16 Şubat 2009 Pazartesi

ASSYRISKA FORENINGEN


Birçok İsveç 2. lig takımının 82 ülkede 4 milyondan fazla taraftarı yoktur ama Assyriska Foreningen buna sahip bir kulüp. 1974'te İsveç'te Süryani göçmenler tarafından Stockholm yakınlarındaki Sodertalje'de kuruldu. Başlangıçta Scania kamyon fabrikasında çalışanlar arasında yapılan maçlarla başlayan yolculuk 2003'te İsveç Kupası'nda final oynayan profesyonel bir kulübe dönüştü. Kanada ve Avustralya'dan birçok insan onların maçlarını bir şekilde takip etmeye çalışıyor. Toronto'da yaşayan Nick Dinkha maçları İsveç internet radyosundan dinlediğini söylüyor. "Hiçbir şey anlayamıyorsunuz ama oyuncuların isimlerini duyabiliyosunuz. Şu an bununla idare etmek zorundayız."

1990 yılında büyük tartışmaların ardından Süryani olmayan futbolcuların da takımda oynamasına izin çıktı. Kulüp sözcüsü Fehmi Taşçı "Zor bir karardı ama doğru olan buydu. Şimdi bu bölgede en büyük futbol kulübüyüz. 3'ü bayan takımı olmak üzere 30 genç takımımız ve 500'den fazla oyuncumuz var. Savunmada Sert birkaç İsveçli'nin olması bizim için iyi. Mesela yıllardır hiç Süryani bir kalecimiz olmadı" diyor.

Geçen sezonu liglerinde 4. sırada bitirmişler. Kadrolarında Brezilyalı, Gambialı futbolcular da var. Taraftar gruplarının adı ise Zelge fans. Süryanice güneş ışınları anlamına geliyor. Dünya'nın çeşitli yerlerinde yaşayan Süryanilerin en büyük amaçlarından birinin son yıllarda İsveç'e giderek Assyriska'nın bir maçını izleyebilmek olduğu söyleniyor.


Yönetmenliğini Süryani Nuri Kino ile İsveç'li Erik Sandberg'in yaptığı "Ulusu Olmayan Ulusal Bir Futbol Takımı: ASSYRİSKA -A National Team Without A Nation " isimli belgesel film de 2006 yılında Beverly Hills Film festivalinde Altın Palmiye ödülü almış.

4 yorum:

arnawut dedi ki...

hiç haberim yoktu mükemmel bir araştırma olmuş..

Temur dedi ki...

kennedy bakırcıoğlu en büyük yıldızlarından biriydi. Mardinli'dir aslen. Şu an Ajax'ta oynuyor.

Sinan Kolat dedi ki...

bir arkadasim futbolla alakasiz blogun yazmisti bu takimi, bir yazisinin kosesinde

yazi da budur:
http://ayvarendesi.blogspot.com/2008/11/bu-bilindik-bir-hikaye.html

Unknown dedi ki...

isveç allsvenskan harici altliglerde,kuzey bölümlerinde adı assyriska olan onlarca takım vardır,bu da biline.

ama biz yine malmo anadoluyu destekliyoruz,isvecte 3.lig seviyesinde,division 1 södrada oynyorlar.