tv spikerlerini sıralayayım;

1)Melih Şendil: Ercan Taner gittikten sonra 1 numaraya yükseldi kanalda. Bariz olarak mevcut spikerlerin en iyisi. Buna rağmen büyük maçların havasını yeterince yansıtamadığı, ya da vasat maçları daha da izlenilmez kıldığı bir gerçek. Oyun bilgisi ise zayıf. Örnek olarak sezon başında (..en az x dakika eklenmiştir) hadisesi hakkında geyik yapmıştı, bunun yeni bir kural olduğunu öğrenince özür diledi gerçi...
2)Mustafa İyi - Ertunç Öner: Her ikisi de daha çok Spormax'te fırsat buluyor. Yanlarında İbrahim Altınsay da olunca anlatımları keyif veriyor. İlla birini öne çıkarmak gerekirse, E.Öner maçın havasını daha iyi yansıtıyor.
3)Melih Gümüşbıçak: Ercan Taner'in gidişiyle değer kazanan bir başka isim. O anlatırken hep birşeyler eksik gibi. Bir şekilde kotarıyor yaptığı işi.

4)Onur Şahin: Ayrı bir paragrafta değinmek istediğim, insanı maçtan soğutan bir spiker. ''Top taca çıktı.Beşiktaşlılar kullanacak.'' ya da ''Trabzonsporlular şimdi korneri kullanacak.'' gibi her aksiyonu çoğul olarak aktarma takıntısı var. Heyecanı yansıtma sıfır, ama maç kötü gidiyorsa bayma derecesi 10/10.

Lig Tv'de dinlemekten sakındığım Öztürk Pekin vardı bir de. Olaylı TS-Sivas maçı durakladığı esnada ''Futbolseverler vıdı vıdı istiyor, Futbolsevmezler bilmem ne yapıyor.'' gibisinden laflar etmişti dakikalarca. Futbolsevmez nedir yahu?

Her ne kadar Lig Tv'de yer almasalar da SonAndaGökhanTelkenar'ı ve tabii müdürünü bir başka konuda değerlendirmek ümidiyle.

gokmenoz dedi ki...

İlker Yasin'in olmadığı bir listeye dönüp bakmam bir daha.

"Şimdi onlar düşünsün!"

aşkın dedi ki...

Bizde Ercan Taner'in o çatlak ve sinir bozucu sesi güzel bulunduktan sonra diyecek söz yok.
Ertem Şener Allah vergisi sesi Evra'nın kardeşleri için tüketsin..

untildie dedi ki...

en iyi spiker tüccar gibi düşünendir. elindeki malı allayıp pullayıp satmasını bilendir.
iş reytingi yüksek maçlarda sesini yükselterek maç anlatmakta değil, vasatı aşamayan maçları daha güzel, heyacanlı nasıl anlatırım demekle olur.


bu yüzden bizim bu diyarlarda spikerler önce yaptığı işten memnun olmalılar...

steven_stiffler dedi ki...

Fifa oyunlarının spikeri kimdi ?

Musti dedi ki...

bence futbolda halit kıvanç, basketbolda murat murathanoğlu ve atletizmde rahmetli kenan onuk bu dalda başı çeker türkiyede.

sivyus dedi ki...

benim için en önemli isim Levent Özçelik'tir, onun her anlattığı maçı dinlemek isterim, Yalçın Çetin de önemli bir isim , bunun yanında Okay Karacan ve tabi ki Ümit Aktan

Frentzen dedi ki...

Son yıllarda sesinden çok şey kaybetse de Ercan Taner bir numaradır beim için... Taç deyişi bile olay. Okay Karacan, Güntekin Onay, Murat Kosova, Ersin Düzen beğendiğim diğer spikerler. Murat Kosova biraz fazla yorum yapıyor yalnız. " .... bu arada kafa ve gol.." Olmuyor böyle :) Okay Karacan hem f1de hem futbolda çok iyi. Trt'de Yalçın Çetin favori spikerim. Milli maçlardaki en iyi spiker diyebilirim. Ve tabii ki Ali Okancı :) :) Kanal 24'te maç yayınlamıyor artık :( Ertem Şener şov yapıyor. Abartmadan yapsa çok iyi bir spiker. Ve Halit Kıvanç. Saygılar...

ugur dedi ki...

NTV'nin bütün spikerliğini beğenirim. Çok kaliteli isimler var.Ama özellikle Emre Gönlüşen'i çok beğeniyorum. Zaten gittikçe daha çok ön plana çıkıyor. Lig TV'nin spikerlerini de kötü bulmuyorum. Jon Champion da ünlü bir spiker. Listede olucak kadar iyi değil mi?

jwhat dedi ki...

genelde futboldan ornek verilmis ama listede diger spor dallari da var. turkiye icin boyle bir liste yapilacaksa ve basketbol da isin icinde olacaksa tabi ki Murat Murathanoglu 'yetmiyor yetmiyor yetmiyor....'

Kemal Mardin dedi ki...

Yükselen değer Caner Eler...

Unknown dedi ki...

Fifa oyunundaki spiker 2 numaradaki John Motson bide yanında Andy Gray diye biriyle anlatıyordu maçı ama o listede görünmüyor demekki iyi spiker diilmis zaten sanırım ilerleyen fifa serilerinde Andy Gray gitti John Motson tek basına anlattı biraz gereksiz bilgi oldu ama ögrenmek isteyen olabilir:D

tofi dedi ki...

john motson, beni fifa98 günlerime götürdü, az sabahlamazdık, komik olan degajdan topu kapabilmekti:)