23 Mart 2009 Pazartesi

BARÇA'DA DA 10 LINCOLN VAR, ORADA NE YAPSINLAR?

Sabahtan beri parça parça yazıyorum bu konuyla ilgili. An itibariyle hepsini yeni eklemelerle toparlama vakti geldi. Konuyu tek bir post içinde görmek daha faydalı olacak. www.htspor.com'da da yayınlanan yazım aşağıda;

Lincoln kız arkadaşını ve 6 bavulunu alıp 4 günlük tatil için Brezilya’ya gitmiş. Kimileri Brezilyalı’nın haber vermeden ülkeden ayrıldığını ve geri dönmeyeceğini, kimileri ise haftasonunda İstanbul’da olacağını söylüyor. Gelen yorumlardan genç futbolseverlerin Lincoln’le ilgili düşüncelerini yakından biliyorum. Büyük bir çoğunluğu 10 numaraya kızıyor ve inşallah geri dönmez diyor.

İş dünyasının her alanında olduğu gibi futbol sahalarında da yıldız futbolcuların egoları tavana vurur zaman zaman. Onlar yıldızdır, zor günlerde takımı sırtlayan isimlerdir. Bazı durumlarda da bunu kullanarak alttan alınmak, pohpohlanmak isterler. Dün Barcelona’nın Malaga karşısında aldığı 6-0’lık galibiyeti gördük. Hepsi birbirinden yıldız olan isimlerin gollerin ardından birbirleriyle olan sevinç görüntüleri görülmeye değerdi. Arkadaşlık, dostluk, paylaşma en üst düzeyde Katalanlar’da. Bunu sağlama görevi de başta teknik adam olmak üzere yönetimde. Guardiola Barcelona’da tek Lincoln’le değil, 10 tane Lincoln’le uğraşıyor. Henry ve Eto’nun bir zamanlar egolarının nasıl tavana vurduğunu hatırlıyoruz. Kulüp böyle sıkıntılı dönemlerde insan kaynakları hizmetini iyi yaptı ve huzur ortamını tekrar sağladı. Makinenin iyi çalışması için dişlilerin de iyi çalışması gerekir. Dişlilerin iyi çalışması için de bakımının yapılması ve sürekli yağlanması önemli. Guardiola da Barcelona’da işte bunu iyi yapıyor. Takımda herkesin yerini, statüsünü iyi biliyor ve bunlarla oynama, değişiklik yapma gibi bir hataya düşmüyor. Dengeleri sarsmıyor, doğru zamanda doğru sözcüklerle motive ediyor oyuncularını. Bunun için de değişik ve güzel yöntemleri olduğunu biliyoruz. Stada giderken takıma Cold Play dinletiyor Aceto'nun dediği gibi; önemli gördüğü maçlardan önceyse Barcelona şehrine tepeden bakan ve mükemmel bir manzaraya sahip olan Hotel La Florida'da kampa alıyor oyuncularını, hepsiyle teker teker konuşuyor, ilgileniyor. Yeri gelince alttan alıyor. Kimseyi küstürmüyor yani anlayacağınız. O halde neden kazanmasınki Barcelona?! 6 tane atıyor, herkes kafasını yastığa huzurlu koyuyor.

Galatasaray’da da var egosu yüksek isimler. Bunların başında da Lincoln geliyor. Herşeyden önce kadrona bir Brezilyalı alıyorsan bazı şeyleri gözönünde bulunduracaksın zaten. Adamların kanında var sorun çıkarmak. Neyse son döneme bakalım. Lincoln Hamburg’la oynanan ilk maçta oyundan çıkmasına sinirlendi ve Bülent Korkmaz’a tepkisini gösterdi. Bunun ardından ne oldu peki? Trabzonspor gibi önemli bir deplasmanda Lincoln yedek bırakılarak sözüm ona cezalandırıldı. Böyle mi olmalıydı? Hakan Ünsal anlattı geçenlerde. Bir maçta Lucescu kendisini oyundan çıkardığı için sinirlenmiş ve tepkisini göstermiş ama pişman da olmuş. Maç sonrası nasıl özür dilerim diye düşünürken bir el arkadan O’na dokunmuş ve kafasından öpmüş. Dönüp baktığında karşısında duran Rumen hocaymış. Bülent Korkmaz gibi genç ve yeni yeni tecrübe kazanmaya başlayan birinden Lucescu davranışı beklemiyorduk ama yedekte bırakıp cezalandırmak da ne oluyordu?! Ne diyecektik yani? “Bülent hoca çok disiplinli, Lincoln'u oynatmadı, haddini bildirdi mi?” Ardından Hamburg maçında ilk 11’de sahaya sürüldü ama Lincoln. Neden? Çünkü ihtiyaç vardı. Sonrasında bir baktık Eskişehirspor maçında yine yedek. Ne yani bu? Kullan at mı? Bülent hoca Lincoln'e dersini vermiş mi oldu yani?! Bir teknik adamın görevi futbolcusunu kaybetmek değil, kazanmak olmalıdır.

Türkiye’de takım içinde eski yeni, yerli yabancı gibi ayrımcılıklar, adam kayırmalar, dengeleri sarsmalar, küstürmeler en iyi çalışan müessese olmuş çıkmış. Böyle olunca ne oluyor peki? Arda'lar, Emre Aşık'lar, Kewell'lar bir taraflarını yırtarken sözüm ona sakat olan birileri de Eskişehirspor maçında 90 dakika kulübede oturtuluyor. Bunun sonunda ne oluyor peki? Fırsat Tepme Şampiyonu olup çıkıyorsun işte! Rakip karşısında 2-0 öne geçsende, rakibin 10 kişi kalsa da birşey değişmiyor. Neden? Çünkü makinenin dişlileri iyi yağ-lan-mı-yor da ondan! Ama suçu Bülent Korkmaz’da da bulmuyorum, O da kullanılan isimlerden biridir. Sorumlu Yıldırım Demirören gibi o koltuğa yapışıp bırakmayan Başkan altı isimlerdir!

9 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Pasetto dedi ki...

Güzel anlatmışsın Ali ağabey. Futbolda başarı da var başarısızlık da ama mücadele etmeme gibi bir lüksü yok artık takımların. Hamburg maçında ayağı delik Arda canını dişine takıp oynarken Lincoln'un o hafta maça gelmeyen as halısaha oyuncusunun yerine çağrılan yedek oyuncu duyarlılığında(!) oynaması kabul edilemez.O zaman kim alır giyer senin formanı Lincoln kardeş.Senin ismine inanıp formanı sırtına geçiren gençlere yazık değil mi? Kendi arkadaşlarına ve mesleğine yaptığın büyük bir saygısızlıktır bu.Adrianoyu ara sen versin sana memleketinin top sektirilecek nadide mekanları.Bizim çimlerimizi bu ruhunla kirletme.

Cem Kalay dedi ki...

Kafamda olan düşünceleri aynen yazmışsınız. Galatasarayın büyük bir değişim geçirmesi gerekiyor..
Burak dilmenin futbollige yaptığı açıklamada Adnan sesginin skibbe döneminde o oynasa daha iyi olur, şu oynasa daha iyi olur gibi sözler oluyormuş..Yöneticilik takım seçmekse hoca almayalım..
Bazı oyuncuların bizden başkası uefa kupasını alamaz düşüncesiyle yıprattığı bu takımda revizyona ihtiyaç var..

alessandro del piero dedi ki...

dam üstünde saksağan vur beline kazmayı.. pasetto arkadaş teşekkür etmiş yazıya da bakıyorum süper anlamış yazının anlatmak istediğini.. bizim galatasaray taraftarı neden böyle yüksek algılı olmak zorunda hiç anlamıyorum..

şu camiada hagi gibi egosu lincoln'den kat kat üstlerde gezen bir adamın 5 sene oynayabilmiş olması gerçekten bir mucize.. ya da değil.. o zamanlar tam da yazıda anlatıldığı gibi bir zihniyet hakimdi takımda.. efsane başkan faruk süren her daim alttan almayı bilir, gerekli sabrı gösterirdi.. 10 senedir bu hallere düşmüşsek başkanlık koltuğunda kimlerin oturduğuna bakmamız yeter de artar bile sanırım..

Oğuz Serdar dedi ki...

sorunu bulent korkmaz'da bulmak (oncelikle sizi gs taraftarlarinin geneli gibi bu sekilde dusunmediginizden dolayi tebrik ederim) veya adnan polat'i tamamen olaylarin disinda tutmak, barcelona'nin gidisini de guardiola'nin ekstrem uygulamalarina baglamak bence basite kacmak olur kiyaslama acisindan.

canaydin yildiz alamiyordu ama en azindan bu tur ego problemleri de yasanmiyordu doneminde. gerets, hagi, terim her ne kadar genel bir basarisizlik & capsizlik on planda olsa da "adam yonetimi" kismi gayet makul duzeyde idi.

adnan polat sark zihniyetini, vizyon diye gozumuze sokanlar, at gozluklerini cikarip bir an once tablodaki "koyden sehre inen, calismayinca televizyona vurup duzeltmeye calisan" kisiligi gorseler iyi olur, en azindan beklentiye girip uzulmezler.

Kayaoğlu 29 dedi ki...

Lincoln Bülent'e "Fuck off" dedi mi? Dedi. Neyi alttan alacaksiniz? Siz olsaydiniz ne yapardiniz? Belki cezayi farkli sekilde verirdiniz. Bülent kadroya alip oynatmamayi uygun görmüs. Ki bu karari kesin yönetime de önceden bildirmistir. Lincoln takimda sevilmiyor olabilir. Bu saatten sonra ya Lincoln'den ya da takimin kalanindan vazgecmek zorundasiniz.

PENNEARABIATA dedi ki...

@oğuz

Özhan canaydın yıldız alamıyordu demişsin, Lincoln'ü Canaydın'ın aldığını ve avrupanın en büyük futbolcularından birini aldık diye de anons ettiğini hatırlatırım.

Oğuz Serdar dedi ki...

dogrudur, senelerin verdigi eziklikle yapmis oldugunu dusunuyorum hatta. yine de son senelerinde futbol subesinden soyutlanmis oldugu da bir gercek.

her seye ragmen, son bilmem kac yilin rekorlari kirilarak bu sene girilen masraf ve yonetim zaafiyetinde aslan payi Adnan Polat'a aittir, Galatasaray taraftari Polat oncesi Canaydin'a mahkum oldugu icin simdilik gercekleri gorememektedir. :)

Murat1905 dedi ki...

Barca'da 10 Lincoln var ama başarılarının asıl sırrı Adnan Polat- Adnan Sezgin AŞ ile biblo gibi duran bir yönetime sahip olmamaları ki bir de buna Bülent Korkmaz eklendi. Seçim öncesinde Real Madrid başkan adaylarından biri bu adamları Barca'ya bir şekilde entegre edeceğim dese seçimi bütün oyları alarak kazanır.

Big Lebowski-They are bunch of ....ing (lanet olası) Amateurs lafı bizim yönetim için biçilmiş kaftan.