28 Ocak 2010 Perşembe

HOŞGELDİN 3D

Televizyon ve yayıncılık teknolojisi son 40 yılda çok büyük bir yol aldı. Siyah beyaz, kumandasız, tüplü televizyonlardan bugün evlerimizde incecik, duvara monteli LCD televizyonlarda HD kalitesinde yayın izleme imkanına sahibiz. Ama artık bununla da yetinmiyoruz. Şimdi sıra 3D'lerde. Avatar ile sinemada çığır açan Hollywood'un ardından spor yayıncılığı da SKY sayesinde çok önemli bir adım atıyor. Avatar'ın yönetmeni James Cameron'dan bizzat eğitim alan SKY yönetmenleri ve çekim ekibi artık beyaz perdede değil televizyonlarda 3D yayın yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Lig TV'den ne bekliyorum başlığı altında bu konuya biraz değinmiştim. Eğer markanın değeri 321 milyon dolar ise yayıncı kuruluş da görsellik anlamında çağın gereklerini yerine getirmeli demiştim.

Bu işi Amerika'da en iyi uygulayan kanal ESPN. Tüm Dünya Kupası maçlarını da 3D kalitesinde yayınlayacaklar. Avrupa kıtasında ise bu yeni sistemin uygulanacağı ilk yer İngiltere olacak. Hem de çok yakın bir zamanda, 3 gün sonra. SKY televizyonu pazar günü oynanacak Arsenal-M.United maçını 3D yayınlayacak. Futbolseverler Londra, Manchester, Cardiff, Edinburgh ve Dublin'deki toplam 9 pub'da bu tarihin ilk 3D futbol canlı yayınını izleme fırsatını bulacak.

Peki nasıl olacak? SKY pazar günü 2 farklı yayın yapacak. 1'i normal yayın diğeri de 3D. Bunun için stadyumda iki farklı çekim ve anlatım ekibi görev alacak. 3D yayında görev yapacak, daha doğrusu tarihe geçecek isimler ise sunucu Alan Parry ve yorumcu Alan Smith olacak.

3D televizyonların İngiltere'deki sayısı her geçen gün artıyor. SKY Nisan ayından itibaren bu yayınların 100'ü aşkın pub'da yayınlanacağının sözünü verdi. 1.6 milyon SKY+HD üyesi eğer evlerine 3D televizyon alabilirse bu yayınları hiçbir ekstra ücret ödemeden izleme imkanına sahip olacak.

Adamlar gerçek anlamda topu salonunuzda koşturmaya hazırlanıyor, bizler halen Erman Toroğlu gitsin mi kalsın mı sığ tartışmaları arasında boğuşmaya devam ediyoruz. Son olarak sloganımı yine tekrarlıyorum, bu işin kötü tarafları da var; Servet tükürdüğünde halınıza tükürüyormuş gibi olacak.

7 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Şurası dikkatimi çekti yalnız.

"1.6 milyon SKY+HD üyesi eğer evlerine 3D televizyon alabilirse bu yayınları hiçbir ekstra ücret ödemeden izleme imkanına sahip olacak."

Bizde olsa ekstra ücret olarak dünya kadar para isterler. 50 tl ligtv aboneliği için veriyorsam 30 tl de 3D yayın için isterler.

bonaventure dedi ki...

20 sene sonra bu yazıyı okuyan 20 yaşındaki bir çocuk ne düşünür acaba? :)

untildie dedi ki...

teknolojide ki bu hız nedir Allah aşkına daha hd tv alamadan bide 3d limi olacak

Marat dedi ki...

servet ve halı..ahahah..iyi ki anneler futbol maçı izlemiyor:))

non of your business dedi ki...

"bizler halen Erman Toroğlu gitsin mi kalsın mı sığ tartışmaları arasında boğuşmaya devam ediyoruz." acı gerçek bu malasef bu.
bu ülkede iyi futbol,profesyonel yöneticilik,kaliteli ıyun gibi unsurlar kimsenin umrunda değil,yakın zamanda da olmayacak.çünkü rant yok.bu ülkede işler siyasetten medyaya,spordan ekonomiye herşey rant üzerine kurulu çünkü.rant yoksa böyle şeyler kimsenin umrunda olmamaya devam edecek malasef.

varol döken dedi ki...

3D güzel ama iyi film hala iyi film, güzel maç hala güzel maç... geçen normal televizyonda izledim bir maçı... bendeki lcd'ye 10 basar görüntü kalitesi... 3D futbol izlemekten hoşlanmayacak bence kimse... futbol kitleyle kaynaşmak için var... arkadaşımın üstüne atlıyorum diye tv nin üstüne atlayıp 2000 dolar bayıldığın televizyonu kırmak var...

kırmasın kimse birbirini...

frodo555 dedi ki...

Yorumcu Alan Smith bu son 10 yılda leeds'te Manu'da filan oynamış Alan Smith olamaz değil mi?