1 Mayıs 2009 Cuma

SUPERGA TRAJEDİSİ

Bugünlerde Torino takımı Serie A'da ligde kalma mücadelesi veriyor. Ancak bir zamanlar Torino takımı futbola damgasını vuran, dünyanın en iyi takımı olarak kabul edilen bir ekipti. İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılan faşist Mussolini yönetimindeki İtalya savaşın olumsuz etkilerini yavaş yavaş silmeye başlamıştı. Buna yardımcı olan en büyük etkenlerden biri de bir futbol takımıydı; Grande Torino olarak adlandırılan Torino futbol takımı. 1940'lı yıllara damgasını vuran Torino, 1943-49 yılları arası üstüste 5 sezon şampiyonluğa ulaşmış, üstüste 4 sezon evinde mağlubiyet yüzü görmemişti. İtalya milli takımının iskeletini de Torino'lu futbolcular oluşturuyordu. Hatta 1947 yılında Macaristan'la oynanan bir milli maçta İtalya milli takımının ilk 11'inin 10'u Torino'luydu, sadece kaleci Valerio Bacigalupo hariç.

4 Mayıs 1949'da bu efsane kadroyu hazin bir son bekliyordu. Üstüste 5. şampiyonluğuna çok yakın olan Torni takımı Lizbon'da Benfica ile oynadığı özel maçtan dönüyordu. Ancak kafileyi taşıyan uçak şehrin yakınlarında düşerek Superga Basilikası'na çarptı. Kazada uçaktaki 31 kişi de hayatını kaybetti, bunlardan 18'i futbolcu, 2'si antrenördü. İtalyan halkının moral olarak ayakta kalmasını sağlayan ve ekonominin toparlanmasına dolaylı yoldan katkıları olan Torino takımının geçirdiği bu kazanın ardından 500.000 kişi kendilerini sokaklara attı. Bu büyük trajedi tüm şehri, tüm ülkeyi büyük bir hüznün içine soktu. Uçak, Superga Basilikası'na çarptığı için bu olaya "Superga Trajedisi" deniliyor. Kazadan sonra lig şampiyonluğu Torino kulübüne hediye edilir, son 4 maçta ise Torino'nun genç takımı mücadele eder.

Torino ve İtalya milli takımının kaptanı Valentino Mazzola ve diğerlerinin efsanesi günümüze kadar sürdü. Mazzola'nın oğlu Sandro Inter Milan'ın 1964 ve 65 yıllarında Avrupa şampiyonu olmasında, İtalya milli takımının da 1970 Dünya Kupası'nda finale yükselmesinde büyük pay sahibi oldu. Torino takımının kendini toparlaması ise uzun yıllar aldı. Bir sonraki şampiyonluklarına 1976 yılında ulaşabildiler. Ve Grande Torino'nun 4-4-2 sistemi birçok futbol takımına hatta milli takıma ilham oldu. Kendilerinden 35 yıl sonra mücadele eden ve "total futbol" anlayışını saha yansıtan Hollanda milli takımının Torino'nun sistemini modernize ettiği söylenir. Pazartesi günü Superga Trajedisi'nin 60. yıldönümü ve kentte düzenlenecek büyük bir törenle Grande Torino birkez daha anılacak.

3 yorum:

aşkın dedi ki...

Abi 70'te final oynadılar ama Brezilya'ya 4-1 kaybettiler

PENNEARABIATA dedi ki...

@aşkın

teşekkür ederim düzelttim

Erk dedi ki...

Bölye geçmişi anlatan yazılar ayrı bir yer kaplıyorlar arşivlerde.
Herkesin aradığı olmayabilir ama okuyanın tadına vardığı yapıtlar.
Tebrikler.