15 Nisan 2009 Çarşamba

1973 KUPA GALİPLERİ KUPASI FİNALİ

Tarih 16 Mayıs 1973. Yer Yunanistan, Selanik. Kupa Galipleri Kupası finalinde Milan, Leeds United'ı Luciano Chiarugi'nin serbest vuruştan attığı golle 1-0 mağlup eder ve kupayı müzesine götürür. Ancak İngilizler hakeme itiraz eder. Sebep, serbest vuruşun endirekt kullanılması gerektiğidir. Ancak Chiarugi vuruşunu direkt yapmıştır ve ağlara gitmiştir. Videosu burada. O zamanki kurallar nasıl bilmiyorum ama Chiarugi vuruşunu yaptıktan sonra kalecinin topa teması sözkonusu. Bugün de olsa gol geçerli olurdu. Sezonun ilk yarısındaki Fenerbahçe-Galatasaray maçında Lincoln'ün sayılmayan golünü hatırlayın. Endirekt vuruşta topu doğrudan kaleye göndermiş ve kimseyle temas etmeden ağlara gitmişti. Maçın ardından Yunan hakem Christos Michas, Milan lehine şike yaptığı şüphesiyle kendi federasyonu tarafından sorgulanır. UEFA da bir daha uluslararası maçlarda görev vermeyerek Yunan hakemi cezalandırır. Leeds United kulübünün UEFA'ya yaptığı maçın tekrar oynanması talebi ise reddedilir.

Bugünlerde UEFA'nın 16 Mayıs'ta yapacağı toplantıda konunun ele alınması için 15.000 imza toplandı. Şike yapıldığına dair deliller olduğu ve UEFA'nın kupayı (ya da bu onuru) Milan'dan alıp Leeds United'a vermesi gerektiğini savunuyorlar. UEFA yönetimi ise maçın sonucunu değiştirmelerinin kurallar gereği sözkonusu olmadığını söylüyor çünkü bu tip durumlar için 10 yıllık bir limit varmış.

İngilizler soruyor şimdi; UEFA zamanında hakemi bu kadar ciddi bir şekilde cezalandırırken, maçın neden tekrar oynatılmasını kabul etmedi? Sonuçta dediğim gibi o günlerde kural eğer, "endirekt vuruşta kaleye direkt şut atılamaz, top birine değip ağlara gitse bile geçerli sayılmaz" şeklindeyse hakem burada gerçekten şüpheli. Bu durumda şikeyi bir kenara bırakın en nihayetinde ortada bir kural hatası var demektir. Ama eğer kural bugünkü gibiyse gol bal gibi gol, İngilizlerin buna itiraz etmemeleri gerekir. Ancak hakemin genel yönetimi üzerine şüpheler varsa ki böyle olduğu kabul edildiği için hakem cezalandırılmış, üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen UEFA'nın Michel Platini başkanlığında özellikle şike konuları üzerinde çok hassas olduğu bu günlerde olayın üzerine eğilip sağlıklı bir karar vermesi gerekiyor. Belliki o dönemki Uefa yönetimi verdiği kararda İtalyan lobisine yenik düşerek olayla ilgili kuşkuları daha da arttırmış.

2 yorum:

footballmaster dedi ki...

leeds united kacinci ligde simdi ki?Boyle islerle ugrastiklarina gore daha bi 5-10 sene premier lige donemezler=)
Tabii bir de anliyoruz ki ingiliz lobisi eski italyan lobisinin yerini aldi

kutay dedi ki...

görüntü yanıltıyor olabilir ama ben şöyle gördüm...
hakemin eli endirek serbest vuruşta göstermesi gerelktiği gibi havada değil. belki o zaman oyle bır hareket de yoktu bılmıyorum ama o nedenle hakem ceza almış olabilir.
yanı eğrisi dogrrusuna denk gelmiş, maç tekrarına gerek duyulmamış olabilir...