24 Mart 2009 Salı

CARTEL 1 NUMARA

Köln'de doğup, büyüyen ve yaşayan Hakan adında bir kuzenim var. Benden 1 yaş büyüktür. Çocukluk ve gençlik dönemimizde klasik gurbetçiler gibi her yaz ailesiyle Türkiye'ye gelirdi. 4-5 haftalık dönemde O'na mahalle maçlarının ne demek olduğunu gösterirdim. Beraber saatlerce top peşinde koşardık. 88 Avrupa Şampiyonası sırasında ben kalede Van Breukelen, O Van Basten olurdu. 90 Dünya Kupası'nda o kaleye geçti Higuita oldu, bense Valderrama. Ancak yıllar geçtikçe yazları mahallede futbol oynama aşkım sürse de Hakan farklı ilgi alanlarına yöneldi. 90'lı yılların ortalarında giyim kuşamı değişmişti. Bol kotlar, üzerinde beyzbolcu formaları, ayağında Fila ayakkabılarla gezmeye başlamıştı. Walkman'inde ise adını sanını duymadığım zencilerin müziklerini dinliyordu. Bu müzik türünün adı Rap'ti. Benim o zamana kadar duyduğum 3 şarkıcı vardı, Vanilla Ice, Snow (Informer) ve Mc Hammer. Hakan fazla konuşmaz evde otururken bile kulağında walkmanle müzik dinler, elindeki defterine de grafiti yapardı. Gel zaman git zaman bana da bulaştırdı. Mahallede acidçilerle metalciler, sağcı solcular gibi kavga eder dadaşırlar, bense rap dinleyen biri olarak onlara komik gelir, uzaktan izlemekle yetinirdim. Lise döneminde millet Metallica, Guns N' Roses dinlerken ben Run DMC, Kris Kross, Public Enemy, Boyz II Men dinlerdim. Dalga geçerlerdi benimle, onlara göre "Olm ne işin var reple meple, saçma sapan zenci müzikleri"ydi; bana göre ise her konuda anlatmak istediğin şeyleri insanlara ulaştırmanın güzel bir yoluydu.

Allah'ım bu böyle mi gidecek, bu Rap Türkiye'de sevilmeyecek mi diye düşünürken kurtuluş yılım 1995 oldu. Lise 3'te okurken Cartel çıktı piyasaya. 1 numaraydı, Karakan'dı, Erci E'ydi, Evdeki Ses'di, Cinai Şebeke buluşup dolaşırız biz her geceydi. Günler geçtikçe yayıldı, benimle dalga geçen arkadaşlarım "Cartel 1 numara en büyük, cehennemden çıkan çılgın Türk" sözleriyle etrafta dolaşır olmuşlardı. "Seninkiler süper albüm yapmışlar, durmadan dinliyoruz" olmuştu artık. Evet Cartel benimkilerdi. Çok mutluydum, Public Enemy tişörtümden sonra Cartel tişörtümü de gururla giyer olmuştum. Cartel, 3 grubun bu isim altında Türkçe rap'i sevdirmek için biraraya geldikleri bir girişimdi. Sonrasında doğal olarak ayrıldılar, Erci E ve Karakan ayrı ayrı albümler çıkarttı. Ama tutmadı. Orhan Gencebay motifleriyle süslediler zaman zaman şarkılarını çok da güzel oldu. Onlar gibisi gelmedi bir daha. 1995'deki albüm efsanedir. Geçen yıl yeniden bir albüm çıkaracakları konuşuluyordu ama gerisi gelmedi. O yıllarla ilgili çoğunuzun söyleyecekleri vardır eminim.

Bu arada kuzenim Hakan Köln'de bir prodüksiyon şirketi kurdu yıllar önce. Gruplara albümler hazırlıyor ama işler kesatmış, mp3 herşeyi bozmuş.

12 yorum:

YapiYapo dedi ki...

http://fizy.com/yeJMTQHTezk6

Çek bi fırt unutulur mu yahu.

Manu dedi ki...

snow-informer ne eglencelidir yaa?? her dinleyişim de aklıma saçma salak dans edişim gelir bu şarkı eşliginde..
:)))

Her Yol Roma dedi ki...

Karakan'ın 1997 tarihli albümü bombadır. Evdeki Ses II falan..

B U Z G İ B İ G O L dedi ki...

mp3 arşivimde her daim yer alacaklar, ara sıra hala dinlerim eski günleri hatırlamak için. o zamanlarki kız arkadaşım acayip bozuk atardı, şarkılarını ezbere söylüyorum diye...

Tunç Bozacılar dedi ki...

dendiri den den şebekemden kork !

inanc dedi ki...

Ali abi mukemmelsin. Arabam Yok sarkisi da benim efsanemdir. Tesekkurler bu konu icin.

varol döken dedi ki...

run dmc ve public enemy nin olduğu yerde kris kros ancak bir şarkılık hava atar:) boyz 2 men de iyiydi be, kulağımda kulaklık az mı acı çekmiştim teneffüs aralarında karşı sınıftaki kız yüz vermedi diye... işin komiği sözleri de bilmiyordum... hepsi gelip geçiciydi bir tek michael jackson bitmedi hiç... her şeyi değiştiren adamdır, tanrıların tanrısıdır... resurrection diye bir albüm yapacaktı heyecanlanmıştım artık geri dönecek kemiği de kalmadı adam çarşaftan ibaret:)

yaşlarımız da aynıymış hemen hemen sayın pennearabiata, o zaman hep beraber söyleyebiliriz...

bir iki üçten sonra
manita oldu mafiş
ben ise bomba

:)

PENNEARABIATA dedi ki...

bunca heyecana vallahi pes :)

L dedi ki...

abi rap'in böyle beklenmedik kişilere zamanında sirayet etmesi benim gibi rap seven/dinleyenleri ne kadar mutlu ediyor bilemezsin. belki de hep seni resmi ortamda, programda vs. görmemizden sebep, hiç aklıma gelmezdi senin rap'le alakanın olması:)

hala dinliyor musun peki, dinliyorsan kimleri?

bir de, o rap'i sevmeyen herkesn cartel diye ortalıkta dolaşması konusu hakkaten rezillikti. koca memleket 2 haftada rapçi kesilmişti ya. 2 haftada da unuttular tabii yine. bu kadar özenti olunur ancak.

PENNEARABIATA dedi ki...

popüler isimleri takip ediyorum jay z, usher, akon vs. ama bir numaram puff daddy'dir. 1998'de "I'll be missing you"

L dedi ki...

sana naçizane tavsiyem, mobb deep'i bir dene.

PENNEARABIATA dedi ki...

@ hilmi

iyiymiş gerçekten çok beğendim, indiriyorum şarkılarını. Sen başka tavsiyelerin de olursa yazıver bana.