8 Şubat 2009 Pazar

TARTAN ARMY


İskoçya milli takımının taraftarlarına verilen isim Tartan Army. Tartan bildiğiniz ekose. Yani İskoçlar giydikleri ekose eteklere gönderme yaparak Tartan Army (Ekose Ordusu) adını vermişler kendilerine. Tartan Army 1970'lerde holiganlıklarıyla adlarından çok fazla sözettirmişti. Hatta 1977'de Wembley'de oynanan İngiltere-İskoçya maçında sahaya girmeleri ve kale direklerini yıkmalarıyla iyice kötü ün salmışlardı.


O dönemden sonra büyük bir değişime uğramışlar ve Uefa'dan gösterdikleri fair play, arkadaşlık bağları kurma ve hayır işlerinden ötürü birçok ödül almışlar. 1992 Avrupa Şampiyonası'ndaki en iyi taraftar seçilmişler ve Belçika Olimpiyat Komitesi tarafından da fair play ödülüne layık görülmüşler. 1998 Fransa Dünya Kupası'nda ise sporda şiddet karşıtı davranışlarından ötürü İskoç taraftarlara ödül verilirken, gazeteciler arasında yapılan oylamada da en centilmen taraftar seçilmişler.

İskoçya ile karşılaşacak olan takımlar Tartan Army'nin üyelerini ülkelerinde dostane bir şekilde karşılamaya başlamış. İskoçya'nın maçlarında olay çıkmadığı için güvenlik önlemleri çok az alınmaya başlanırken en az sayıda polis görevlendirilir olmuş. Hatta 2008 Avrupa Şampiyonası'na evsahiplik için adaylığını koyan İskoçya Uefa'dan bu hakkı almak için yaptığı lobilerde 1 numaralı koz olarak Tartan Army'i kullanmış.

2007'de Paris'te Fransa ile oynayacakları maç için Eyfel Kulesi'nin önünde toplanan binlerce taraftardan oluşan Tartan Army, marşlar söyleyerek Parc des Princes'e kadar yürümüş ve Parislilerin şaşkın gözlerle kendilerini izlemelerini sağlamışlardı. Videosu burada.


Dünya çapında geniş bir network'e sahip olan Tartan Army her geçen yıl binlerce futbolseverin katılmasıyla daha da büyüyor. İnternet sayesinde arkadaşlıklar kuruluyor, İskoçya'nın deplasmanda oynadığı maçlarda biraraya geliniyor ve maç öncesiyle sonrasında birlikte vakit geçirilerek ordu içindeki bağşarı daha da kuvvetlendiriyorlar. Tartan Army dünyanın en çok ve en kalabalık seyahat eden taraftar kitlesi olarak sempati kazanmaya devam ediyor.

Kaynak: Wikipedia, t-army.com, tartanarmy.com, BBC

Hiç yorum yok: