30 Nisan 2009 Perşembe

M.UNITED 1 - 0 ARSENAL

Premier Lig'de şu an itibariyle görev yapan iki en eski teknik direktör ilk kez şampiyonlar liginde karşı karşıya geldi. Old Trafford'ın 4 bir köşesini kaplayan şampiyonlar ligi logoları ve maç öncesi stadı inleten o meşhur şampiyonlar ligi şarkısının eşliğinde futbolcular sahaya çıkarken bunun bir premier lig karşılaşması değil bir şampiyonlar ligi yarı final mücadelesi olduğunun daha da farkına varıyorlardı. Arsene Wenger'in Premier Lig'e katılmasıyla zamanla iki teknik adam arasında başlayan söz düelloları bazen hat safhaya ulaşsa da dünkü maç öncesinde sir ve profesör sakinliklerini korumayı başarmıştı. Ama maç sonrası Ferguson'un taşlamaları hat safhadaydı, yazının sonunda aktaracağım. Wenger 2005'ten bu yana kupa kaldıramayan genç takımının bu yıl şampiyonlar ligi kupasını kazanmasını herşeyden çok istiyor. Avrupa'da oynadıkları iki finali de kaybetmelerinin ardından Arsenal'in bebeklerinin artık büyüdüklerini kanıtlamaları açısından da M.United maçı son derece önemliydi. 

Maç öncesi yapılan açıklamalarda Alex Ferguson atak bir futbol oynayacaklarını söylemiş ama 1-0 kazanırsak da benden mutlusu olmaz diyerek kendi içinde de çelişkiler yaşadığını göstermişti. Tevez ile başlaması kimileri için sürpriz olarak nitelendirilebilir, ama Tottenham maçında oyuna sonradan giren ve takımı ateşleyen Arjantinli'nin sıcaklığından yararlanmak istedi. Berbatov'u yedek bırakan İskoç'un ileri üçlüdeki oyuncularını dizmesi de ilginçti. Santraforsuz gibiydi Ferguson, Rooney sol açık hatta sol bek gibi oynadı. Aaron Lennon'ın haftasonundaki maçın ilk yarısında United'ın sol kanadını hallaç pamuğu gibi atmasının etkisinden belliki daha kurtulamamıştı. İngilizlerin son dönemde yetiştirdiği en hızlı isim olan Theo Walcott'ı Evra ve Rooney ile kilitlemeye çalıştı, aynı Hiddink'in Messi'yi Bosingwa ve Malouda ile etkisiz hale getirmeye çalıştığı gibi ve bunda da başarılı oldu. Walcott Wenger'in kendisinden beklediği performansı gösteremedi. United'ın hücum hattındaki diğer iki ismi de kaleye uzak sayılırdı, Ronaldo ve Tevez, toplu savunma ve toplu hücum yaptılar desek aslında daha doğru olur. Wenger'in sahaya sürdüğü savunma ağırlıklı, orta alanda basmalı, kontra atağa kalkmalı anlayışı, Ferguson'un da orta sahayı kalabalık ve diri isimlerle doldurmasıyla sonuçsuz kaldı. Tam bir taktik savaşıydı aslında. United'ın O'Shea ile bulduğu golde savunma, adam paylaşımında hata yapınca arkada 3 United'lı boş kaldı ve gecenin en başarılı ismi Almunia "Yok artık, daha ne yapayım!" dercesine topa atladı ama müdahalesi yetersiz kaldı. Cristiano'nun şutunda ise şans yanındaydı, CR7 Helton'un ardından Almunia'yı da füzesiyle darmadağın etmeye yaklaştı, direkten gelen ses halen kulaklarımda çınlıyor. 
Arsenal'de performansını merak ettiğim Gibbs sol bekte çok sırıtmadı, iyi mücadele etti, üzerine düşeni kapasitesi doğrultusunda yaptı. En büyük hayalkırıklığını Nasri'de yaşıyorum. Aslında belki de suç onda değil. Fabregas'ın yanında üstlendiği rol sönük kalıyor ve futbol zekasını kullanacak fırsat bulamıyor.  Adebayor'un da bu takıma striker anlamında çok fazla katkı yaptığına inanmıyorum, Arsenal'e bitirici bir adam lazım. Torres gibi biri, Villa'yı alsalar iyi olur. Ama Wenger'in Afrikalı ve Fransız takıntısı malum...
M.United'ın 1-0'lık galibiyeti bir avantaj. Ferguson ve öğrencileri şimdi gözlerini başka bir kulvara Premier Lig'e çevirecek. Şampiyonluk yarışında oldukları için tüm konsantrasyonlarını ve güçlerini cumartesi günkü M'brough maçına verecekler. Arsenal içinse lig ikinci planda. Bu yüzden Ferguson maç sonrasında Arsenal'i taşlamaktan geri kalmadı. "Arsenal'in avantajı var. Portsmouth maçında sağ bekte antrenör Pat Rice'ı, forvette de Arsene'i oynatabilirler. Çünkü bu maç onlar için çok fazla önem arzetmiyor" dedi. Wenger ise sakinliğini koruyor. "İkinci golü bulamadıkları için üzülüyorlar. Emirates'te daha açık bir futbol olacak. Evimizde tur için yeterli skoru alacağız" diye konuştu. United'ta sakatlanan Rio Ferdinand'ın da lig maçında oynamayacağını ve 3 hafta kadar sahalardan uzak kalma ihtimalinin olduğunu da söyleyelim. Emirates hava yolları bakalım Roma'ya kimi taşıyacak?

4 yorum:

bjkmad dedi ki...

gönlümüz tabi ki arsenal'den yanaydı.ama united soluk aldırmadı arsenal'e.arsenal cılız kaldı united karşısında.hücum hattında da daha güçlü ve teknik adamlara ihtiyaç var.Nicklas Bendtner ile olmuyor bu işler.harbiden bu adamın ne işi var bu kadroda deli oluyorum.Adebayor'da kayboldu gitti arada.persie de ikide bir sakatlanmasa iyi olacak artık.
2. maçta arsenal'in ritmi yakalayabilmesi lazım.bu maçtaki gibi cılız oynarlarsa hiç şansları yok.
bu arada 19'luk gibbs'i tebrik ediyorum.iyi maç çıkardı.ulan o yaşta CL'de şampiyonlar liglinde yarı final oynucan,karşında da ronaldo olacak.aferim koçum devam.

ozdemirmusta dedi ki...

Bizim artist ronaldo bu sefer daha bir takım oyuncusu gibiydi. Rooney ise soldan soldan iceriye girmeye calısırken topu biraz da sol ayagıyla kullanmayı denese diyorum.. Henry tertemiz yapıyor mesela bunu.
Rio'nun kenara geldikten sonra Evans'ı farketmemesi ve olan bitenden habersiz "hoca giriyorum bak" demesi de gecenin komik bir ayrıntısıydı. Emre Tilev'in Evans'ın Evans oldugunu sırt numarasını gorene kadar, yani monitorden gorunce tak diye farkedememesi ise ayrı bir komedi.
Eduardo'da da oyuna girmeden once Wenger'in yanında ekrana geldiginde
henuz tsirtunu cıkarmamıs oldugundan tanınamadı Emre Tilev tarafından..
Emre Tilev'e İTÜ Makina Fakültesi Lab'ından sesleniyorum; tanıyalım bu adamların yüzlerini, Anderson'la Tevez'in renk farklarını bari ayırt edelim en azından..

Gala's dedi ki...

sir işini bilir. kaleci olmasa turu çoktan cebe koymuştu. bu işi emiratesde bitirir ManU

papaz dedi ki...

Manu gelsin, hesabımız var geçen seneden.