1 Eylül 2009 Salı

ARSENAL'İN 19 SAYFALIK SAVUNMASI

Haftasonunda yazdığım yazıda M.United-Arsenal maçındaki bir anekdota değindim. Arsenalli Eduardo ile ilgili yönetmenin yaptığı akıllıca hamleyi, kameraları ve önündeki düğmelerle anlatmak istediği mevzuyu aktarmaya çalıştım. Yazının sonunda da iki cümle maçı anlatan spikerin bu noktayı es geçtiğini, yönetmeni ne yazık ki tamamlayamadığından bahsettim. Bu post genel itibariyle yönetmenin sanatına ithafen yazılmıştı ancak bazı internet siteleri "Ali Okancı hangi meslektaşını eleştirdi" başlığıyla haber yaptı. Yazdığım yazının maalesef sadece bu yönü ortaya çıkarıldı, bu anlamda amacından saptırıldığını belirtmeliyim. Ancak herkes bu yazıdan istediği yönü öne çıkarabilir, gazetecilik de böyle birşeydir diyerek üzerinde fazla durmak istemiyorum.

Gelelim Eduardo konusuna. Celtic ile oynanan şampiyonlar ligi ön eleme maçında kendisini ceza sahasında yere attığı gerekçesiyle Uefa hakkında inceleme başlatmıştı. Hakemin penaltı kararı verdiği pozisyonla ilgili kararlarını bugün açıklayacaklar. Hakemi aldattığı yönünde karar çıkarsa 2 maç oynamama cezası alacak. Arsenal de başta Arsene Wenger olmak üzere itirazlarına devam ediyor. Kulüp sadece bu 3 saniyelik pozisyon için tam 19 sayfalık savunma hazırladı. Bu kadar uzun uzadıya neyden bahsettiler bilemiyorum ama sunumda öne çıkan birkaç noktayı aktarayım. Arsenal kulübü o pozisyonda kaleci Boruc'un Eduardo'ya gerçekten bir temasının olup olmadığının açıklanmasını istiyor öncelikle. Ayrıca Eduardo'nun yerde kaldıktan sonra penaltı beklentisinde olmadığından bahsediyorlar. Eduardo'nun 18 ay önce Birmingham maçında ayağı kırıldığı için bu tür pozisyonlarda hassas olduğunu ve darbelerden kaçmak ya da yere düşerken sakatlanmamak için dikkatli davrandığını söylüyorlar. Eğer darbe yoksa ve Eduardo hassas olduğu için sakatlanmama adına kendini yumuşakça yere bıraktıysa -ki bu bana hiç inandırıcı gelmiyor- bu en nihayetinde hakemi aldatmaya yönelik bir hareket olarak rahatlıkla algılanabilir. Eduardo'yu bu mevzu için yalan makinesine sokamayacaklarına göre ceza alması muhtemel gibi gözüküyor.

Ancak Arsenal bu güzel oyunda sempati kazanmış takımların başında geliyor. Hakemi aldatmaya yönelik hareketler de Uefa'nın en önemli problemlerinden biri. Şimdi tam olarak yaptıklarıysa Arsenalli Eduardo'yu kullanarak bir cadı avı başlatmak. Ama aynı hassasiyeti geçen yıl Liverpool'un Atletico Madrid karşısında 1-0 yenik durumdayken 90+4. dakikada ceza sahasında kendini yere bırakan ve penaltıdan 1 puanı kurtaran Gerrard için de göstermelerini beklerdim.

1 yorum:

armgn dedi ki...

Ben burada çok ince bir çizgi olduğuna inanıyorum. eğer gerçekten darbe almamak için kendini attıysa. Her hafta bu tarz onlarca pozisyon oluyor. benim kanaatim maçta hakem pozisyonu süzemediyse olay bitmiştir. kimse oyuncuların ve özellikle son konu edu olduğu için kendisinin darbe almamak için kendisini bıraktığının bir düzmece olduğunu %100 ispat edemez. Katılıyorum bu tür pozisyonların belki tamamına yakını hakemşi aldatmak için yapılıyor ama ya darbeden kaçmak için yapan olursa...hukukta bir esas vardır diye biliyorum bir kişinin suçsuzluğuna inanıyorsan 100 kişi suçlu olsa bile eğer bu durumdan o kişi mağdur olacaksa kalan 100 kişiyi de suçsuz kabul edersin. çözüm belki şu olabilir eğer kendini yere atan futbolcu akabinde hakeme penaltı için reaksiyon gösteriyorsa (bu bir bakış bile olsa) o zaman kartı ve cezayı yemeli.