14 Mayıs 2009 Perşembe

PARKEN - ALİ SAMİ YEN / DORTMUND - MENDIZORROZA

Fotoğraftaki tarihlerden biri Galatasaray'ın UEFA kupasının kazandığı yılın ertesini işaret ediyor. Dortmund'da oynanan finalde Alaves ile Liverpool inanılmaz bir mücadele ortaya koymuşlardı. Alavez 4 kez geriye düşmüş, 88. dakikada bulduğu golle maçı 4-4'e getirmiş ve uzatmalara taşımıştı. Ancak uzatma dakikalarında Delfi Geli'nin kendi kalesine attığı gol, Liverpool'un 5. ve son kez bu dramatik finalde öne geçtiği anlamına geliyordu. Galatasaray dramatik bir şekilde penaltılarla bir İngiliz devini elerken, Alaves ise altın golle yine dramatik bir şekilde bir İngiliz devine eleniyordu. Galatasaray tarihindeki en büyük başarıya ulaşırken, Alaves tarihindeki en büyük başarının ucundan dönüyordu. Bu sonuç onlar için belki de bir çöküşün başlangıcı demekti.

Alaves son 6 sezonun 5'ini 2. ligde geçirdi. Bugünlerde de 2.ligde kalma mücadelesi veriyorlar. Ve Dortmund'daki finalden tam 8 yıl sonra yine önemli bir maça çıkacaklar. Bu cumartesi adını en çok sevdiğim statların başında gelen Mendizorroza'da Eibar'ı konuk edecekler. Borç batağında yüzen takımın taraftarlar stat çevresindeki duvarlara yazılar yazıyor. "87 yıllık bu hayat iyi bir final performansı hakediyor. Bu sezon küme düşmeyeceğiz" diyorlar.

Galatasaray ve Alaves. Bir tarafta kazanan(!), diğer tarafta kaybeden. İkisi de borç batağında yüzüyor. Çünkü ikisi de Uefa kupası finali oynamalarının ardından çok kötü yönetildiler. Aralarındaki en önemli fark; biri Türkiye gibi 2. sınıf bir ligin büyük takımlarından, diğeri ise İspanya gibi 1. sınıf bir ligin orta sıra takımlarından olması. Bu yüzden Galatasaray tutunmayı başarıp halen zirveye oynayabilirken, Alaves ise tutunamayıp 3. lige düşmemek için mücadele ediyor.

1 yorum:

mell dedi ki...

ali abi arada atlamış olduğun bir nokta var. taraftar farkı. belki 2. sınıf ligin birinci sınıf takımı olabilirsiniz ama 3 büyüklerin taraftarları asla ikinci sınıf taraftar olmadığı takımlarının bu derece düşmesine izin vermez. hoş, federasyon hiç izin vermez. diyarbakırın lige son cıktığında final macını tv verecekken, trt macı yayınlamamıstı. sebebi neyse, gs nin de düşüşe gecemeyeceğinin sebebi odur.