10 Haziran 2009 Çarşamba

İTALYA LİGİ NEREYE GİDİYOR?

Maldini, Figo, Nedved bıraktı.
Del Piero bırakmaya yaklaşıyor.
Ancelotti ve Kaka gitti.
İbrahimoviç, Pato, Pirlo, Maicon, Lavezzi ve birkaç isim daha gidecek deniliyor.
Adriano Brezilya'ya kaçtı.
4 yıldır Inter şampiyon oluyor.
Juventus şike skandalıyla küme düşürüldükten sonra toparlamaya çalışıyor.
Avrupa'da son yıllarda sadece Milan'la kazanılan Şampiyonlar ligi şampiyonluğu var.
Totti iyice gölgede kaldı.
Mourinho ile Victoria Beckham İtalyan futbolundaki en popüler ögeler olarak kaldı gibi.
İtalya ligi kan kaybediyor. Birkaç isim dışında İtalyan futbolu genç yetenek yetiştiremiyor. Tribünler derbilerde bile zor doluyor. Stat içinde ve dışında ölümle sonuçlanan olaylar yaşanıyor. Peki Serie A nereye gidiyor? Yakında pennearabiata'da...

13 yorum:

sayerlack dedi ki...

İtalya ligine artık yıldız gelmiyor.Yıldızlar ya ispanya veya ingiltere diyor.Olay budur

ygtylmz dedi ki...

Bülent abinin dediğine göre NTV'de yayın haklarını almamış . Gerçekten hangi kanalda izleyeceğiz seneye ?

alengir dedi ki...

Pennearabiata sunar İtalya Ligi:Aşk,Gurur,İhtiras ev bilimum dalavere:))

erdersson dedi ki...

valla biraz cilalanmıyor birazda sertliğe prim tanınıyor.birazda hucum futbolu az yapılıyor.mesela manu nun barcadan bile daha çok heyecan vermesindeki neden bir anda 4-5 pasta hucuma çıkıp kale önünde pozisyon bulmaları.barca hele 1-0 öne geçince o dikine pasları daha çok azaltıp daha yana doğru paslar yapmaya başlıyor.dediğim gibi hızlı isabetli paslarla hucum yapmak futbol seyirci keyfi açısından zirvedir.italyada bunu yapan takımlar çok az.bu hazırlık pasları eğer çoksa orada fazla seyir keyfi ve heyecan yoktur.sağa ve sola ver orta sahada geçiyor oyun 60 dakika.italyanların bu işten bu zirve işinden çekilmeleri araştırma konusu olabilir.acaba biraz daha fazla para kazanmak istemelerimidir.meydanı ispanya ve ingiltereye bırakıyorlar.yada ekonomik kriz gelirlere darbe vurmuşta olabilir.ispanya ve ingiltere kaliteyi popülariteyi artırarak uefadan yurt dışında tv yayınlarının satışından sponsorluktan kar etme amacındalar.kaka nın transferi bütün kulüpleri sevindirmiştir ispanyada.kalite artınca naklen yayın gelirleride artacaktır.bundan bütün ispanyol kulüpleride yararlanacaklardır.100 ülke bu ligleri yayınlıyorlar.bedava yayınlanmıyor tabii.bundan büyük karlar elde ediyorlar.kaliteyle orantılı tabiiki.3 pası yapamayan bir ligi kimse satamaz .birazda cilalanıyor kaka transferiyle.şimdi mesela türkiyeki yayıncı kuruluş italya ligine 1 milyon avro veriyor(misal)sa ispanya ligine 2 milyon avro veriyordur.ingiltereyede 3 milyon avro.yani bu transferlerin bir çıktısı olduğu gibi birde girdisi vardır.italya bence defans futboluna çok prim tanımıştır.bunda hakemlerin etkisi önceliklidir.ingilterede ve ispanyada alan daraltma vardır ama arkadan sert müdahaleler çok azdır.bundan dolayı italyada oyun çok durur.akıcılık kesilir.ingilterede kasti faul daha az olduğu için top bir o kalede bir bu kalede gidip gelir.buna bir örnekte türkiyeden.mesela galatasaray avrupada daha akıcı ve gözehoş gelen bir futbol oynamıştır.ama türkiyede oyun devamlı faullerle durduğu için bu akıcılık birçok maçta olmamıştır.mesela ankara deplasmanlarındaki akıcı paslaşmlar kasti fauller olsaydı olmayacaktı.tabiiki kalitenin olması için daha az faul olması yeterli değil.o hızlı hucumu yapabilen oyuncularda olması lazım.
italyadaki sıcaklık trübünlerin ateşi pozitif birşeydir.ingilterede bu yoktur .ama italyada mücadele etmek cedelleşmek daha ön plana çıktığı için seyir zevki azalıyor.yıldızlar da seyir zevki için varlar.bu cedelleşmeden kaka bile nasibini almıştır.ispanyada daha çok şeyler yapabilir.belki bilinmez stretijik bir geri çekilmedir.yeniden toparlanmak için bir atılım yapmak için italya kendini durdurmuştur.ispanya ve ingiltere karşısında.en önemli neden futbolun görsel bir oyun olduğunu stadlarıyla oyun tempolarıyla ingiltere ve ispanya ortaya koymuştur.italyada kazanmak hala ön planda olduğu için ortada yavan bir futbol çıkmıştır.

darkhorse dedi ki...

italyada yıldız sayısının azaldığı gözle görülür bir gerçek bence bu durumun oluşmasında ırkçı tezahüratların (etoo'nun aklı başındaysa hayatta gelmez intere),italyan futbol medyasının oyunculara karşı yapılan çok sert eleştrilerinin ve italyan takımlarının ingiliz ve ispanyol takımları kadar genç oyuncuları kadrolarına katmak için çaba göstermemelerinden kaynaklanıyor.Yakında italyada da devşirme italyanların sayısında bir artış görebiliriz.

ACY dedi ki...

kötüye yönelen her ilerleyiş için geriye giden terimini kullanan biz sanırım italya için bu terimi kullanamayız. italyanların geriye, yani o şaşalı günlerine, gitmedikleri kesin.ilerisi ise pek de parlak değil onlar için...

papaz dedi ki...

TSL'yi Serie A'ya tercih ederim.

bahtiyar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
aşkın dedi ki...

Şimdi herşey tamam da arkadaşın biri habire İngiliz takımlarının Barcelona'dan daha dikine oynadığını söylüyor.
Biz bu arkadaşla aynı maçları mı izledik bilmiyorum, açsın Barcelona'nın La Liga maçlarını izlesin.
Barcelona İngilizlerle fazla dikine oynayamıyor bu doğrudur, cezasahasına utanmasa trübünden seyircileri dolduracak olan ve bu arkadaşın öve öve bitiremediği İngiliz takımlarına karşı bu pek mümkün değil.
Beri yandan bu dikine oynamayı çok bilen İngilizler neden son 2 yıldaki (2008'de M Utd 2009'da Chelsea eşleşmeleri ve M utd finali) 5 karşılaşmada Barcelona'ya sadece 2 (yazıyla iki) gol atabildiler ki o 2 gol de cezasahası dışından yaradana sığınıp gelişine vurulan voleler? Üstelik Barcelona savunmasıyla ünlenmemiş hatta 2009'da İngilizlerle oynadığı maçlarda önemli savunma oyuncularından mahrum kalmış bir takım?
Ha karşısında Boro, N.Castle, M.City gibi dandik defansı olan takımlarla dolu bir ligde o dikine oynamanın alasını Barcelona yapar, merak etmeyin.

dinipro dedi ki...

Aslında sebeplerine ufaktan değinmişsiniz zaten .

-İtalya 90'dan beri yenilenmeyen bakımsız stadlar

-Patlayan şike skandalları

-Ekonomik olarak İngiliz ve İspanyol kulüplerinin zenginliği . Dolayısıyla yıldız transferinde çoğunluk sağlamaları

-Alt yapılardan yeterince oyuncu pompalayamamaları

-Maçlarında çıkan taraftar olaylarının fazlalığı

- Ayrıca misal ,Premier ligde hemen hemen tüm takımlar atak futbol oynuyor . Önce hücum zihniyeti hakim .M.boro takımı Manu gibi oynamaya çalışıp sürekli golü düşünüyor .Tabi beceremiyorlar ayrı . Ligden düşmeye kadar gidiyor iş .Ama yatayım da United'dan 1 puanı koparayım anlayışı hemen hemen yok gibi .

- Özellikle premier lig iyice "marka" oldu . Futbolun nba'i gibi .

tahtabacak dedi ki...

italya ligine bence birşey olmaz... şike skandalının etkileri bunlar...
önemli olan kayıplar futbolcular değil TD'ler oldu bana göre...
italyanlar dibe vurdu ve 1-2 seneye çıkış başlar... şampiyonlar liginde de daha başarılı bir sezon olacaktır...

erdersson dedi ki...

aşkın arkadaş.sadece dikine oynuyor demedim.dikine ve hızlı.o kadar hızlı ki sanki manu nun orta sahası yokmuş havası oluşuyor.barca 20 pas yaparak bir pozisyon üretiyorsa manu 5 pas yaparak bir pozisyon üretiyor.ingilterede tempo dedikleri şey budur.yani 4-4 biten maçlara baktığın zaman top bir o kelede bir bu kalede oluyor.barca ise önce rakip sahaya şöööyle bir yerleşiyor.sonra pozisyon bulmak için hazırlık pasları yapıyor.20 pastan sonra ara pas(dikine) veriyor.helede barca 1-0 öner geçerse o maçtan fazla keyif almak zorlaşır.barca-manu maçında manu yu bozan şey barcanın çok pas yapması oldu.yani liverpool olsaydı karşısında çok hucum yapacaktı dikine.ve normal olarak o hucumdan sonra top manuya geçeçekti.manuda hızlı hucuma çıkacaktı.ama barca bu hızlı hucumu yapmayıp topu çevirdiği için manuya top kapma imkanı ve dolayusuyla daha fazla hucum imkanı azaldı.barcanın maçlarında top bir o kalede bir bu kalede olmaz.çünkü top hep barcada olur.herhalde bundan dolayı 2 gol atabildiler.ben bu doğru oyun demiyorum.sadece seyirci açısından manunun maçlarının daha keyifli olduğunu söylüyorum.orta sahada çok pas yapmak mı seyirci açısında keyifli yoksa hızlı hucumlarla her an gol poziyonu üretmekmi?zevkler farklıdır tabi.birde sivasın bazı hucumlarını manuya benzetiyorum.özellikle kendi sahalarında trabzon maçındaki goller.müthişti.belkide bülent uygun manuyu taklit ediyordur.:)) bu defans futbolu ile karıştırılmasın.defans futbolunda genelde 2-3 kişiyle hucum yapılır.ve ileriye top şişirilir.burada demek istediğim hızlı ileriye isabetli paslarla hucum yapmaktır.şişirmek ayrı birşeydir.eğer barca yenik durumdaysa o zaman keyifli bir barca maçı izleyebilirsin.yoksa tek taraflı maçlar olurki buda seyir zevki açısından göze hoş gelmez.sonuç.barcada elbette dikine oynuyor ama bunu 20 pastan sonra yapıyor.manu ve birçok ingiliz takımı dikine ve HIZLI oynuyor.TEMPO dediğimiz şeyde budur!

aşkın dedi ki...

Şimdi anlaşıldı Erdersson.
Doğrudur, Barcelona İngilizler kadar hızlı olamaz.
Teşekkür ederim.