13 Mayıs 2009 Çarşamba

İSPANYA KRAL KUPASI

Copa Del Rey yani Kral Kupası... Bir başka deyişle İspanya'nın 2 numaralı kupası...

Bu kupayı tarihi boyunca en fazla kazanan iki takım Barcelona ile Athletic Bilbao bu sezonun ilk kupasını kaldırmak için bu gece Valencia'nın Mestella Stadı'nda karşı karşıya gelecek. Maç 23:00'den itibaren TRT'de.

Barcelona 24 kezle kupayı müzesine en fazla götüren takım, Athletic Bilbao'nun kaptanları ise bu prestijli kupayı 23 kez havaya kaldırdı, ancak kimi kaynaklar Bilbao'nun da 24 kez kazandığını söylüyor.

Barcelona geçtiğimiz hafta Chelsea'yi duraklama anlarında Iniesta'nın attığı golle eleyerek şampiyonlar ligi finaline yükselirken, haftasonunda ise Villarreal'den yediği duraklama dakikası golüyle de La Liga şampiyonluğunu ilan etme fırsatını kaçırdı. Bitime 3 hafta kala kendilerine 1 puan yetecek olan Guardiola'nın öğrencileri gözlerini şimdi Kral Kupası'na çevirdi. Önümüzdeki 2 hafta içinde 3 önemli kupayı kazanması ihtimal dahilinde olan Katalanlar'da üstüste gelen sakatlık haberleri de canları sıkıyor. Chelsea ile oynanan yarı final ilk maçında sakatlanan Marquez'in sezonu kapatmasının, rövanş maçında ise Thierry Henry'nin ardından lig maçında da Iniesta'nın sakatlanması moralleri bozdu. Bu isimler de bir de 5 gün içinde gördüğü ikinci kırmızı kartla kupa finalinde cezalı duruma düşen Eic Abidal eklendi. Fransız böylece Barcelona'nın bu sezonki iki önemli finalinde oynayamayacak. Katalanlar Kral Kupası'nı son kez 1998 yılında bu akşamki finalin oynanacağı Mestella Stadı'nda Real Mallorca'yı yenerek kazanmıştı.

Finalin diğer ekibi Athletic Bilbao'da moraller yerinde. Haftasonunda Real Betis ile oynanan lig maçında kupa finali düşünülerek as futbolcularından yoksun çıktılar ve buna rağmen 1-0 kazandılar. Pazar günü takımın San Mames Stadı'nda yaptığı antrenmanı yaklaşık 20 bin taraftar izledi. Kadrosunda sadece Bask doğumlu futbolcu barındıran Bilbao'nun teknik direktörü Joaquin Caparros "Eğer şu anda dünyanın en iyi takımı olarak kabul edilen Barcelona'yı yenersek, Bilbao'nun eşsiz sistemi birkez daha tüm dünyanın dikkatini çekecek.Bunu bilmeleri de oyuncularıma ekstra motivasyon sağlıyor" diyerek ne kadar iddialı olduklarını ortaya koydu. Bask ekibi son kupasını bu akşamki rakibi Barcelona'yı 1984 yılında 1-0 yenerek kazanmıştı. 1984 finali herşeyden önce o dönem Barcelona forması giyen Diego Armando Maradona'nın başını çektiği büyük kavgayla hatırlanıyor. Maçın bitiş düdüğünün ardından Kral'ın önünde birbirine giren futbolcuların çıkardığı olaylar güvenlik güçleri tarafından zorlukla yatıştırılabilmişti.

Bir tarafta kendilerini Katalan halkının milli takımı olarak gören Barcelona, diğer tarafta ise Bask halkının en büyük temsilcisi Athletic Bilbao... Milli duyguların ön plana çıktığı bu iki kulüp takımının, bu iki kulüp takımından da ötesinin, mücadelesinden bakalım gülerek ayrılan taraf kim olacak?

4 yorum:

frodo555 dedi ki...

@pennearabiata:
Son cümlenin cevabı: Tabi ki kral Carlos olacak. Oturduğu yerden, bir grup katalan ve bir grup basq'lının ispanya kralından kupa almak için kapışmasını izleyecek gülerek.

cisco dedi ki...

carlos cok kral adam.

ozdemirmusta dedi ki...

bilbao attı, dk 25'te barcelona uyandı başladı oyununa. yaya çok güzel attı..
Elektrik hâla kesikse ve bu maçı da izleyemiyorsan şansına küs Ali Abi :)

PENNEARABIATA dedi ki...

@ itdurmaz

30. dakikada barcelona maçında da gitti eletrik, başlarım böyle deyip vurdum kafayı yattım, skoru daha yeni öğrendim, şansıma da küstüm...