25 Ocak 2009 Pazar

YA İNGİLİZCE'Yİ ÖĞRENİRSİN YA DA GİDERSİN


"Eğer yabancı bir ülkede yaşamaya gidiyorsanız o ülkenin dilini öğrenmek zorundasınız" Bu sözler Arsenal menajeri Arsene Wenger'e ait. İngiltere'de yeni göçmen kanununa göre Ada'da top koşturacak olanlar İngilizce'yi öğrenmek zorunda. Avrupa Birliği'nin dışından gelen futbolcular 1 yıl boyunca İngilizce eğitimi alacak ve ardından sınava girerek kendilerini ispatlayacaklar. Eğer başaramazlarsa İngiltere'yi terketmek zorunda kalacaklar.

Arsene Wenger de bu yasayı destekliyor ve "yaşadığınız ülkenin kültürünü anlamak istiyorsanız bunu dilini konuşmadan yapmanız imkansız" diyor. Ama Wenger'in konuyla ilgili şöyle bir endişesi de var. Wenger "oyuncu eğer o 1 yılın sonunda başka bir ülkenin takımından daha iyi bir teklif alırsa İngilizce'de kötü olmayı tercih ederek İngiltere'den ayrılma yoluna gidebilir" diye konuşuyor.

Wenger'in yaklaşımları özünde doğru gibi. Bizde de yıllardır birçok yabancı teknik adam ve futbolcu gelir gider hatta bazıları yıllarca çalışır ancak tek kelime Türkçe konuşmazlar. Tamam Türkçe'nin sana Avrupa'da ya da dünyada hiçbir katkısı olmayacak ama bir Gordon Milne örneği var mesela önümüzde. Adam sonraki gelişlerini (Trabzonspor ve Bursaspor) sayarsak yaklaşık 10 yıl Türkiye'de yaşadı ama ağzından tek Türkçe kelime duymadık. İngilizler, Almanlar dilimizi öğrenmek istemeselerde Balkanlardan gelenlerin hem dilimize hem de kültürümüze çok kolay adapte olabildiklerini de biliyoruz.

Hadi bizim kültürümüzü öğrenmek istemiyor olabilirler ama özellikle futbolcuların saha içinde aynı dili konuşamamaktan hakemlerle sorun yaşadıklarını söyleyebiliriz. En yakın örneği Delgado ve Cüneyt Çakır. İletişim kopukluğundan kaynaklanan bir sebepten Çakır belki de hata yaparak kırmızı kart göstermişti Galatasaray derbisinde Arjantinli'ye.

3 yorum:

Mesut Ulukök dedi ki...

Bir ton şey yazdım da neyse...

aksilaz dedi ki...

Bizim futbolcularımız bunu aten yapıyor ancak buraya glen yabancılar bunu yapmıyor.Bunda en büyük suçlu ise klüpler.Delgado kart gördüğüne kızacağına 1 cümle kurabilecek kadar türkçe öğrensin.

Ser dedi ki...

Arsene Wenger bu aciklamayi acaba, Ispanya'da ya da daha ekstrem bi ornek vereyim, Turkiye'de calissa da yapar miydi? Bence soyle duzeltmesi gerek: Ingiltere'de yasiyorsaniz Ingilizce ogrenmeniz gerek.

3 senedir Almanya'da yasiyorum ve Almancayi ogrendim. Gidilen ulkeye entegre olabilmek icin sart oldugunu dusunuyorum. Fakat Turkiye'ye yerlesen cok sayida Alman biliyorum, iki kelime Turkce bilmeyen.

Bir cifte standart mevcut.