30 Ağustos 2009 Pazar

MAÇ YAYINCILIĞI VE SPİKERLİĞİ

Ülkemiz naklen maç yayıncılığı ve spikerliği konusunda Avrupa ülkelerinin birkaç adım gerisinde maalesef. Naklen maç yayıncılığında özellikle Almanlar ve İspanyollar aşmış durumda. Onları İngilizler ve Fransızlar takip ediyor bana göre. Bu ülkelerdeki yönetmenler ellerindeki kameralarla ve önlerindeki düğmelerle tam anlamıyla bir sanat icra ediyorlar. Bunun en güzel örneklerinden birini M.United-Arsenal maçında yaşadık. Karşılaşmayı Arsenal 1-0 önde götürürken ikinci yarıda Giggs'in attığı derin topa savunmanın arkasına sarkan Rooney ve Arsenal kalecisi Almunia birlikte hareketlendi. Ceza sahasında kalenin sol çaprazındaki topa Rooney salise farkıyla Almunia'dan önce dokundu ve yerde kaldı. Dokunduğu top saatte 80-90 km hızla heralde auta çıkmıştı ancak hakem Mike Dean penaltı noktasını gösterdi. Maçın yönetmeni değişik açılardan pozisyonu ekranlara taşıdı. Tekrar gösterimlerde Rooney'nin bana göre kendini yere bıraktığı çok net bir şekilde anlaşılıyordu. Yönetmen de benim ve belki de bu maçı izleyen milyonlarca insan gibi aynı şeyi düşünmüş olacak ki ne yaptı biliyor musunuz? Sanatını konuşturdu. Nasıl mı? Rooney'nin yerde kaldığı pozisyonun tekrarını ekrana getirdikten hemen sonra Arsenal yedek kulübesinde oturan Eduardo'yu yakın çekimde gösterdi. Yönetmen iki görüntüyü arka arkaya getirerek bizlere birşey anlatmaya çalışıyordu. Neyi mi? Haftaiçinde oynanan Arsenal-Celtic şampiyonlar ligi ön eleme maçında Eduardo kendini ceza sahasında yere bırakmış ve hakem penaltı noktasını göstermiş, Arsenal da penaltıdan golü bulmuştu. Maçın ardından Uefa pozisyonun video görüntülerini incelemeye aldı. Eduardo kendini gerçekten yere atmış mı atmamış mı bunu inceliyorlar ve salı günü kararlarını açıklayacaklar. Eğer attığına kanaat getirirlerse Eduardo'ya 2 maç oynamama cezası verilecek ve Arsenal'in 2 şampiyonlar ligi maçında görev yapamayacak. Ada'da bu maç öncesinde 2 gündür bu konu ve Arsene Wenger'in Uefa'ya verecekleri karar öncesi çıkışması gündemi oluşturuyordu. İşte yönetmen sadece 10 saniye içinde bize tüm bunları anlattı. "Etme bulma dünyası" dedi. "Sen yaparsan aynısı senin takımının da başına gelir" dedi. Ama kuşkusuz bu detayı maçı izleyen İngilizler dışında herkesin bilmesine imkan yoktu(Avrupa futbolunu yakından takip edenleri ayrı tutuyorum). İşte o noktada devreye maçı anlatan spiker girecek ve yönetmenin anlatmak istediklerine tercüman olacaktı. Ama belli ki bu maç öncesi Ada'da ne oluyor, ne bitiyor haberi yoktu. İnternetten girip de birkaç gazetenin manşetlerine bakmamıştı. Halbuki dersine çok iyi çalışmış olsa bu detayı kaçırmayacak ve güzel bir bilgiyle bizleri donatacaktı.

16 yorum:

adozzi21 dedi ki...

ali abi bir 5 tl de benim kupon var senin tüyodan :p

Hüseyin A. dedi ki...

Ali Abi böyle değerli bilgiler için çok teşekkürler,
kameranın ardındaki tecrübelerinle bilmediklerimizi öğretiyorsun.
Seviyoruz seni ve Pennerabaita'yı :)

müşkülpesent dedi ki...

şu pozisyonlardan sonra yapılan yakın çekimler ve gollerden sonra değişen resimlerde musa çözen gerçekten çok başarısız takım gol atıyor musa çözen gidip rakibin forvetinin üzüntüsünü çekiyor çeksene gol atan golcüyü arda elini öpüyor annesine babasına anca tekrar gösterimde görüyosun çünkü musa drama avında. lig tv spikerleri zaten tam bir enkaz iki melih var biri bjk biri fb taraftarı ikisinden de bir ercan taner etmez hatta yarısı etmez

Ersin Düzen dedi ki...

maçı dışarda izledim. penaltının kale arkası tekrarını izlediğimde yanımda arkadaşlara 'etme bulma dünyası ' dedim. hayırdır dediler. celtic maçında eduardo kendini yere bırakmıştı penaltı oldu. muhtemelen ceza verecekler dedim. eve şimdi geldim. oturup bunu yazacakken baktım sen kaleme almışsın bile. hem de ne güzel özetlemiş. eline sağlık. müsade edersen benim blogda yer almasını isterim. cevabını bekliyorum. sevgiler.

Facchetti dedi ki...

1.75'lik ManU tertemiz.Teşekkürler Diaby :).

Ali abi kızma :)

enis dedi ki...

dün gece aynen raul da yedirdi, ve hatta sion da volkana yedirdi bence.

PENNEARABIATA dedi ki...

@ ersin düzen

estağfurullah müsaade ne demek tabii yazabilirsin...

Dem Coetzee dedi ki...

Bendeniz Melih Şendili geçen sezonun Antalyaspor-Beşiktaş maçındaki gafından(bence skandal) hakemlere yapıldığı bir süre dinlendirilmaesini düşünmüştüm.Melih Şendil uzatma dakikalarının anonsundan (maça en az şu kadar dakika ilave edilmiştir)sonra herhalde bir dakika ne oluyo lan diye düşünmüştü o zaman.Daha Türkiye liglerini takip edemeyen bir spiker nasıl olurda Avrupayı takip edebilir.

Maximus dedi ki...

Futbol adına neyimiz doğru olmuş ki yayıncılığımız doğru olacak.

Spooky dedi ki...

lig tv'nin spikerleri açıkcası rahatsız ediyor insanı ve yorum da katmıyorlar. yorum katmamalarının sebebi maç sonrası ilgili kulüp yöneticilerinin hemen şansal büyüka'yı arayıp şikayet etmeleriymiş. bir programda üstü kapalı değindi buna.

maç yayınına gelince, belki ingiltere düzeyinde yönetmenlik yok ama eldeki imkanlarla iyi işler yaptıklarını düşünüyorum. bir kere stadlarda istedikleri yere kamera koyamıyorlar, ekonomik olarak da kamera sayısını arttıramıyorlar ama haftada onlarca maç izliyoruz. kıyaslarsam iyi iş çıkardıklarını söyleyebilirim. ispanya-türkiye maçı örneğin faciaydı; bazen EPL'de de garip işler olduğunu görüyorum sıkça. stadlar da rezalet bizde. mekan kötü. baştan sorun var...

Unknown dedi ki...

bir not daha eduardo ısınmaya giderken herkes atlama hareketi yapıyordu.

Avrupa'da en pahallı izlenen lig bizimkisi iken bukadar kalitesiz maç yayınına mahkum olmamalıyız. Fatih hoca'da Alex'e toz konduramadı..

cobansalata dedi ki...

Sevgili Okancı giydirdiğin adamın Melih Şendil olması da aslında durumun nerelere geldiğini anlamamız açısından çok önemli. Yine de Lig TV yayıncılığını D-Smart'a 50 kere tercih ederim. Ertem Şener gibi bir örnekten sonra Melih Şendil ve tayfasının yapamadığı yayıncılık bile çok muazzam geliyor insana. Ha öte yandan Digturk üyesi isek kumandadaki "Lang." tuşu çok yardımcı oluyor insana, orjinal yayını dinlemek çok daha zevkli, tavsiye ederim.

erdersson dedi ki...

valla ülkemizin futbol yayıncılığıda sperliğide tam anlamıyla rezalet.bu en hafiften bir tanım bence.öncelikle yayıncılık.şifre olayı.uyduya ntvspor ve trt maçlarda şifre koyuyorlar.sonrada şifresiz yayın yapıyoruz teraneleri yapıyorlar ekranlarda.birde spikerlerin çok aşağılık kompleksi içinde abartılı anlatımlarını saçma buluyorum.heleki ertem şenerin şaktar-barca süper kupa maçındaki hem taraflı anlatımı hemde barcanın normal (vasat)oyununu süpermiş gibi anlatması ne ile açıklanabilir.reyting kaygısı denilebilir belki.umduğu gibi maç çıkmamış olacakkki en azından anlatımla maçı heyecanlandırmak istemiş olabilir.abartısız maçı anlatan her spiker makbuldur.bir istisna var tabi.ercan tanere abartmak yakışıyor.

varol döken dedi ki...

melih şendil'e o kadar acımasız davranamam... güzel bilgiler verdi, maç öncesi ve sırasında... ama asıl komedi yanında yorumcu olarak oturan ve milli takımlar teknik direktörü sıfatı taşıyan fatih terim'di... yaptığı yorumların hiçbir anlamının olmaması önemli değil ama canlı yayında çay karıştıran bir insandan bahsediyoruz! karşısındaki insanı hiçe saymanın inanılmaz bir örneği, ayda 60 lira verip epl'den maç izliyorum ama benim paramla bana yorum yapan yorumcu canlı yayında çay kaşığı şangırdatıyor (melih şendil in hocam afiyet olsun garabeti de ayrı!) ama elbette suç çay kaşığında değil onu bükemeyen bende...

diaby, kendi kalesine golü attıktan sonra süper çalımlar attığı o pozisyonda manu ya da golü yazsaydı işte o zaman efsanevi bir maç olurdu...

PENNEARABIATA dedi ki...

@ varol döken

fatih hoca oruçludur büyük ihtimalle. ilk yarıda o yüzden biraz tutuktu tahminimce. devre arasında yemeğini yemiş, üzerine de 1 bardak çay getirmişlerdir. iftarın üzerine de çay nefis gider. ikinci yarıdaki performansı da gayet iyiydi bence.

anotherday dedi ki...

Hafta sonu F1 yarıslarında Alonso pittstopda sol tekerlek takılırken pit ekibi zorlandı baya zaman kaybettiler biz seyrederken pit ekibine atıp tutarken
pitten cıkar cıkmaz yayıncı kuruluş baya bi tur öncesinde Alonsonun aracının başka bir araçla sol teker temasının görüntüsünü getirdiler ekrana bundan kaynaklanıyor olabilir geçikme gibisinden orda naklen yayın budur dedik.
Kamera kurulmasına izin verilmiyor demişlerde İtalya liginde tepede gezen bir kamera var bazı maçlarda konser görüntüsü gibi görüntü veriyor adamlar öyle bir düzeneği kurmaya uğraşırlarmı yada para harcalarmı acaba