10 Şubat 2009 Salı

İSPANYA FUTBOL LİGİ'NİN 80. YILI

Fotoğraf 1930'ların İspanyası'ndan. Soğuk ve karlı bir kış gününde kale arkasında maçın başlaması için bekleyen de İspanyolların efsane kalecilerinden Ricardo Zamora. Espanyol, Barcelona ve Real Madrid formalarını giymiş ve hem Katalan XI'inin hem de İspanya milli takımının kalesini korumuş. Zamora'nın varlığı politikacılar tarafından hep propaganda amaçlı kullanılmış ve Barcelona'da doğduğu halde bir Katalan milliyetçisi olmayı reddettiği için suçlanmış. 1936 Temmuz'unda İspanya Sivil Savaşı'nın başlarında Cumhuriyetçiler tarafından öldürüldüğü yönünde haberler çıkarılmış. Oysaki propaganda amaçlı bir yalan atmışlar ortaya. Halbuki Zamora iyiymiş, cumhuriyetçi askerler tarafından yakalanmış ve hapse atılmış. Biraz "Esaretin Bedeli" tarzı bir hikayesi var. Hapishanede bir süre sonra gardiyanlarla sürekli futbol konuşup futbol oynadığı için çok sevilmiş ve hapishane müdürü tarafından serbert bırakılmış. Ardından Fransa'ya gitmiş, Nice'de top koşturmuş. 1938'in sonlarında sivil savaşının bitmesine yakın tekrar İspanya'ya dönerek İspanya milli takımının Real Sociedad ile oynadığı ulusalcı askerler için yardım amaçlı karşılaşmada mili takım forması giymiş. Bugün La Liga'da sezonun en iyi kalecisine Ricardo Zamora ödülü veriliyor.

La Liga'nın atası İspanya Ulusal Lig Şampiyonası bundan 80 yıl önce 10 Şubat 1929'da kurulmuş. İlk olarak sadece 10 takım mücadele etmiş. Real Madrid, Barcelona, Athletic de Bilbao, Atletico, Espanyol, Real Sociedad, Real Union, Arenas de Guecho, Europa ve Racing Santander. İlk şampiyon da Barcelona, en çok şampiyon olan takım da 31 kezle Real Madrid.

Bu hafta İspanya Futbol Ligi'nin 2443. haftası oynanacak.

3 yorum:

tknycl dedi ki...

ali abi selam

bi tane blog da benden
yalnız futbolla alakalı değil genel bloglarda görülen eksiklik üzerine yapılmış güzel hatun foto koleksiyonu var şimdilik :]

ismi:
all beauty must die

tekinycl.blogspot.com

alengir dedi ki...

maşallah zamora abi birbirine düşman 3 takımda da oynamış!

adozzi21 dedi ki...

İspanya Milli takımı ile Real Socieadad nasıl maç yapıyor anlayamadım :)