2 Nisan 2009 Perşembe

TÜRKİYE - İSPANYA MAÇININ TV YAYINI

Türkiye Dünya'nın 1 numarası İspanya ile son derece önemli bir maç oynadı. 2010 Dünya Kupası'na katılma anlamında bu karşılaşma büyük önem arzediyordu. Ancak televizyon yayıncılığı bakımından acaba bu maça gereken önem verilmiş miydi? Ben Türk televizyonlarının yıllardır Avrupa ülkelerinin yayıncılık seviyesine ulaşamadığını düşünüyorum. Çabalayanlar var, en gelişmiş tekniğe sahip olabilecek para da var, belki bu teknik de var ama ne yazıkki olmuyor! Sizin görüşlerinizi merak ediyorum; dün akşam ATV'nin maç öncesi, maç ve sonrası yayını ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

26 yorum:

memduh95 dedi ki...

öncesi ve sonrasını izlemedim ama maçtan bahsedeyim kısaca.

alttan fırlayan, pozisyonu görmemizi engelleyen reklamlar. bazı pozisyonları kaçıran kamera. daha önce de dediğim gibi çok çok kötü spiker.

- emre sarı kart gördü dedi, sonra hatasını doğru düzgün kabulleneceğine diğer emre aslında diye komik bi şekilde toparlamaya çalıştı.
- bildiği iki üç şeyi maç boyu tekrarladı. ertem şener'den daha kötü de olunabildiğini ispatladı.
- adanalı xavi, madridli ramos diye gereksiz bi anlatıma kaçtı. kimlerle oynuyoruz, kimleri yeniyoruz kompleksi olarak algıladım. inanılmaz irite ediciydi. bu tip bir iki şeyi vardı daha, not almayınca unuttum.
- buz gibi penaltıya zaten bu adam çok kolay penaltı çalıyor diye yarım saat ağladı. hakemin sözümona kirli seceresini dökmeye çalışıp kendini ve bizleri tatmin etmeye çalıştı. çok komikti yine.

unuttuğum şeyler var, aklıma gelirse eklerim.

horozmania dedi ki...

ntvden sonra hiç çekilmedi. Penaltı vuruşunu bile doğru düzgün yakalayamadı. Maç öncesinde ise televizyon izleyicini maçın havasına sokamadığını düşünüyorum. Spikere hiç değinmek istemiyorum. İlk maçtaki korna seslerini duymak daha iyiydi.

mondo trasho dedi ki...

deplasmandaki maçta ntv muazzam bir yayıncılık dersi verdi. maç haftası bizi müthiş havaya soktu. röportajlar, yorumlar, oradaki havanın yansıtılışı... inanılmazdı. keşke her milli maçı ntv yayınlasa. atv hakkında bişi demiyorum, çünkü küfür edesim yok bugün. onun yerine ntv'yi övmeyi yeğlerim.

Zafer dedi ki...

maç öncesi ve sonrası yapılan yorumlardan gına geldiği için izlemedim ancak maç sırasında standardın üzerine çıkamayan bir yayındı bence.
bazı kartların kimlere gösterildiğini anlayamadık. ekrana da yansıtmadılar.
ispanyanın kullandığı penaltı sırasında önce volkanın yüzünü izledik, sonra da kalede topu gördük. alonsonun topa gelişini tekrarda görebildik.

sekerse tehlike dedi ki...

http://njoysoccer.blogspot.com/2009/04/bu-spikerlerle-nereye-kadar.html

Unknown dedi ki...

Bir dernek kurup, tüm ulusal maçların hatta lig maçlarıda olabilir. Ntv'de yayınlanması için para toplayacağım.

Seyirciye saygısı olmayan bir maç yayını izledik. Grafik arayüzleri bile topu seyirciden sakladı. Gerçi Malta-Türkiye maçını hatırlıyorum. Kronometre ile skoru aynı anda yayına verememişlerdi o yüzden gelişme var sevindirici.

UzunPaslar dedi ki...

yayın sahiden çok kötüydü. ofsayt pozisyonlarını yakalayabilmek için ayrıca 3d gözlükler takmamız gerekliydi çünkü ofsayt kamerası mantığı dün akşam kesinlikle yoktu. penaltının yakalanamaması ise gecenin en acı anıydı.

biz yine de yatıp kalkıp lig tv'ye şükredelim!

Genç Arsenal dedi ki...

tam anlamıyla rezalet. maç öncesinde stüdyodaki spiker konuşması esnasında sürekli zıplayıp durdu. yorumculara bakın hizaya gelin diye bir laf varsa bu maç içindir. Yılmaz Vural ve Ziya Doğan. hayatlarında ikisi toplam 20ye yakın takım çalıştırmış ve hiçbirinde de kalıcı olamamış adamların sözüne nasıl inanırsın. "türkiyedeki maç yayınıysa avrupadaki ne" diyorum.

OKOROKWO dedi ki...

www.footballpartay.blogspot.com çok kalıtesız bır yayın oldu macı anlatan arkadasa dıcek laf bulamıyorum bıraz lıg tv ve ntv den yayın dersı alması lazım macı yayınlayan kanalın

Yasemin Yıldırım dedi ki...

tek kelimeyle rezaletti. Yakın plan diye bir şey zaten yoktu. İlk yarıyı statta izledim. Net göremediğim pozisonları tv'den tekrarını izleyeyim dedim ama ne gezer. Gözümle gördüğümden daha uzaktı.

ERKUT dedi ki...

Öncesi ve sonrasını NTV'den takip ettiğim için sadece maçın oynanadığı bölüm adına görüüş bildirebilirim.Fikret Engin oyuncu ve pozisyon oluşumlarındaki ses vurgusu ile kulak tırmalrken , maç içinde bilgi verme çabalarında ise tamamen duvara tosladı.Maç her nekadar milli ibaresi taşıdığı için maçı nakletmekle görevli kişi taraf olduğu kısım ile ilgili çoşku yaşayabilir fakat rakip ile ilgili tehlikeli gelişmelerdede durumu anlaşılır bir tonda yansıtması gerkir.İspanya'nın penaltısını mutfakta olduğum sıradaki tv ile aram taklaşık 4.5 metre olmasına karşın kaçırdım.Maç içinde milli takımın devamlı suretle hakkının yendiği ,kısmetsiz olduğu ,hakemin tutumu , hakemin EPL'de yaptığı hatalar gibi gereksiz ajitasyonlar ise bezdirdi.Bizim yediğimiz goller talihsizlik ise İspanya'nın yediği golde talihsizlikle açıklanmalı.Dün geceden yaın ile ilgili gerçekten doluym ve kısaca özetlemek gerekirse ajitasyondan uzak ,taraf olsa dahi yayıncılık ilkelerine saygılı bir biçimde sahada yaşananları aktarabilecek bir anlatım ekibiolmak zorunda. Maçın önüne geçen reklam ise spikerden sonraki diğer fiyasko.

keymark9 dedi ki...

4 gün arayla iki yayın izledik. aradaki fark amerika ile sudan kadar netti başka söze gerek var mı?

Cem Kalay dedi ki...

Bazı ofsayt pozisyonları, fauller hemen yayınlanmadığı için gereksiz yere sövebiliyoruz.Sonrada yanlış yere sövmüşüm diye bir daha pozisyon hakkında yorum yapamıyorum..

Spiker felaketti, gol olduğunu anda anlamadı.Penaltıda saçmaladı yok kolay penaltı veriyo diye..

Maç öncesi Ntv'nin yayınları daha iyiydi.. Maç sonrasını sinirli olduğum için takip etmedim..Milli maçları ntv'nin almasından yanayım.

Pasetto dedi ki...

Başaramıyoruz biz bu işi.Biz İsviçre maçındaki gibi kamerayı değişik yerlerde görmeyi severiz.Dün geceden aklımda ne mi kaldı?Arda...İspanyada bir şehirde yaşayan bir İspanyol gencide olsaydım Arda beni yine heyecanlandırırdı.Ama biz ne yaptık.Arda'nın kaç hareketinin tekrarını izleyebildik.Bunu bizim dünyaya gösterip pazarlamamız gerekirken Capdevilla'nın enstantaneleriyle süslüyoruz ekranlarımızı.Bravo gerçekten.Bravo ARDA...

qb dedi ki...

Ben dün maçtaydım o yüzden yayının kalitesiyle ilgili bişeyler söyleyemeyeceğim ama maçı ispanyaya yayınlayan tve'nin nasıl bir ortamda yayın yaptığını görünce utandım. Kapalı tribünün tepesinde gecekondu kıvamında yapılmış bir platformda kameralar,maçı anlatan spiker, maçı yorumlayan Tayfun Korkut,Emilio Butragenio ayakta bile zor duruyorlardı; maçın başlamasına kısa bir süre kala adamların elektrikleri kesildi, monitörler gitti, mikrofonlar kesildi tam anlamıyla rezaletti anlayacağınız. Barnebauda ntvye sağlanan olanakları düşününce adamlara acıdım resmen.Bu kadar aksiliğe rağmen Butragenio fotograf çekitirme isteğimizi geri çevirmedi ve yanımıza gelip bizle sohbet etti buda gecenin güzel yanıydı

Mr.Eko dedi ki...

Pozisyon öncesi ile ilgili şunu söyleyebilirim : TFF Başkanı ile ropörtaj yapan kişi kimdir? Kimin nesidir? Ya da şöyle sorayım kimin torpilisidir?

Loran Vayloyan, Ali Okancı gibi isimleri bliyoruz aslan gibi ropörtaj yapan ve konuşmasını bilen. Konuşmasına hakim, soru gibi soru soran.

O arkadaş neciydi öyle Allah aşkına?Telaffuz desen sıfır, zaten ağzında da bir bozukluk vardı. Ses kedi gibi bu ne ya şaka mı bu?

Maç esnasına geçelim. Maçtan aklımda kalanlar İspanyol oyuncuların İsim ve Soyisimlerini çok iyi ezberlediğim. Maçı yöneten hakemin sabıkalı olduğunu öğrendim....eee o kadar..

Emre Hesapdar dedi ki...

Maçın anlatımından bahsetmek Ercan Taner'e hareket olur o yüzden beni en çok şaşırtan maç sonrasını paylaşmak istiyorum.

Selçuk Manav o akıcı(!) ve mükemmel(!) ispanyolcasıyla Guiza'yla röportaj yaptı. Sorulara gelen cevapları çevirmeden hemen karşı sorular sordu ve bizlerde sanki torbadan tavşan çıkacak gibi izledik. Ardından ortaya karışık bir özet sunduğunu sandı.

Bugün ATV adam gibi spiker transfer etsede etmese de tüm halk oradan izleyecek ve reklamları kapacak. İzleyici aptal yerine konulmamalı; Avrupa Şampiyonasındaki gibi aynı anda PayTV haklarıda satılmalıki rekabet oluşsun. Görelim o zaman insanlar nasıl açık kanalı izlemeyip çok iyi olmamasına rağmen şifreli yayını izlemek isteyecekler. ( bkz. EURO2008)

varol döken dedi ki...

atv de maç izlemenin ne demek olduğunu tahmin etsem bile dün statta durup o ölüm sessizliğini dinlemek yerine, evimde kendimi votkaya vurmayı tercih ederdim!

Sinan Kolat dedi ki...

gercekten super kalitesiz bir yayin olarak tarihe gecti.
Sunu soyleyeyim, bir macin yayin kalitesini bence o macta kullanilan grafikler cok guzel ozetliyor. Hala yillar oncesinden kalmis, hareketsiz, sikici grafiklerle nereye kadar?
Peki penaltiyi yakalayamamak nasil bir olaydir? Yani penalti aniden olan birsey degil, penalti caliniyo, herkes hazirlaniyor, oyuncu geriliyor kosuyor vs. Bunu yakalayamamak nedir ki? Gercekten ugrasmak gerekir.
Gercekten bence de NTV veya NTVSpor hem ligin hem de milli maclarin yayin haklarini alsin, hakkaten ligtvden fazla para verir alirim.

Tartavuz dedi ki...

NTV! ayrıldınız oradan, hasret kaldık güzel bir maç izlemeye :) Diğer TV leri çok önce bıraktım ben dinlemeyi (Öz. Doğan grubunu)

kebabman dedi ki...

Mac oncesi ve sonrasi roportajlarini izlemedim.
Mac spikeri konusunda ERKUT isimle arkadasin yazdiklariyla ayni fikirdeyim.Birakalim milli maclari kendi ligimizde bile maci anlatan arkadaslar genelde GS,BJK,FB taraftari olduklari icin anlattiklari macta kendi takimi gol atinca GOOOOOLLLLLLLLLLL oluyor,harikaaaaa gooooolllllllll oluyor,rakip takim atinca sadece gol oluyor.
Mac esnasinda sunulan sanal reklamlar bikkinlik veriyor.
FUTBOLA SAYGI YOK.
Ne zamanki futbolumuzu yoneten ve yonlendirenler oncelikli olarak FUTBOLA SAYGI'yi bireysel ve grupsal cikarlardan oncelikli hale getirirlerse o zaman televizyonda mac yayinlarininda iyi bir duzeye gelecegini dusunuyorum.

Bu sezon ilk kez fortis kupasi Ankaraspor-Besiktas macinin bazi bolumlerini canli seyrettim.Mac yorumunu yapan agabey her kim ise Besiktasli oldugunu cok belli ediyordu ve neredeyse Ankaraspor'a ve hocasina hakaret denilecek sozler soyluyordu.

Bu sezon Yeni Asir Tv Bucaspor maclarini canli yayinliyor.Orada yorumculuk yapan agabeyi ulusal yayin yapan televizyonda yorumculuk yapanlar ornek olarak alabilirler.

Ulusal kanallardaki spor yorumcularimiz,spor program yapimcilarimiz avrupada maclar soyle oluyor,sahalar boyle oluyor,basin mensuplarina soyle kolaylik saglaniyor demesini biliyorlar ama avrupa daki spor programlari da bizimkilerden cok farkli deme cesaretini gostermiyorlar.

Ama bazi seyleri uygulamak kolay olmuyor.Mevcut yapisi ile mac yayinlari senelerdir ayni sekilde devam ediyor,maclar ayni sekilde anlatiliyor.Bir spiker arkadas rakip takimin attigi guzel bir golden sonra goooolll, harika golll diye bagirirsa sen ne bicim Turk'sun lan deyip bir ton sikayetten sonra hem isinden olma ihtimali fazla,hemde bir daha is bulamama riski ile karsi karsiya kalir.

Taraftarlar olarakta FUTBOLA SAYGI'yi en oncelikli kural olarak kabul etmemiz gerekiyor.

kebabman dedi ki...

Konu disina kaciyor ama soylemeden de gecmek istemiyorum...Milli marslarin isliklanmasini yakisiksiz ve gereksiz bir davranis olarak goruyorum.
Rakiplerimizin marslari isliklanmamalidir.Baskalari isliklasa bile onlar yapiyor diye bizde maymun gibi onlari taklit etmemeliyiz.Kendi dogrularimizi bulmali ve yapmaliyiz.

Temur dedi ki...

Spiker rezil,reji ondan beter. Penaltıyı bile gösteremedi ama bence en önemli hata kamera açıları ki bu olay sadece ATV'ye has bir problem de değil. Yahu öyle bir ofsayt kamerası var ki bilgilendireceğine manipüle ediyor izleyeni. Ligtv'nin ki daha beter. Ofsayt kamerası'nda çoğu zaman ofsayt olan adam kadrajın dışında kalıyor. Cep telefonuyla çekiyor abim sanki.

erssre dedi ki...

skandal.. ntvspordaki yayın ile 4 gün arayla izledik, karşılaştırınca 2 farklı kutup işte.. parasını çıkarmak için de reklama boğmuşlar, kısaca yayın iğrençti...

Fabio Luciano dedi ki...

o değilde benim bildiğim gutierrez arjantin'li değil mi? hem ispanya 3oyuncuyu değiştirmiş cazorla-busquest-guiza girmiş uzatmalar dahil son 10 dakika sahada bi gutierrez dolaştı ama anlamadım

ultraslan dedi ki...

ben macın genelinden memnun degildim ama sadece o penaltı vurusunu nasıl gösterdiler hala anlamıs değilim volkanın yüzünü gördük sonra baktık top kalede bi penaltı yı bile düzgün çekemiyorlar diyecek lafım yok