14 Temmuz 2010 Çarşamba

ÇİZGİLİ PİJAMALI ÇOCUK

Oldum olası 2.Dünya Savaşı ile ilgili olup farklı hikayeler anlatan filmlere bayılmışımdır. Bu savaştır ki, Hollywood'a ve birçok ülke sinemasına malzeme vermiş, video oyun sektörünü de zaman zaman ayakta tutmayı başarmıştır. Hollywood'un 60 ve 70'lerde çektiği savaş filmlerinin tadı ayrıdır, 90'lar ve 2000'lerde çektiklerinin de öyle. Avrupa sinemasının tatları ise bambaşkadır. Özellikle Der Untergang ve Das Boot'u her zaman apayrı bir yere koyarım. Almanya ya da Almanlarla ilgili olanları daha çok seviyorum galiba.

Çizgili Pijamalı Çocuk ise, dvd'sini alıp bir türlü izleme fırsatı bulamadığım ama dün gece 23:00 sularında Moviemax Premiere'de rastlayıp kendimi kaptırdığım bir film. -Spoiler içerir- Bir Nazi komutanının oğlu olan 8 yaşındaki Bruno'nun yeni evlerine taşınmalarının ardından kendisinin çiftlik zannettiği Yahudi kampında tel örgülerin arkasındaki yaşıtı Shmuel ile yaşadığı arkadaşlığı anlatıyor. Shmuel'in üzerindeki esir kıyafetini çizgili pijama sanan Bruno'nun olan biteni algılama çabası sizin o dönemde yaşananların ne kadar mantık dışı olduğunu bir kez daha düşünmenizi sağlıyor. Bruno'nun gözlerinin muhteşem rengi ile Shmuel'in dökülen ve yeni yeni çıkmaya başlayan dişleri film boyunca yüzünüzde tebessüm yaratıyor. İki arkadaşın filmin sonunda yaşadıklarıysa İrlandalı yazar John Boyne'nun Nazi komutanı babaya verdiği çok acı bir ders niteliğinde. Yürek burkan, hayır hayır ne olur böyle bitmesin diye içinizden belki de yalvardığınız ve en nihayetinde gözünüzden birkaç damla yaşın akmasına engel olamadığınız bir hazin son. Tavsiye ederim...

8 yorum:

kafcamus dedi ki...

evet, pek güzel bir film bu.

holocaust üzerine çok enteresan bir film daha söyleyeyim: god on trial (http://www.imdb.com/title/tt1173494) işin içinde naziler falan yok, bir toplama kampının bir barınağındaki bir grup Yahudi, Tanrı'yı yargılıyor. tek mekanda geçen, diyalog üzerine kurulu ama göz kırpadan seyredilen bir film. aklında olsun, derim.

PENNEARABIATA dedi ki...

@kafcamus

teşekkür ederim kesin izleyeceğim.

MaX CadY dedi ki...

Bu film mutlaka izlenmeli.

Galatatasaray dedi ki...

Filmi duymamıştım galiba kaçırdım. sonu kötüydü ama filmi akıllarda bırakacak bir dokunuştu.güzel film izlemenizi öneririm

Yağız Gönüler dedi ki...

çok merak ediyordum bu filmi. bu yorumdan sonra da okumak şart oldu.

steven_stiffler dedi ki...

Çocukların oyunculukları da muhteşemdi.

Neo Wan dedi ki...

moviemexte 1 yıldır dönüyor ilk izlediğimde filmin son bir kaç dakikasını içim acır vaziyette kapattım yaşadığım şoktan izleyemedim.

Unknown dedi ki...

hep aynı senaryo